Göbek bağı, anne ile bebek arasında oluşan fiziki bir bağdır. Bebeğin beslenmesini sağlayan ve oksijen ihtiyacını karşılayan göbek bağı, ortalama 50 cm’dir. Bu bağ, bebeğin ana rahmine düşmesiyle oluşur ve doğumla birlikte kesilir. Bebeğin nefes almaya başlamasıyla akciğerlerine oksijen girer ve bu damarlar kapanarak fonksiyonları sona erer. Bu durumdan sonra, göbek bağı, göbeğin 2-3 cm yukarısında önce klempe edilir ve daha sonra kesilir. Ancak bebeğe bağlı olan kordon biçimindeki bu bağın düşmesi için belli bir süre gereklidir. Peki bebeklerde göbek bağı ne zaman ve nasıl düşer?
Göbek bağının düşmesi için, annelerin herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur. Çünkü zamanla kuruyan göbek bağı, vakti geldiğinde kendiliğinden düşer. Göbek bağının havayla temas etmesi bağın kurumasına ve daha çabuk iyileşmesine olanak sağlayacağından bu bölgenin bebek bezi veya iç çamaşırlarıyla kapatılmamasına özen gösterilmelidir. Göbek bağı düşerken birkaç damla kanama olması normaldir. Göbek bağı düştükten sonra geride nemli, sümüksü yapıdaki ve hafif yapışkan ancak kötü kokulu olmayan küçük kırmızı yumru kalır. Bu yumru en geç 10 gün içinde iyileşerek, göbek deliği şeklini alır. Göbek bağının düşmesi, bebek doğduktan sonraki 3 ila 20 gün içinde gerçekleşmektedir. Bu sürenin erken veya geç olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Bebeğin hayata tutunmasını sağlayan göbek bağının bakımına, özellikle doğumdan sonraki ilk 10 gün hassasiyet gösterilmelidir. Gerekli bakım yapılmadığı takdirde bebeğin enfeksiyon kapma ihtimali oldukça yüksektir. Göbek çevresi antiseptik solüsyonlarla ve steril bez kullanarak güzelce temizlenmelidir. Temizlik sırasında göbek bağı mandalının alt tarafı mutlaka temizlenmelidir. Bu mandalı hafifçe sağa veya sola oynatmak bebeğin canını acıtmaz. Göbek bağı dış ortamla vücut içi arasında açık bir kapı olduğundan ve her an mikrop kapabileceğinden dolayı eller sabunla yıkanmadan göbek bağına dokunulmamalıdır. İlk 2-3 hafta yani göbek bağı düşene kadar, bebeğin banyosu duş şeklinde veya ıslak bezle hafifçe ovalayarak yaptırılmalı ve hemen sonrasında temiz bir bezle kurulanmalıdır.
Amerikan obstetrik ve jinekoloji dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre ise, yeni doğan bebeğin ilk banyosunun en az doğumdan sonraki 24 saate kadar ertelenmesi gerektiği belirtiliyor. Bunun nedeni, bebeklerin bazı bölgelerinin verniks adı verilen bir tabakayla kaplı olarak doğması. Beyaz ya da sarımsı renkte ve kıvrımlı bölgelerde bulunan bu tabaka, yağ ile krem arasında bir kıvama sahiptir. Bu tabakaya ilk koruma kalkanı da denilebilir. Hamileliğinin 3. ayında oluşan verniks, bebeğin cildini yaşadığı sulu ortamdan korur ve yeni deri oluşumuna yardımcı olur. Doğumdan sonra bebeklerin yıkanmasının geciktirilmesi, bu tabakanın görevini yapmasına izin vermek içindir. Bebeğin cildini yıkamak yerine sildiğimizde, temizleyici bir krem görevini görür ve aynı zamanda bebeğin vücut ısısını korur.
Yazar: Dilara Yeten