Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuğunuz Kalp Hastası Olabilir Mi?

0 457

8768_kapakZaman ilerledikçe beslenme alışkanlıkları değişiyor ve zararlı besinler her geçen gün hayatımıza giriş yapıyor. Özelliklerde dünya toplumlarında genç yaş diyebileceğimiz yaş aralığını baz alırsak hazır gıda kültürü giderek yaygınlaşıyor ve bu da henüz birey 50’li yaşlara varmadan kalp krizi veya kanser gibi ölümcül hastalıklara sebebiyet veriyor. Kanser, kalp krizi başta olmak üzere beslenme kaynaklı birçok hastalığın ortaya çıkma yaşı da giderek azalıyor. Günümüzde küçük yaştaki çocuklarda kanser vakaları ve kalp krizleri görülmeye başladı. Çocukları üzerinde titreyen ebeveynler evlatlarının sağlığından ne derece emin? Çocuğunuz bir kalp hastası veya kalp hastası adayı olabilir mi? Çocuğunuzun kalp hastası olup olmadığını anlamak için birkaç ipucu var.

Büyüme ve Gelişme: Çocuk gelişiminde her yaşın belli bir gelişim ödevi vardır ve çocuklar bu kritik dönemlerde belli başlı gelişim evrelerini tamamlaması gerekir. Eğer kalp metabolizmanın gerek duyduğu ihtiyaçları karşılayamaması durumunda çocuğun büyüme grafiği normalin dışında seyredebiliyor. Bu yüzden gelişim sorunu olduğunu düşündüğünüz çocuğunuzu kalp kasılması gibi hayati önem taşıyan bulguların olup olmadığını öğrenmek için uzman doktor kontrolünden geçirmelisiniz.

8768_aglayan_bebekVücutta morarma: Altını çizmek gerekir ki özellikle yeni doğmuş bebeklerde kalp rahatsızlığı şüphesi toplayacak en büyük olgu vücutta morarmadır. Özellikle birkaç yaşındaki çocukta koşma esnasında, yeni doğmuş bebeklerde ise ağlama veya beslenme sırasında morarmalar görülüyorsa bu hadise kalp yapısında sıra dışı bir şey olduğunun bir göstergesi. Peki çocukta ve yeni doğan bebekte morarmalar için ne yapılmalı? Tabii bu alan hem çocuklarla ilgili hem de kalple ilgili olduğundan gayet hassas bir konu. O yüzden alternatif tıp olarak buna bir şey yapmak yerine alanında uzman bir doktora baş vurmak gerekir. Hastaneye gidildiğinde doktor nezaretinde çocuğunuza EKG, Ekokardiyografi, kardiyoloji muayenesi, oksijen satürasyonunun ölçülmesi gibi kalp ile ilgili testlerin yapılması gerekir.

Göğüs Ağrıları: Çocuklarda çeşitli sebeplerden dolayı göğüs ağrıları görülebilir. Çocuğunuzda özellikle aşırı oynadığında, koştuğunda veya herhangi bir sebepten dolayı aşırı efor sarf ettiğinde göğüs ağrıları görünüyorsa yine ona kardiyolojik testler yaptırmalısınız. Eğer kalpte bir sorun varsa bunun doğuştan gelen koroner damar anomalisi olup olmadığı konusunda ispata dair bulgular elde edilmelidir.

Ç8768_terleyen_cocukabuk Yorulma ve Haddinden Fazla Terleme: Gün boyu aktif bir şekilde hareket eden çocuklar belli bir oranda terleme gösterir. Fakat çocuğunuzu gözlemlediğiniz zaman aşırı terlediğini düşünüyorsanız ve bunun emareleri çocuk üzerinde varsa bu değişik kalp rahatsızlıklarının göstergesi olabilir. Artan vücut ve metabolizma hareketlerine karşı vücut ihtiyacını karşılayamayan kalpte bir süre sonra kalp yetmezliği vuku bulur. Çocuğunuzun demir eksikliği, anemi, hipertiroid testlerinden sonra aşırı terlemesinin sebebi tespit edilemediyse bunun nedeni kalp menşeli olabilir. Bu durumda da yine doktor kontrolünde bir kalp tarama testi yapılmalı. Diğer bir tabirle çocuklarda görülebilen aşırı terleme ve hemen yorulmanın literatürdeki açıklaması ise kalp yetmezliğidir.

Bayılma: Büyük yaşlarda görülebilen bayılma hadisesi çocuklarda da sıklıkla görülebiliyor. Bayılma olayı beyinsel olabileceği gibi, metabolik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Bayılmaların bir diğer sebebi de kalpteki ritim anormallikleri ve kalp kası hastalıklarıdır. İşte bu şüpheye mahal vermemek için sürekli bayılan çocuğunuzun kalbinin yapısını öğrenmek için ekokardiyografi; ritim sisteminin incelenmesi için de elektrokardiyografi testleriyle araştırılması gerekmektedir.

Çarpıntı: Gün boyu aktif olan çocukların kalbi devamlı hızlı çalışır. Özellikle çok fazla oyun oynayan aktif çocukların hareketleri de izlenmeli. Çocukta eğer kalp çarpıntısı belirtileri varsa bunun kaynağının tespit edilmesi son derece önemlidir. Ritim bozukluğu veya çarpıntı olduğunu düşündüğünüz çocuğunuza mutlaka doktor kontrolünde EKG çektirmelisiniz.

Doğuştan gelebilecek faktörlerden kaynaklı olabileceği gibi günlük alışkanlıklar ve beslenmeden dolayı meydana gelen çocuk kalp hastalıkları en ufak belirti gösterdiğinde mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Yazar:Hasan Demİrcİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku