Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Azospermi Hastalığı Nedir, Sebepleri Nelerdir?

0 387

Azospermi, erkeklerin meni sıvısında hiçbir canlı sperm oluşmamasıdır. Araştırmalara göre ortalama erkeklerin %10 ve %15 oranında azossperm rahatsızlığına rastlanmıştır. Genelde iki grupta incelen bu rahatsızlık, tıkanıklığa bağlı olan ve tıkanıklığa bağlı olmayan biçiminde ikiye ayrılır. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospemiler genetik bozukluklar, testislerin doğuştan yukarıda kanallarda kalması, testis torsiyonu, bazı enfeksiyonlar ve radyasyon gibi nedenlerle ortaya çıkar. Tıkanıklığa bağlı olan azosperm rahatsızlığında ise testislerde sperm üretimi görülmez ya da belirli alanda az sayıda oluşur.

Vücut geliştirme ilaçları ile kısırlık bağlantısı: Gençlerin vücut geliştirmek gibi görsel bir tutkusu var, fakat bilinçsizce alınan vücut geliştirme ilaçlarının içinde anabolik steroitlerin androjen hormonu benzeri maddeler içerdiği kanıtlanmıştır. Bu maddeler kas gelişimini artırırken santral sinir sistemi üzerinde kanıtlanmış zararlı etkiler ortaya çıkarmakla kalmıyor, sperm üretiminde kötü yönde etkiliyor. BYapılan testler, azospermi rahatsızlığına kas geliştirme ilaçlarını alanlarda yüksek oranda rastlandığını göstermiştir.

Azospermi Hastalığı Nedir, Sebepleri Nelerdir?Her 100 erkekten biri sperm sorunu yaşıyor: Her yüz erkekten birinin azospermiye ya da sperm sayısında azlığa, hareketliliği saptanamayan spermlere ya da kalite bakımından döllenmeye uygun olmayan spermlere rastlanıyor. Ve dolayısıyla kısırlık sorunu giderek artıryor.  Bu sebepten dolayı genç yaşlarda spermlerinizin kalitesine ve sayısına yönelik bir test yaptırmalısınız, zira bu testler gelecekte size baba olup olmayacağınızı gösterecektir. Evlenmeden önce bu taramaları yaptırarak ileride çıkacak sorunlara karşı önlem alabilirsiniz.

Erkeklerde en sık rastlanan nedensiz azosprem kısırlığıdır: Bu rahatsızlığın bazı türlerinde hiçbir neden görülmüyor; uzmanlar nedensiz rahatsızlıkta yeniden sperm üretmenin mümkün olmadığının altını çiziyor. Sebepsiz azospermi hastalarına tüp bebek tedavisi tavsiye edilmektedir. TESE adı verilen bu yöntemle meniye ulaşamayan spermler bulunarak çocuk sahibi olma şansı yükseltilebiliyor.

TESE yöntemiyle ulaşılan spermlerin canlı olup olmadığını, kalitesini ve hareketliliğini saptayan yeni teknolojik bir yöntem olan IMSI ile spermler daha yakından incelenebiliyor.

Azosperm rahatsızlığının cinsel performansla asla ilişkisi yoktur. Bu tip rahatsızlıklara sahip erkeklerin menisi gelir; fakat meninin içinde sperm bulunmaz.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku