Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bir Şaheser; “Köln Katedrali”

0 603

Köln ya da biz Türklerin daha çok Dom Katedrali dünyanın en önde gelen tarihi yapıtları arasında yer almaktadır. Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Almanya’nın önde gelen şehirlerinden Köln’de yer alan bu eser, günümüze dek ayakta kalmayı başarmıştır. Avrupa’nın en değerli eserleri arasında yer alan Dom Katedrali, bir Katolik kilisesi olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda da müze hüviyeti de bulunan Dom Katedrali, Almanya’nın en eski kiliseleri arasında yer alır. Almanya’nın Köln şehrinde yer alan Dom Katedrali, bir Roma Katolik kilisesi olması sebebiyle de bölgenin tarihi açısında ciddi hikayeleri de beraberinde barındırmaktadır. Yapımı yüzyıllar süren bu tarihi yapıt halen günümüze dek ayakta kalmayı başarmış çok önemli eserlerdendir. Resmi olarak 1248 yılında yapımına start verilen Dom Katedrali, tam olarak 225 yıl gibi oldukça uzun bir sürede tamamlanabilmiştir. Döneminin en önemli yapıtları arasında yer alan Dom Katedrali, tarih boyunca iki kez restore edilmiştir. Dünyanın en görkemli katedralleri arasında sayılan Dom Katedrali, Almanya’nın Köln şehrinin simgesi konumundadır. Bunun haricinde Almanya için de son derece önemli olan bu eser, tarih boyunca çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamıştır.

GBir Şaheser; "Köln Katedrali"otik tarzda inşa edilmiş olan Dom Katedrali, bu tarzın en önemli örneği olarak kabul edilir. Dönemin kasvetini de son derece üzerinde taşıyan Dom Katedrali, dünyanın en önemli yapıları arasında yer almaktadır. Yapım çalışmalarına 1248 yılında başlanılsa da söz konusu projenin çok zor olması onun 225 yılda tamamlanmasına neden olmuştur. Bu anlamda 1248 yılında startı verilen yapım çalışmaları ancak 1473 yılına gelindiğinde tamamlanabilmiştir. Uzun yıllar boyunca başarılı bir şekilde ayakta kalan Dom Katedrali, 1840’lı yıllarda Almanya İmparatorluğu tarafından restore edilmeye başlanmıştır. Bu restorasyon yaklaşık olarak 40 yıl boyunca devam etmiş ve 1880 yılında tamamlanabilmiştir. I. ve II. Dünya Savaşlarından başarı ile çıkmayı bilen Dom Katedrali, II. Dünya Savaşı sonrasında tekrardan restore edilmiş ve 1950 yılında başlayan restorasyon çalışmaları tam 55 yıl sürmüştür. Bu anlamda ikinci restorasyon çalışmaları da ancak 2005 yılında tamamlanabilmiş ve Dom Katedrali, günümüzdeki şeklini almıştır.

Mimarisine sadık kalınarak inşa edilen Dom Katedrali, tam olarak 144,5m yüksekliğindedir. Genişliği 86,25m olan Dom Katedrali, 11 adet çana sahiptir ve çanlar halen aktif olarak çalışmaktadır. Yüksekliği 144,5m olan Dom Katedrali, kule yüksekliği ise 157m’dir ve iki adet kule bulunmaktadır. Dünyanın en önemli eserleri arasında yer alan Dom Katedrali, 1880 ile 1889 yılları arasında dünyanın en yüksek yapısı konumunda idi. UNESCO tarafından da dikkatleri üzerine çeken Dom Katedrali, 2005 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiş ve böylece dünyanın en değerli ve korunması gereken eserleri arasında yerini almayı başarmıştır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku