Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda İşitme Kaybı

0 361

Çocukların duyma sorunu yaşadıklarını en iyi anne babaları tarafından tespit edilebilir. Farklı belirtiler bu sounun varlığını ortaya çıkarır.

Çocukların işitme kaybı olduğunu anlamanızı ve şüphelenmenizi sağlayacak en belirgin sorun, seslere karşı tepki göstermemesi olacaktır. Bebeklerin ilk iki yıllık süreçte duyma becerileri gelişme gösterebildiği gibi annenin hamileliği sırasında veya doğumdan sonra gerçekleşen olumsuzluklar çocukların işitme kaybı yaşamalarına neden olabilmektedir. İşitme kaybı yaşayan çocuklar konuşmaya geç başlayabilecekleri gibi daha Çocuklarda İşitme Kaybıfarklı sorunlarda yaşayabilirler. Çocuklar duyma sorunu olduğunu ifade etmekte ve anlamakta zorluk çekebilecekleri gibi bu konuda anne babaların yavrularını yakından takip etmeleri gerekmektedir.

Çocuklarda işitme kaybının belirtileri arasında yüksek seslere dahi tepki vermemeleri, sizin söylediklerinizi anlamamaları ve hırçın davranışlar göstermeleri ile karşılaşılabilir. Doğumdan sonraki 6 aylık sürece bebeğiniz duyduğu sesleri taklit etmeye çalışmıyorsa veya yüksek sesli gürültülerde bile tepki vermiyorsa vakit kaybetmeden test yaptırmanız en doğru hareket olacaktır. Bebeğin 6 ay ile 1 yaş arasında almak istediği nesneleri göstermesi veya konuşma sesi çıkarmaya çalışması da gerekmekle beraber aksi durumda da işitme sorunundan şüphe edilebilir. 1-2 yaş aralığında bebeğinize seslendiğinizde veya yapmasını istediğiniz komutlara kayıtsız kalıyorsa, televizyonu çok yüksek sesle izlemek istiyorsa bu sorundan şüphe etmeniz gerekecektir.

Çocuklarda işitme kaybında erken teşhis problemin bir an önce ortadan kalkmasını sağlayacağı gibi bebeğin gelişiminde karşılaşılacak Çocuklarda İşitme Kaybıproblemlerin yaşanmamasını sağlayacaktır. İlerleyen tıp sayesinde doktor muayenesinin ardından kolaylıkla işitme testleri yapılabilmekle beraber bu sorunun oluşumunda genetik unsurlar olabileceğinden doktorunuz genetik testlerin yapılmasını da uygun bulabilir.

Çocuklarda işitme kaybı tedavisi için kaybın derecesine göre uzman doktor tarafından ilaç veya işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. Erken teşhis edilen işitme sorunlarında tedaviye de erken başlanılması sayesinde çocuğun akranlarından geri kalmaması mümkün olabilecektir.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku