Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Biber Gazı Nedir?

0 447

Biber gazı, ilk Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kolluk kuvvetleri ve düzeltme kuruluşları tarafından kullanılmaya başlanmıştır, günümüzde de pek çok ülke tarafından kullanılmaktadır. Şiddet davranışı kişileri pasifize etmeye yardımcı olan bir aerosol spreyidir. Bu sprey, kendilerini insanların ya da hayvanların saldırılarına karşı savunmak isteyenler tarafından da kullanabilir. Kullanımı bazen tartışmalıdır ve bir polis memuru şüphelileri yakalamak için spreyi uyguladıktan sonra gözaltında birçok ölüme yol açtığı gözlemlenmiştir.
Ulusal Adalet Enstitüsü’nün 2003 yılında Kuzey Carolina yargı bölgelerinde yaptığı bir çalışma biber gazı püskürtülmesinin ardından görevde yaralanan polis memuru sayısının azaldığını göstermiştir. Aşağıda, biber gazı spreyinin muhteviyatında ne olduğunu, tehlikeli olup olmadığını ve biber gazı spreyine maruz kalmanın nasıl tedavi edileceğini incelemektedir.

Biber Gazı Muhteviyatı

Biber gazında, gözleri tahriş etmek için bibere baharatlı tadı veren bileşen biber gazında kullanır. Biber gazı bir lakriatuar etkendir, yani gözyaşları üretmesi için gözleri uyarır. Oleoresin kapsicum olarak bilinen bir yağ biber gazı spreyi içindeki ana bileşendir. Kapsaisin, yağda enflamatuar bir etkendir. Bu, acı biberlere karakteristik ısı ekleyen aynı kimyasaldır. Bununla birlikte, biber ilacında çok daha yüksek bir konsantrasyonda kapsaisin bulunur.
Bir biberin ısısı, biberlerin ısısını ölçmek için kullanılan Scoville Isı Birimleri ölçeğinde 0’dır. Bir jalapeño biber aynı ölçekte 2500 ile 5.000 puanları arasındadır. Bununla birlikte, biber gazı ısısı, savunma amaçlı kullanılmak üzere pazarlanan ticari biber spreylerinde 2 milyon birimden, polis spreyinde püskürtme için 5,3 milyon Scoville birimine kadar değişiklik gösterir. Bu aynı bileşen, ayılarla insan karşılaşmaları sırasında meydana gelen saldırıları azaltan ayı spreyinin de temelini oluşturur. Bununla birlikte, ayı spreyi içindeki kapsaisin konsantrasyonu sadece yüzde 1 ile 2’dir. Kolluk kuvvetlerinde kullanılan biber spreylerinin yüzde 10 ile 30 arasında bir kapsaisin içeriği olduğu bildiriliyor.
Sonuç olarak, yayılımı, özellikle sivil protestocular 2011 yılının Occupy Wall Street protestolarında olduğu gibi biber gazı kullandığı zaman, çoğu zaman tartışmalıdır. Yetkililer biber gazı spreyini kontrol aracı olarak sınıflandırmaktadırlar ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin I.5. maddesi savaşta kullanılmasını yasaklamaktadır.

Fiziksel Etkiler

Biber Gazı Nedir?Bir kişi biber gazıyla temas ettiğinde gözleri hemen kapanır ve batma veya yanma hissi yaşanır. Sonrasında bunu geçici körlük ve göz ağrısı izleyecektir. Etkileri, sprey çözeltisinin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak 30 ile 45 dakika arasında sürer.
Biber gazı ayrıca aşağıdakilere neden olabilir:
•Boğazda yanma
•Hırıltı
•Kuru öksürük
•Nefes darlığı
•Geğirme
•Nefes alamama veya konuşma yetersizliği
•Nadir durumlarda, kan akışı ve oksijen eksikliği olduğunu gösteren cildin mavimsi bir renk solması olan siyanoza neden olabilir. Apne ve solunum durması da oluşabilir.
1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre, biber gazı solumak insanların akut deneyim olabileceğini ve hipertansiyonu veya ani bir tansiyon yükselmesine sebep olabileceğini bildirmiştir.

Tedavi

Acil tıbbi teknisyenler biber spreyi semptomlarını tedavi eden mendil ve solüsyonlar taşırlar. Biber gazıyla temas eden kişilerin yanma semptomlarını hafifletmek için aşağıdaki adımları atması gerekir:
•Sprey yağ bazlı olduğundan, cildine temas eden kişilerin etkilenen bölgeye dokunmamaları önerilir. Solüsyona dokunmak vücudun diğer bölgelerine kolayca yayılabilir.
•Biber gazı gözlere girerse, hızlı bir şekilde göz kırpmak, dışarı atmaya yardımcı olabilir.
•El sabunu, şampuan veya bulaşık deterjanı ile yıkamak yağı ciltten arındırabilir ve daha sonra alan su ile durulanmalıdır. Ayrıca göz bölgesinden spreyi yıkamak için bebek şampuanları yararlı olabilir.
•Biber spreyine maruz kalan bireyler içgüdüsel olarak etkilenen bölgeyi su ile yıkamak isteyebilir. Bu anlık ancak kısa ömürlü rahatlama sağlayabilir. Yağ moleküler yüzeyde su ile karışmaz, bu nedenle cildi sadece suyla yıkamak çözeltiyi çıkarmaz.

Kullanımları

1980 yılından bu yana polisler şiddetli veya işbirlikçi olmayan davranışları bastırmak için sık sık biber gazı kullanırlar. Biber gazı yüze çarptığında, gözü geçici olarak körleştirir. Bu, polis memurlarının şüphelileri olay yerinden uzaklaştırmasını ve tutuklamasını kolaylaştırmaktadır. 2011 yılında ki İşgal protestoları sırasında medya, biber gazı spreyinin kullanımını polis tarafından incelemeye başlamıştır. Polis memurlarına uzun süre boyunca barışçıl protestoculara defalarca ilaç püskürttüğünü gösteren videolar ortaya çıkmasına rağmen, kurallar spreyin herhangi bir kişide bir saniyeden fazla kullanılmaması gerektiği belirtilmiştir.
Biber spreyi kanun uygulayıcı memurlar tarafından konuşlandırılması diğer nedenlerle tartışmalı olabilir. Örneğin, 2016 yılında Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmada, ABD’de polisin biber püskürten Afrikalı-Amerikalı insanlara beyaz insanlardan yüzde 25 daha fazla rastlandığını tespit etmiştir.

Komplikasyonları

Biber Gazı Nedir?Biber gazı, ölümcül olmayan bir silah veya insanları öldüremeyen bir silah olarak bilinir. Bununla birlikte, biber gazı kullanıldıktan sonra ölümler meydana gelmiştir. Biber gazına maruz kalan kişiler, astım komplikasyonlarını yaşama şansına sahiptir. 2003 yılında bir Adalet Bakanlığı raporunda biber gazı spreyi, gözaltında tutulan şüphelilerin tutuklamalarında biber gazı kullanılmasından sonra öldüğü 63 olaydan 2 kişinin ölümüne doğrudan katkıda bulunmuştur.
Raporda, iki ölüm sebebinin önceden var olan astımı katkıda bulunan bir faktör olarak göstererek biber gazı spreyi atfediyordu. Diğer ölüm nedenlerinin ilaç kullanımı, hastalık, pozisyonel asfiksi veya bir kombinasyon olduğu bulundu. Ancak, aynı rapor aşağıdaki gibi sonuçlandırılmıştır: “Tek başına biber gazı solunması, pozisyon kısıtlamasıyla birlikte bile olsa solunum yetmezliği veya boğulma için önemli bir risk oluşturmaz.”
Ticari olarak temin edilebilir biber spreyleri ayrıca sokak saldırıları sırasında etkili bir caydırıcı işlevi görebilir
Biber gazı, fazla kullanıldığında tehlikeli olabilecek etkili bir caydırıcıdır ve ana maddesi, karabiber baharatlı tadını veren enflamatuar bir ajan olan kapsaisindir. Biber gazı, kendini savunma amacıyla ticari olarak temin edilebilir, ancak polisin verdiği spreyler çok daha güçlüdür. İsyanlara cevap vermek için tasarlanmışlardır. İnsanlar biber gazıyla ilgili komplikasyonlardan ölenlerin olduğu konusu tartışmalıdır. Bununla birlikte, çalışmalar doğrudan sprey solumasının solunum hasarına veya boğulma etkisine neden olmadığını göstermiştir. Bir kişi biber gazına Biber Gazı Nedir?maruz kaldığında yapması gereken ilk şey, temiz hava ile iyi havalandırılan bir alana ulaşmaktır. Ayrıca boynunda, göğsünde veya belinde solunumu sınırlayabilecek tüm giysileri gevşetmelidir. Kontakt lens kullanılıyorsa, bunları çıkartmalı, yüz ve saçlar akan su ile aşındırıcı olmayan sabunla en az 15 dakika boyunca yıkanmalıdır. Ancak biber spreyine maruz kalmayı artırabileceğinden gözler asla ovulmamalıdır.
Gaza maruz kalındıktan sonra bir saat kadar yanma ve batma hissedebilir, bu yüzden sabırlı olunması gerekmektedir. Bununla birlikte, eğer ağrı dayanılmazsa ve bir saatten daha uzun sürerse ve biber gazı spreyi yutulduysa veya nefes almakta zorlanılıyorsa, tıbbi yardım istenmelidir.

Kaynakça:
nps.gov
theppsc.org
chilliworld.com
nber.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku