Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gamet Nedir?

1 4.228

Dünya gezegende on milyondan fazla organizma türü tarafından yaşadığına inanılır ve bu türlerin üyeleri ölümsüz olmasa ve sonunda ölse de türler tamamen yok olmazlar. Belli bir tür neslinin nesilden sonraki bu devamı üreme yoluyla gerçekleşir. Üreme, bir organizmanın kendisine benzer genç ya da soyuna yol açtığı biyolojik süreçtir. Biyolojik dünyada çok çeşitli bir çeşitlilik vardır, bu yüzden bakteriler çok hücreli bir bitkiden farklı şekilde ve bir bitki insanlardan çok farklı bir mekanizma ile ürerler.
İnsanlarda üreme, gamet füzyonunu içeren cinsel üreme ile gerçekleşir. Gametler, ebeveynin kromozomlarının yarısını içeren özel seks hücreleridir. İnsanlarda dişi gamete yumurta, erkek gamete sperm denir. İnsan gelişimi döllenme ile başlar, sperm ve yumurtanın zigot adı verilen tek bir hücre oluşturmak için birleştiği bir süreç. Bu zigot daha sonra diğer insanlardan farklı olarak benzersiz ve tüm bir bireye dönüşmeye devam eder. İnsanlarda 23 çift veya 46 kromozom vardır. Bu zigot, babadan kromozomların (haploid=n) yarısını içeren erkek gamet ve anneden kromozomların (haploid=n) yarısını içeren dişi gamet tarafından oluşturulur. Böylece, kombinasyonları, insanın varlığı için gerekli olan bir dizi kromozom (diploid=2n) içeren bir zigot oluşturur. Bir elmanın iki yarısını erkek ve dişi gamet olarak bir araya getirerek bir elmayı oluşturmak için hayal edin.

Gamet Nedir?Gametler Nasıl Oluşur?

Dişi ve erkek gametler (oositler ve spermler) bir gametogenez süreci ile oluşur. Vücudun tüm hücreleri, ait oldukları türlere özgü olan sabit sayıda kromozom içerir. Örneğin, soğanlar 16 kromozom, bezelye 14 kromozom içerir ve insanlar söz konusu olduğunda tüm hücreler diploid hücreler de denilen 46 kromozom içerir. Bunun istisnası gametleri her biri yalnızca 23 kromozom (haploid hücre) içeren sperm ve ovum. Kromozomlardaki bu azalma mayoz sürecinden kaynaklanır; aynı zamanda, indirgenmiş bölünme olarak da adlandırılır, çünkü yeni hücrelerdeki kromozomlar, bir diploitten bir haploid sayısına indirgenir.

Gamet Oluşumu Sırasında Mayozun Önemi

Vücudun tüm hücreleri, gametleri engeller, mitozla bölünür ki burada bir ana hücre iki kız hücre üretir, ancak mayoz, yarısı kromozom sayısının yarısı olan dört kız hücreye yol açar. Gametlerin neden bu farklı mayoz sürecinden geçtiğini anlaşılması gerekir. Meiosis, orijinal kromozom sayısını geri yükler daha önce de belirtildiği gibi, tüm hücrelerimizin diploid kromozomlara (2n) sahip olması beklenir, ancak gamet oluşumu sırasında, diploid (2n) ‘den haploid (n) kromozomlarına indirgenmiş bir bölünme vardır. Bir haploid erkek (n) gameti, bir haploid dişi (n) gameti ile birleştiğinde, orijinal kromozom sayımız olan zigotla, yani diploidle (2n) tekrar sonuçlanır. Bu, insanın varlığı ve türlerin yayılması için çok önemlidir.
Varyasyonlar mayoz sırasında, ana hücre dört yeni hücreye bölündüğünde, kromozomların üzerinden geçiş gerçekleşir. Bunun sonucu, dört gamet kızı hücresinin her birinin, ana hücreden farklı bir genetik yapıya sahip olmasıdır. Gizli özelliklerin görünümü mayoz sırasında kromozomal maddenin rastgele geçişi olduğundan, çocukta muhtemelen ebeveynlerde baskılanan bazı özelliklerin ve karakterlerin ifadesiyle sonuçlanabilir.

Kadın Gameti (Ovum)

Gamet Nedir?Dişi gamet veya yumurta, yumurta olarak bilinir ve yumurtalıklar tarafından üretilir. Yumurtalıklar, yeni doğmuş bir kız çocuğunda yaklaşık 2 milyon birincil oosit üretir, ancak kız çocukluk döneminde gelişip ergenliğe ulaştığında bu, yaklaşık 40.000 birincil oosite indirgenir. Bunlardan sadece 400 kadarı ikincil oosit haline gelir ve hormonların etkisine tepki gösterir. Bu yumurtalardan biri her 4 haftada bir kabaca olgunlaşır ve kız menopoz adı verilen bir yaşam aşaması olan kız yaklaşık 45-50 yaşına gelene kadar yumurtlamada serbest bırakılır. Bir sperm hücresine kıyasla, yumurta çapı yaklaşık 100-120 mikron olan büyük, yuvarlak bir yapıdır; Aslında, yumurta insan vücudu tarafından üretilen en büyük hücrelerden biridir! Yumurta, spermden daha büyüktür, yaradılış tasarımı gereğidir.
Yumurtanın büyüklüğü sitoplazmada tutmasına ve döllenme gerçekleşirse embriyoyu beslemek için gerekli yiyecekleri saklamasına izin verir. Yumurta ayrıca anneden 23 kromozom içeren bir çekirdeğe sahiptir. Yumurta veya yumurta, zona pellucida adı verilen kalın, koruyucu bir katmana, dış yüzeyi korona radiata adı verilen birkaç hücre katmanına sahiptir. Zona pellucida, yumurtanın kütlesini dışarıdan fiziksel olarak destekler ve sadece belirli sperm hücrelerinin (yani aynı türlerinkiler) nüfuz edebileceği türe özgü bir bariyer olarak işlev görürken, fiziksel zarardan korur. Dış yüzeyinde korona radiata adı verilen birkaç hücre tabakası bulunur. Zona pellucida, yumurtanın kütlesini dışarıdan fiziksel olarak destekler ve sadece belirli sperm hücrelerinin (yani aynı türlerinkiler) nüfuz edebileceği türe özgü bir bariyer olarak işlev görürken, fiziksel zarardan korur. Dış yüzeyinde korona radiata adı verilen birkaç hücre tabakası bulunur. Zona pellucida, yumurtanın kütlesini dışarıdan fiziksel olarak destekler ve sadece belirli sperm hücrelerinin (yani aynı türlerinkiler) nüfuz edebileceği türe özgü bir bariyer olarak işlev görürken, fiziksel zarardan korur.

Erkek Gameti (Sperm)

Erkek gamet veya sperm, yumurtadan çok daha küçüktür ve yuvarlak bir kafa (4-5 mikron uzunluğunda ve 2-3 mikron genişliğinde) ve uzun bir kuyruk veya flagellum (50 mikron Gamet Nedir?uzunluğunda) ile kürek şeklindedir ve sperm için hareketlilik sağlar. Spermin boynu, baş ile kuyruk arasındaki bağlantıdır. Spermin başı, enzimleri içeren akrozom adı verilen bir başlık benzeri yapıyla kaplanmış 23 kromozomlu çekirdeği içerir. Bu enzimler spermin döllenme sırasında korona radiata ve yumurtanın zona pellucida katmanlarına nüfuz etmesine yardımcı olur. Spermin kuyruğu, orta parça, ana parça ve uç parça olmak üzere üç bölümden oluşur. Orta parça, spermlere hareketlilik için gereken enerjiyi sağlayan mitokondri içerir.

Birbirlerinin Hayatında Oynadıkları Rol Nedir?

Gametlerin zigotun döllenmesi ve oluşumu ve dolayısıyla genel olarak üreme için gerekli olduğu açıktır. Ancak, birbirleriyle tanışıp karşılaşmazlarsa, sperm ve yumurta çok hızlı bir şekilde ölür. Olgun sperm, salıverildikten sonra 45 saat içinde ölür ve yumurta, bir spermle Gamet Nedir?karşılaşmamaktan 24 saat içinde ölür. Yumurta, tüm karmaşık mekanizmaları, sitoplazması ve besleyicileriyle birlikte, yepyeni bir insan olmak için tüm makinelere sahiptir, ancak spermin katkısı olmadan üremenin temel işlevini yerine getiremez. Bu nedenle döllenme erkek ve dişi gametlerin birleşimidir ve sonuçta sperm ve yumurtanın oynamak için eşit derecede önemli rollere sahip olduğu yeni bir hayata neden olur.

Kaynakça:
ncert.nic.in
sciencedirect.com
csls-text3.c.u-tokyo.ac.jp

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. sdss diyor

    neden sadece mobil uyum var, >:|

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku