Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklardaki Okul Korkusu Hakkında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

0 437

Okul korkusu, okula yeni başlayan ve ailelerinden ilk defa uzak kalacak olan çocukların yaşadığı heyecanın, anne babadan ayrılma korkusu ile birleşmesi ile çocukta kaygı yaratan özellikle okul öncesi dönem çocuklarının yaşadığı (4-7 Yaş) bir problemdir. Sizler de o yıllarınızı düşünerek empati kurmaya çalışırsanız, bu korkuyu yaşayan çocuğunuzu Çocuklardaki Okul Korkusu Hakkında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?daha iyi anlayabilirsiniz.
Yapılan bilimsel araştırmalar okul korkusunun çocuklar arasında sadece %2’lik bir kısmında görüldüğünü göstermektedir. Düşük bir ihtimal gibi görünse de çocuğun bu korkuyu yaşaması ebeveynlerin korkulu rüyasına dönüşebilir ve çocuğun tüm eğitim yaşantısındaki öyküyü değiştirebilir. Bu nedenle ailelerin okula yeni başlayan çocuklarına kendi tedirginliklerini belli etmeden profesyonel bir şekilde yaklaşmaları gerekmektedir.

Çocuğun Okul Korkusu Yaşamasında En Belirgin Nedenler

* Çocuklar aslında değişik ortamlara girmeyi severler ama anne-Çocuklardaki Okul Korkusu Hakkında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?babalarının bu anlarda yanlarında olmalarını isterler. Çünkü yalnız kalmaktan ve anne babalarının onlara verdiği güvenden uzaklaşmak istemezler. Aslında ilk başta yaşadıkları duygu terk edilme korkusudur. Bu nedenle çocuğa okulun güvenli bir yer olduğu ve eğitimi bittiğinde tekrar yanınızda olabileceğini ve bu durumun haftanın 5 günü tekrarlayacağını anlatmalısınız.

* Eğer anne-baba çocuğa aşırı bağımlı ise ve çocuğu da böyle yetiştirmişse çocukta da aynı duygular gelişecektir. Onlardan ayrıldığında anne-babasına kötü bir şey olacağı düşüncesi çocuğu okula gitmekte isteksiz kılar.

* Ebeveynler çocuğu kendilerine bağımlı yetiştirmiş ve o güne kadar çocuklarına sorumluluk vermemişlerse çocuktaki özgüvensizlik okuldan korkmasına sebep olur.

Okul Korkusu Yaşayan Çocuklarda Görülebilecek BelirtilerÇocuklardaki Okul Korkusu Hakkında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

– İştahsızlık, agresif tepkiler, alınganlık,
– Uyku halindeyken huzursuzluk,
– Okul ile ilgili konularda konuşmak istememe,
– Nedensiz yere ağlayarak dikkat çekmeye çalışma,
– Okula gitmemek için karnım ağrıyor başım ağrıyor midem bulanıyor gibi bahaneler uydurma vb. davranışlar okul korkusu yaşayan çocuklarda görülen en belirgin belirtiler olarak gözlenmektedir.

Okul Korkusu Yaşayan Çocuğunuz İçin Basit Çözümler

– Okula gitmenin amacı ve okula gitmemesi durumunda nelerden mahrum kalacağı çocuğa anlayabileceği bir dille anlatılmalıdır.
– Okula gitmeye direnmesi halinde taviz vermeden okula gitmesi sağlanmalıdır. Çünkü verilen tavizler bunu daha sonra da kullanmasına neden olabilir.
– Sadece birkaç gün onunla okula gidip çıkışta alınmalıdır. Bu durumun geçici olduğu çocuğa anlatılmalıdır.
-Suçlayıcı ve alaycı tavırlardan kaçınılmalı ve çocuğun davranışları başka çocuklarla karşılaştırılarak ona bu konuda yorum yapılmamalıdır. ” Bak Ahmet, Ayşe hiç ağlıyor mu ? Kocaman oldun okuldan korkuyorsun vb” tabirler çocuğunuzu okuldan daha çok uzaklaştıracaktır.
– Çocuğa her zaman güç verecek cümleler kurulmalıdır. Başaracağına inandığınızı ona en önce siz hissettirmelisiniz. Olumsuz yargılardan Çocuklardaki Okul Korkusu Hakkında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?olduğunca uzak bir davranış sergilemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
– Boş zamanlarda farklı etkinlikler ve oyunlarla çocuğa nasıl zaman geçireceği öğretilebilir. Böylece çocuğunuzun size olan bağımlılığı azalır.
– Arkadaş çevresi ile sosyal etkinliklerde bulunması sağlanabilir.
– Çocuğun durumu ile ilgili öğretmeninden, okul psikoloğundan sık sık bilgi ve tavsiyeler alınmalıdır.
– Yukarıda belirtilen yaklaşımların denenmesine rağmen okul korkusu devam eden çocuklar için çocuk psikiyatristinden destek alınmalıdır.

Unutmayalım ki; çocuklarımızın sadece desteğe ihtiyacı var. Onları bağımlı bireyler olarak yetiştirmek ileride çözümü zor psikolojik sorunlara neden olabilir.

Kaynakça:
Doktortakvimi.com

Yazar: Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku