Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bilgi Teknolojisi ve Kullanım Alanları

0 611

Bilgi teknolojisi, bilgileri çalışmak ve bir kuruluşun bilgi işleme ihtiyacını desteklemek için kullanılan herhangi bir bilgisayar tabanlı bir araçtır. Bu araçlar bilgisayarlar, yazılımlar, yönlendiriciler, sunucular, yazıcılar ve modemler gibi cihazlar sadece birkaç örneğidir.
İşletmeler Bilgi Teknolojisini benimsediklerinde verimliliklerini artarabilirler. Bir işletmenin temel amacı müşterilerine hizmet etmektir. Bu bilgi teknolojisi çağında, bir işletme, bilgi teknolojisini maksimum düzeyde kullandığında rekabet avantajı elde edebilmektedir. Günümüzde kusursuz hizmet ancak bir işletmenin doğru kişilerin doğru zamanda doğru kişilerin elindeki doğru bilgilere sahip olması durumunda mümkündür ve bu ancak bilgi teknolojisinin uygun kullanımı yoluyla gerçekleşebilmektedir. Bu, herhangi bir işletmenin karşılaştığı zorluğun, müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için en önemli üç kaynağını, yani bilgi, bilgi teknolojisi ve insanları planlamak, geliştirmek, yönetmek ve kullanmak anlamına gelir. Bilgi teknolojisinin hem toplum da hem de iş dünyasında kullanımındaki birkaç alan aşağıdaki gibidir:

İşletmelerde Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Bilgi Teknolojisi ve Kullanım AlanlarıBilgi Teknolojisi küçük ya da büyük ölçekli bir işte, işletmeleri desteklemek için getirdiği fırsatların BT ile dört şekilde değerlendirilmesiyle plan dahilinde bir ölçek geliştirir.

• Bilgi işleme görevleri
• Karar verme
• Merkezi olmayan bilgi işlem
• İnovasyon yoluyla paylaşılan bilgiler
İşletmelerin başarılı olmak için bilgi teknolojisini nasıl kullanabileceği hakkında ayrıntılı bilgiler aşağıdaki gibidir:
Bilgi işlem görevlerini destekler: İşletmeler, temel bilgi işlem görevlerine yardımcı olmak için BT’yi kullanırlar. Bu görevler bilgi işlem ve baskı bordro çeklerinden sunum oluşturmaya, müşterilerin ürün veya hizmetler için sipariş verebilecekleri Web sitelerini kurmaya kadar uzanmaktadır. Bu aşamada, bir işletme, çalışanların herhangi bir anda bilgilere erişmesini sağlayan şirket veri tabanı uygulamaları oluşturmak için BT’yi kullanabilirler. Ayrıca, departmanların herhangi bir güçlük veya zaman kaybı olmadan bilgi paylaşmalarını sağlayan ağlar kurmak için BT araçlarını kullanabilirler.
Karar verme görevlerini destekler: İşletmeler karar verme görevlerini desteklemek için bilgi teknolojisini de kullanırlar ve bu (OLAP) çevrimiçi analitik işleme yoluyla gerçekleştirilir. OLAP karar vermeyi destekleyen bilgilerin manipülasyonudur. OLAP, hangi müşterilerin vadesi geçmiş hesapları olduğunu belirlemek için bir veritabanı üzerinde basit sorgular yapmaktan, sinir ağları ve genetik algoritmalar gibi karmaşık yapay zeka araçlarını kullanarak karmaşık bir sorunu çözmek veya bir fırsattan yararlanmak için kullanmaya kadar değişebilir. Bu durum da OLAP, etkili karar vermeyi desteklediğini varsayılmalıdır. OLAP’yi veri tabanlarını ve veri ambarlarını kullanarak da gerçekleştirebilir.
Dağıtılmış bilgi işlem ile paylaşılan bilgiyi destekler: Dağıtılmış bilgi işlem, bir kurumun bilgi işlem gücünü dağıttığı ve bilgiyi çalışanların masaüstünde olduğu gibi fonksiyonel iş alanlarına yerleştirdiği bir ortamdır. Paylaşılan bilgiler, bir kuruluşun bilgilerinin, merkezi bir yerde düzenlenerek, herhangi birinin ihtiyaç duyduğu şekilde erişmesine ve kullanmasına izin veren bir ortamdır. Günümüzde, çoğu işletme, işletme bilgilerinin tüm yelpazesini düzenli bir şekilde bir araya getiren ve böylece ihtiyaç duyan herkesin erişebileceği ve kullanabileceği, merkezi olmayan bir bilgi işlem yapısı oluşturmuştur. Bu bilgi yapısı genellikle paylaşılan bilgi kavramını doğrudan desteklemek için tasarlanmış bir veri tabanıdır.
İnovasyonu destekler: Bilgi teknolojisi araçları yalnızca bilgi işlem görevlerine, karar alma görevlerine ve merkezi olmayan bilgisayar aracılığıyla paylaşılan bilgilere yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda inovasyonu da sağlamaktadır. İnternet gibi araçlar, bize herhangi bir konuda araştırma yapma fırsatı sunar, işlem sırasında edinilen bilgiler hizmetlerin veya ürünlerin yaratıcı tasarımında kullanılabilir.

Bilgi Teknolojisi ve Kullanım Alanları
Toplumda Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Toplum bilişim teknolojisi olan BT’yi çeşitli şekillerde benimsemiştir. Bu şekilleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Eğitim
• İletişim
• İş yaratma
• Tarım
• Eğlenceyi etkilemiştir.
Günümüzde toplumda teknolojinin belirli kullanımları aşağıdaki gibidir:
Çevrimiçi eğitim: Eğitimin belirli sınırlara bağlandığı geçmişte, aksine günümüzde eğitim sektörü değişmiştir. Çevrimiçi eğitim hizmetlerinin sunulmasıyla, öğrenciler interneti kullanarak her yerden öğrenebilirler. Bu, temel eğitim materyallerinin dünyadaki tüm öğrencilere yayılmasında yardımcı olmuştur. Çevrimiçi eğitim, öğrencilerin eğitim materyallerine cep telefonları aracılığıyla erişmelerini sağlayan bir mobil uygulama oluşturulmasıyla da geliştirilmektedir.
Sosyal ağlar ve cep telefonları: Toplum, iletişimi ve ilişkileri kolaylaştırabilen teknolojiler oluşturmak için bilgi teknolojisi kullanılmıştır. Cep telefonları iletişimi daha kolay hale getirilmiştir ve Facebook gibi sosyal ağlar, insanların eski arkadaşlarını keşfetmelerine ve aynı zamanda yenilerini bulmalarına önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, insanlar uzun zamandır sevgili bulmak için çevrimiçi tanışma platformlarını kullanırlar. Bazı arkadaşlık siteleri insanları birbirine bağlar ve bu ilişkiler her zaman toplum için iyi bir iş olan evlilikle sonuçlanabilmektedir.
İş yaratma: Günümüzde, bilişim teknolojisi kullanılarak oluşturulan pek çok şirket ve bu, iş kıtlığı sorununu bir dereceye kadar çözmüştür. Bu büyük bilişim şirketlerinin birçoğu evlerden ve yatak odalarından başlatılmıştır, ama günümüzde onlar toplumda katma değer yaratan birçok çalışana iş imkânı sunmaktadır. Bu firmaların mükemmel bir örneği Google’dan, Facebook’tan, Amazon’dan, Dell’den, Microsoft’tan, Linkedin’den, Twitter’dan sadece birkaçıdır.
Modernize tarım: Bilgi teknolojisi, tarım sektörünün ilerlemesinde de önemli bir rol Bilgi Teknolojisi ve Kullanım Alanlarıoynamıştır. Günümüzde bir çiftçi ürünlerini internetten çiftlikten satabilmektedir. Yapmaları gereken tek şey, ürünleri için bir web sitesi oluşturmak, siparişleri doğrudan çevrimiçi site üzerinden yerleştirmek ve çiftçi müşteriye taze ürünlere teslim etmektir. Bu da, kar amacı gütmek amacıyla tarımsal ürünlerin fiyatını artırma eğiliminde olan aracı kurumları ortadan kaldırır. Bu durumda, hem çiftçi hem de tüketici yararlanır. Tüketici ürünü hala taze olduğunda düşük bir fiyata alır ve çiftçi daha fazla para kazanır.
Modernize eğlence: Ipad, video oyunları, ev eğlence sistemi gibi teknolojilerin icadı, kullanıcının yaşamını arttırmaktadır. Küçük bir abonelik ücreti karşılığında müzik ve filmlere çevrimiçi olarak erişilebilir. Netflix ve Hulu gibi şirketler, ev eğlencesini daha iyi hale getirmede önemli bir rol oynamaktadır.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku