Borneo Orangutanları Nasıl Canlılardır?

Orangutanlar büyük ve oldukça yumuşak hayvanlardır. Yetişkin erkekler saldırgan olabilir. Hayatlarını ağaçlarda avcılardan uzak bir şekilde sürdürürler ve sadece mecbur oldukları zaman aşağı inerler. Bir bebek orangutanın ara sıra seslenmesi ya da büyük bir erkeğe seslenmesi dışında orada olduklarından bile haberdar olunamaz.

Borneo Orangutanı

Borneo orangutanları kendilerine özgü kırmızı-turuncu saçları olan, Asya’nın yaşayan tek maymunudur. 90 kg’a (200 lb.) kadar olan Borneo orangutanı, yaklaşık 2.5 m (8 ft) uzunluğunda bir kol açıklığına sahip, yaklaşık 1-1.5 m boyundadır (3.5-4.5 ft.).
“Orman İnsanları” anlamına gelen Malay ismiyle övülen orangutanlar, DNA’ların % 97’sini insanlara benzer. İnsan benzeri niteliklerin yanı sıra ileri bir zekaya sahiptirler.
Örneğin, Borneo orangutanları günlük aktivitelerde alet kullanırlar. Su derinliğini test etmek veya termit deliklerini dürtmek için dallar kullanırlar ve yaprakları şemsiye, süngerleri de peçete olarak kullanırlar. Dahası, Washington’daki Ulusal Hayvanat Bahçesi’nden yapılan araştırma DC’nin sebep olma, problem çözme ve hatta bilgisayar kullanma kapasitelerini gösterdiğini göstermiştir. Ve insanlara benzer şekilde, bebek orangutanlar ağlar, sızlanır ve annelerine gülümser.
Güneydoğu Asya’daki Borneo adasındaki yağmur ormanı kanopilerinde yaşayan Borneo orangutan, çevresine fiziksel olarak iyi adapte olmuştur. Güçlü eller ve el benzeri ayaklar, esnek kalçalar ve uzun kolların yanı sıra orangutanın ağaç tepelerinde yaşamalarını sağlar.
Ağaçtan ağaca sallanan orangutanlar meyve, yaprak, ağaç kabuğu, çiçek ve böceklerle beslenirler. Hangi mevsimde olduklarını ve nerede bulacağını bilerek, en sevdikleri meyveleri (genellikle olgunlaşmamış) yemek için önemli mesafeler kat ederler. Mümkün olduğunda yapraklarda toplanan suyu içiyorlar ve daha kurak zamanlarda, çiğnenmiş “süngerler” kullanarak ağaç boşluklarından nemi emiyorlar.
Her gece, ağaç tepelerinde yaprak ve dallarla yuva yaparlar. Bu şekilde, el benzeri ayaklarının ve uzun kollarının çok garip bir şekilde yürümeye başladığı yere giriş yapmaları için çok az ihtiyaçları var.
Erkek Borneo orangutanları büyük oranda yalnız, çiftleşme sürecinde sadece kadınlarla geçici olarak sosyalleşiyorlar. Bu süreci başlatmak için erkekler, 3 km (~2 mil.) Uzaklığa kadar duyulabilecek bir “Uzun Çağrı” gönderir.
Dişiler, yalnızca erkek 20’li yaşlarına geldiğinde ortaya çıkan yanak pedleri veya jipek geliştirmişse çiftleşmeye açık olacaktır .
Bir anne orangutan 6-7 yıl boyunca yavrularını emzirir. Orangutanlar 8 yaşında olgunluğa ulaşsalar da kadınlar ana babalık becerilerini öğrenmek için genç yaşlarına kadar anneleriyle birlikte kalacak ve annelerinin küçük kardeşlerine bakmalarını gözlemleyecektir. Ancak o zaman kendi gençlerini yetiştirme yeteneğine sahiptirler. Kadın orangutanlar sadece her 8 yılda bir doğum yaptıkları için üreme hızları çok yavaştır. Bu şekilde, orangutan popülasyonlarının doğal afetler ve insan istilasına maruz kaldıklarında restore edilmeleri yıllar alır.

Koruma Durumu

Tarih öncesinde orangutanlar, Çin’e kadarki kısımda kuzeydeki ormanlarda yaşadılar. Şimdi ormansızlaşma ve kaçak avlanma nedeniyle, Borneo orangutanları, popülasyonları 50.000-60.000’e düşürülerek Borneo adası ile sınırlandırıldı. Şu anda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde nesli tükenmekte olan bir tür olarak sınıflandırılmaktadır .
Orangutan nüfusunu çevreleyen sorunların çoğu, fakirleşmiş Endonezya devletinden kaynaklanıyor. Yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya kalan birçok Endonezyalı, orangutan eti yemeye, yasadışı tomruk yemeye, bebekleri evcil hayvan ticareti için yakalamaya ve yağmur ormanlarının bölümlerini hurma yağı plantasyonlarına dönüştürmek için eğik çizgi ve yakma tekniklerini kullanmaya yöneldi. Kesmek ve yakmak sadece orangutanlar için meyve ağaçlarının ve habitatların azalmasına neden olmamış, aynı zamanda yaygın tahribata yol açan doğal orman yangınlarını da arttırmıştır.
Orangutanlar öncelikle genç yaprakları, kabuğu, çiçekleri, balı, böcekleri, üzümleri ve bitkilerin iç sürgünleri ile birlikte olgun meyveleri yerler. Tercih ettikleri yiyeceklerden biri, çok kuvvetli bir kokuya sahip olan ve biraz tatlı, peynirli, sarımsaklı krema gibi tadı olan durian ağacının meyvesidir. Ekili durian, muhtemelen büyüklüğü, güçlü kokusu ve sıradışı tadı nedeniyle “meyvelerin kralı” olarak bilinir. Orangutanlar ormandaki yabani durisleri yerken aynı zamanda insanların bahçelerinde ekili durian ağaçlarına da girerler. Orangutanlar dış kısmı atar, meyvenin etli kısmını yerler ve tohumlarını tükürürler, bu meyvelerin yanı sıra diğerleri için de önemli tohum dağıtıcıları olarak görev yaparlar. Bazı bölgelerde, orangutanlar bazen toprağı da yerler, böylece yüksek miktarda toksik tanenleri nötralize eden mineralleri yutarlar ve esas olarak vejetaryen diyetlerindeki asitleri de dengelemiş olurlar.
Kolları bacaklarından çok daha uzundur. Büyük erkekler için kol açıklığı 8 metreye kadar olabilir.
Ortalama ağırlıkları, yetişkin erkek için 100 ila 125+ kilodur. Ortalama olarak, kadınlar erkeklerin 1/3 ile 1/2’si kadardır.
Ortalama yaşam süresileri, diyete ve egzersize bağlı olarak, vahşi yaşlarda 35-40 yıl, esaret altında 50’li yaşlar olarak tahmin edilir.
4-5 bebekleri olur. Bunları da 6-7 yılda bir yaparlar. Bebekler asla annelerinden ayrılmazlar. Yeryüzünde herhangi bir anneye bağımlılığı en uzun olan canlılardır.
Genç erkekler, kendileri ergenliğe ulaştıktan sonra annelerinden kopmaya başlar. Dişiler anneleriyle daha uzun süre kalıyor, sıklıkla çocuk yetiştirme becerilerini ondan öğreniyorlar.
Sosyal statü, yetişkin erkekler yalnız, kadınlar ise gençlerle yaşar. Ergenliğe ulaştıklarında erkekler yuvadan çıkar ve kendi bölgelerini ve dişilerini bulmak için dışarı çıkar. Genç dişiler ormandaki annelerinin koşullarına göre kalır ve yeni bir çocuğu olmasına rağmen ondan nasıl anne olunacağını öğrenir. 8 yaşında ergenliğe ulaşmalarına rağmen, bir kadın, ergenliğe kadar kendi bebeğine sahip olmak için fizyolojik olarak hazır değildir.
Besinleri; kabuk, yapraklar, çiçekler, çeşitli böcekler ve en önemlisi, birkaç yüz meyveden oluşur. Olgunlaşmamış olarak düşüneceğimiz meyveleri yiyebilirler, bu da diğer meyvelere kıyasla avantaj sağlar.
Bebeklerin yüzlerce bitki ve ağaç türünü tanımayı öğrenmesi gerekir – hangileri yenilebilir, hangilerinin tüketileceği, hangilerinin kaçınılması gerektiği gibi konuları deneyimlemesi gerekir. Bazı orangutanların favorileri yemesi çok zor olabiliyor çünkü keskin dikenler, kabuklar ve mermileri tarafından korunuyorlar. Genç orangutanlara meyvenin nasıl çıkarılacağı öğretilmelidir.
Orangutanların hem elleri hem de ayakları ile eşit kapasiteye sahip oldukları için 4 eli olduğu söylenebilir.
Cinsel olarak olgun erkeklerde, çok belirgin bir ses çıkarmak için kullanılan büyük bir boğaz kesesi vardır. Bu ses ‘uzun çağrı’ olarak bilinir. Bir aslan kükremesine benzeyen bu inanılmaz inilti orman içinden yankılanır ve erkekler tarafından kadınlara orada olduklarını bildirmek veya diğer erkekleri uzak durmaları konusunda uyarmak için kullanılır. Olgun erkeklerde ayrıca uzun çağrılarının orman gölgesi boyunca rezonansa girmelerine yardımcı olduğuna inanılan farklı bir büyük yanak pedleri seti vardır.
Orangutanlar evlerini ağaçlarda yükseltirler ve her gece yaprak ve dallardan yeni yuvalar oluştururlar.
Erkekler, çiftleşmeye hazır olan kadınları bulana dek yalnız yaşarlar. Başarılı bir çiftleşme sağlamak için çiftler birkaç gün bir arada kalır. Daha sonra erkekler yalnızlıklarına geri dönerler.
Büyük boyutlarından dolayı, erkekler genellikle daha yüksek (daha ince) dallarda hareket etmek için fazla ağırdır. Ayrıca kadınların yere seyahat etmelerinden daha muhtemeldir.

Yiyecekler kurak mevsimde genellikle azdır. Yiyecek bolken, sosyalleşmek ve küçük gruplar halinde toplamak için bu fırsatı kullanıyorlar. Yiyecek kıt olduğunda, yalnız seyahat ederler.

Orangutanların alet yaptığı ve kullandığı bilinmektedir. Suyu bulmak zor olduğunda, ağaç boşluklarında suyu emmek için sünger yapmak için yaprakları çiğner. Dalları termit deliklerine sokmak için kullanır. Akıntıları geçmeden önce su derinliğini test etmek için büyük dalları kullanır. Çok sert yağmur yağdığında orangutan, büyük yapraklardan çıkmış bir şemsiye yapar.

Kaynakça:

WWF

Yazar: Tuncay Bayraktar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :