Bilgiustam
Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Amur Leoparı Nasıl Bir Canlıdır?

0 74

Amur Leoparı veya Uzak Doğu Leoparı (Panthera pardus orientalis), leoparların sekiz alt türünden biridir. Sadece Uzak Doğu Rusya ve Kuzey Doğu Çin’de bulunur ve 2017’de yapılan son sayım ile şu anda yaklaşık 100 leopar olduğu biliniyor. 1970’lere kadar, vahşi yaşamdaki popülasyonları 30’dan daha az türe düştü, bu da Amur leoparını dünyanın en çok tehlike altındaki büyük kedilerinden biri haline getirdi ve bu nedenle IUCN ve CITES Ek I tarafından Kritik Olarak Tehlike Altında olarak listelendi.Amur Leoparı Nasıl Bir Canlıdır?

Tanım: Amur leoparı kışın 7,5 cm uzunluğa ulaşan kalın kürküyle serin iklime uyum sağlar. Karda kamuflaj sağlamak için kürkleri diğer leopar alt türlerinden daha soluktur. Amur leoparının rozetleri, diğer leoparlarda görülenlerden daha geniş aralıklı ve daha büyüktür.

Ağırlık: Erkekler genellikle 32-48 kg ağırlığındadır, ancak 75 kg’a kadar çıkabilir. Dişiler 25-43 kg’da erkeklerden daha küçüktür.

Üreme: Dişiler ilk olarak 3-4 yaşlarında ürerler. Yaklaşık 12 haftalık bir gebelik dönemleri vardır. Yavrular tam bağımsız olmadan önce iki yıla kadar anneleriyle kalırlar. Hayvanat bahçelerindeki Amur leoparları, ilkbahar sonlarında/yaz başlarında doğumların zirve yaptığı mevsimsel üremeye dair bazı kanıtlar gösteriyor.

Uzun Ömür: Vahşi doğada leoparlar 10-15 yıl yaşar ve esaret altında 20 yıla ulaşabilirler.

Av: Amur leoparları, karaca, sika geyiği, porsuk ve tavşan gibi çok çeşitli hayvanları avlar.

Avlanma Alışkanlıkları: Amur leoparları normalde geceleri avlanır ve av rekabetinden kaçınmak için geniş alanlara ihtiyaç duyar. Avlarını sessizce izler ve saatte 35 mil hıza ulaşan bir enerji patlaması kullanarak onları pusuya düşürürler. Daha sonra, diğer yırtıcılar tarafından ele geçirilmemeleri için, bazen ağaçların üzerinde, bitmemiş avları taşır ve saklarlar.

Amur leoparının hayatta kalmasına yönelik ana tehditler şunlardır:

Kaçak avlanma: Hem leoparların hem de av türlerinin avlanması ciddi bir tehdittir. Güneybatı Primorye’deki ormanlar nispeten erişilebilirdir, bölge Rusya’nın Uzak Doğu’sunun çoğundan daha yoğun nüfusa sahiptir ve Rusya’da hem spor hem de yemek için bir avcılık kültürü vardır. Primorski Krayı’nın iki ana şehri – Vladivostok ve Ussurisk – arabayla sadece iki veya üç saat uzaklıktadır, bu nedenle leoparın menzili, şehir sakinleri için en popüler avlanma alanlarından bazılarına sahiptir.

Orman yangınları: Bunlar, hayvanların doğal orman yaşam alanlarını azaltarak, leoparların kaçınmayı tercih ettiği otlaklara gittikleri için Amur leoparları için doğrudan bir tehdittir.

Akrabalı yetiştirme: Sadece birkaç on yıl önce 35 bireye düşen bir popülasyonla, bu, tutsak yetiştirilmiş Amur leoparları kullanılarak yeniden yetiştirilmesi için uluslararası onaya sahip tek büyük kedidir.

Hastalık: Canine Distemper Virus (CDV) gibi hastalıklar, izole ve savunmasız Amur leoparı popülasyonunu tehdit ediyor.Amur Leoparı Nasıl Bir Canlıdır?

Habitat: Amur leoparları, Uzak Doğu Rusya’nın ılıman ormanlarında yaşar ve aşırı soğuk ve derin kar ile sert kışlar ile sıcak yazlarda da yaşarlar.Amur leoparı, tüm leopar alt türlerinin en kuzeyidir. Tarihi menzili kuzeydoğu (“Mançurya”) Çin, Rusya’daki Primorsky Krai’nin güney kısmı ve Kore Yarımadası boyunca uzanıyordu. Bu aralık, 20. yüzyılda, öncelikle habitat kaybı ve avlanma nedeniyle önemli ölçüde daraldı.

Amur leoparı muhtemelen 1960’ların sonlarında Güney Kore‘de vahşi doğada yok oldu, ancak yakın tarihli, doğrulanmamış bazı raporlar, Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede ve çevresinde birkaç leoparın kalabileceğini öne sürüyor. Çin sınırına yakın Kuzey Kore’nin engebeli kuzey bölgesinde muhtemelen hala leoparlar var ve ayrıca Rusya’daki Güneybatı Primorye’den hayvanların ara sıra Kuzey Kore’ye sınırı geçmesi muhtemel, ancak güvenilir bilgi eksik.

Rekabet: Diğer bölgelerde leoparların kaplanlarla aynı toprakları paylaştığı alanlarda pek başarılı olmadığı görülse de , Rusya’da durumun böyle olmadığı kanıtlanmıştır. Çalışmalar, Güneybatı Primorye bölgesindeki artan kaplan popülasyonunun leopar popülasyonunu olumsuz etkilemediğini göstermiştir.

Diyet gereksinimleri: Bazı Carnivora türleri diyetlerinde kabul edilir. Et, meyve, tohum ve karışık bir diyetle yaşayabilir.

Amur Leoparı – Biyoloji

Açıklama: Amur leoparı serin iklime uyarlanmıştır. Kışın 7,5 cm uzunluğa kadar uzayan kalın kürke sahiptir. Karda kamufle olurlar, paltoları diğer leoparlardan daha soluktur. Amur leoparının rozetleri geniş aralıklıdır ve diğer leoparlarda görülenlerden daha büyük bir görünüme sahiptir. Dilleri küçücük eti sıyırmak için kullanacak şekilde kancalıdır.

Leoparların vücut büyüklüğü ve renk desenleri coğrafi olarak değişir ve muhtemelen belirli habitatlara adaptasyonları yansıtır. Leoparların uzun vücutlarına göre kısa bacakları vardır. Geniş bir kafaları vardır ve büyük kafatasları güçlü çene kaslarına izin veriyor. Leoparın kürek kemiği, kasları tırmanmak için özel bağlantı bölgelerine sahiptir. Küçük yuvarlak kulakları, üst dudaktaki koyu noktalardan uzanan uzun bıyıkları ve yoğun bitki örtüsü arasında hareket ederken gözlerini koruyan kaşlarında uzun bıyıkları vardır. Tüyleri sıcak, kuru habitatlarda sarımsı kahverengi veya açık sarıdan yoğun ormanlarda kırmızımsı-turuncuya kadar değişir. Alt türler, benzersiz tüy özelliklerine göre ayırt edilir. Vücutları siyah rozetlerle kaplıdır. Yavruların dumanlı gri bir ceketi vardır ve rozetleri henüz belirgin değildir. Her bireyin, tanımlama için kullanılabilecek benzersiz bir ceketi vardır. Savannah ve ormanlık leoparlar nispeten büyük olma eğilimindeyken, dağ ve çöl leoparları nispeten küçük olma eğilimindedir. Leoparlar, erkekler dişilerden daha büyük olma eğiliminde olduklarından cinsel olarak dimorfiktir.Amur Leoparı Nasıl Bir Canlıdır?

Leoparlarda çiftleşme, hem erkek hem de dişilerin birden fazla eşi olduğu için rastgeledir. Dişiler, idrarlarında feromon salgılayarak potansiyel eşleri çekerler. Dişiler, bir erkeğin önünde ileri geri yürüyerek ve ona sürtünerek veya kuyruğuyla onu döverek çiftleşmeyi başlatır. Erkek daha sonra sık sık ensesini ısırırken dişiye biner. Çiftleşme, her çiftleşme arasında altı dakikalık aralıklarla ortalama üç saniye sürer. Tek bir üreme çifti, birkaç gün boyunca günde 100 defaya kadar çiftleşebilir ve bu süre boyunca besin kaynaklarını paylaşırlar. Üreme mevsimi yıl boyunca devam eder, ancak Mayıs ayındaki yağışlı mevsimde zirveye ulaşır. Çin ve Güney Sibirya’da leoparlar çoğunlukla Ocak ve Şubat aylarında ürerler. Dişiler 7 gün kızgınlık içindedir ve 46 günlük bir döngüye sahiptir. Gebelik 96 gün sürer ve dişiler genellikle her 15 ila 24 ayda bir doğum yapar. Tipik olarak, dişiler yaklaşık 8,5 yaşında üremeyi bırakır.

Leopar yavruları doğduklarında 1 kg’dan daha hafiftir ve gözleri ilk hafta kapalı kalır. Anneler yavrularını avlanırken ve beslenirken 36 saate kadar sık çalılıkların, kaya yarıklarının veya içi boş ağaç gövdelerinin korumasına bırakır. Yavruların diğer yırtıcı hayvanlara av olarak düşmesini önlemeye yardımcı olan sığınakları sık sık hareket ettirirler. Yavrular 2 haftalıkken yürümeyi öğrenirler ve düzenli olarak 6 ila 8 haftalıkken yuvadan ayrılırlar ve bu süre zarfında katı yiyecekler yemeye başlarlar. Anneler yiyeceklerinin üçte birinden azını yavrularıyla paylaşırlar. Yavrular 3 aylıkken tamamen sütten kesilir ve 20 aylıktan biraz daha küçükken bağımsızdır. Çoğu zaman kardeşler bağımsızlığın ilk yıllarında teması sürdürürler. Bölgeler esnektir ve gençler doğum bölgelerinde oyalanabilir.

Kaynakça:
BBC

Yazar: Tuncay Bayraktar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.