Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocukların Kişisel Gelişimi Nasıl Desteklenir?

0 679

Erken yaşlarda kişisel gelişimine yatırım yapılan çocuklar, ileriki yaşamlarında birçok avantajlar elde etmektedirler. Ancak çocukların kendini geliştirme konusunda eğitiminin nasıl verileceğine karar vermek kolay bir süreç değildir. Uygulanacak bazı stratejilerle kişisel gelişimi desteklenerek kendine güvenen çocukları yetiştirmek mümkündür. Aşağıda çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunacak gelişim stratejileri bulunmaktadır:

Kendini İyileştirme ile Kendini Kabul Etme Dengesi Kurmak

Çocuklarınıza kendilerini yetiştirmek için çaba harcadıklarında mutlu olmaları gerektiğini öğretmek önemlidir. Bu duyguyu kazanmalarını sağlamak, mesela 10 kilo verene kadar mutsuz olmalarının önüne geçer. Ya da yıldız bir takıma seçilmediklerinde uğrayacakları hayal kırıklıklarının önüne geçer.

Çocuğunuzun Güçlü Yönlerini Tanımlamasına Yardım Etmek

Çocuklarınıza kişilikleri hakkında neyi sevdiklerini sorarak başlayabilirsiniz. Bu noktada onların sadece dış görünüşleri değil, kişiliklerini yansıtan nitelikleri belirlediklerinden emin olmalısınız. Bir çocuğun güzel olduğunu düşünmesi sağlıklı olsa bile, kişilikleri hakkındaki görüşleri, dış görünümlerinin ötesine geçmelidir.

Geliştirmek İstedikleri Alanları Belirlemek

Çocukların Kişisel Gelişimi Nasıl Desteklenir?Çocuklarınızın ilgi duyduğu kendini geliştirmek istediği alanları önce tespit etmelisiniz. Mesela kimi çocuk iyi bir basketbol oyuncusu olmak isterken, kimi çocuklarda şiddete maruz kalan çocuklara daha yakın olmak isteyebilir. Bunu tespit ettikten sonra ilgi duyduğu alanlarda çalışmaları için atabilecekleri somut adımları belirlemelisiniz. Bu süreçte çocuğunuzun kendine özgü bir farkındalık geliştirmesine yardım etmeniz gerekebilir. Örneğin, çocuğunuz tüm gezegendeki en zeki çocuk olacağı konusunda ısrar ediyorsa, siz çocuğunuza kendisini iyileştirmek için zaman gerektiğini nazikçe söyleyebilirsiniz. Veya korkunç bir şarkıcı olduklarını söylerlerse, geliştirmek için ses dersleri almak gibi neler yapabileceklerini anlatabilirsiniz. Ardından, geliştirmek istedikleri bir şey olup olmadığı ya da gerçekten öncelikli olmadığı hakkında konuşmalısınız.

Çocuğunuzla Zayıf Yönler Hakkında Konuşma Yapmak

Çocuğunuzla herkesin zayıf yönlerinin olduğuna dair düzenli konuşmalar yapmalı ve üzerinde çalışmak istediği konulara öncelik vermelisiniz. Bunun yanın sıra her şeyde üstün olamayacağını kabul etmesi önemlidir.

Çocuğunuzun Kontrollünde Olan Konularda Övmek

Çocuğunuzu çok yakışıklısın diyerek övdüğünüzde kendine olan güvenini artırdığınızı düşünebilirsiniz. Fakat onları kendi kontrollerinin dışında olan şeyler için övmek faydalı değildir. Bunun yerine, kahvaltıdan hemen sonra dişlerini fırçalamasının harika bir şey yaptığı için yaptığı seçim övülmelidir. Çok temiz ve parlak dişlere sahip olacağı gibi övgü dolu konuşmalar yapılması kişisel gelişimde sağlıklı bir durumdur. Bu övgülerle sonucu vurgulamaktan kaçınmak da önemlidir. Çünkü yazılıdan 100 puan aldığın için seninle gurur duyuyorum gibi övgüler çocuğunun puanlarının her şeyden daha önemli olduğunu düşünmesine neden olur. Bu, çocuğun puanını yüksek tutmak için başka çözüm yoları aramasına neden olabilir. Örneğin, çocuğunuz hile yapmanın, kopya çekmenin iyi bir puan aldığı sürece kabul edilebilir bir şey olarak düşünmesine sebep olabilir. Bunun yerine, çabalarına odaklanmak ve karakter yaratan övgüyü kullanılmalıdır. Mesela bu mükemmel sonucu almak çok çalıştığını takdir edici kelimeler olabilir.

Hedefleri Birlikte Belirlemek

Çocukların Kişisel Gelişimi Nasıl Desteklenir?Çocukların sürekli olarak yeni hedeflere doğru çalışması sağlıklıdır. Bu hedefler, yüzmeyi öğrenmek istemeleri ya da okulda iki yeni arkadaş edinmek istediğine dair herhangi bir şeyi içerebilir. Çocuğunuza, zorlu ancak ulaşılabilir sağlıklı hedefler belirlemesinde yardımcı olmalısınız. Çocuğunuz çıtayı çok yüksek tutarsa, başarısız olma ihtimali yükselebilir. Aksi olduğu takdirde yani hedefler çok basit olduğunda da ayarlayabilirler. Kendilerini geliştiremeyebilirler. Çocuğunuza gerçekçi hedefler belirlemelerine yardımcı olmak için bazı rehber bilgiler sunmak gerekebilir. Mesela uzun vadeli bir hedefleri varsa, araba almak için yeterli para biriktirmeleri gerektiği gibi, kısa vadeli hedefler belirlemelerine yardımcı olunabilir. Amaç, ayda 100Tl tasarruf etmek olabilir.

Etkinlik Sonrası Bilgilendirme Yapmak

Çocuğunuzun başarılı olup olmamasına bakılmaksızın, olaylardan neyi ne kadar öğrendikleri önemlidir. Çocuğunuzla deneyimleri hakkında konuşmalı ve günlük olayları, okuldaki performanslarından oyun alanındaki bir arkadaşıyla etkileşimleri, onların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak şekilde yaşam derslerine dönüştürülmelidir. Mesela basketbol maçında dört puan alırlarsa, beraber oyun hakkında konuşmalısınız. Onlara neyi iyi yaptıklarını ve üzerinde çalışmaya devam etmek istediklerini sormalısınız. Bu konuşma amaç, geliştirebilecekleri şeyleri belirlerken, aynı zamanda başarılarını kutlamanıza yardımcı olur.
Bu konuşmaları yalnızca spor veya eğitimi hakkında yapmayın. Bunlar yanında kendilerinden sosyal olaylardan sonra da bilgilendirme isteyin. Mesela bugün doğum günü partisinde ne yaptın gibi sorular sorabilirsiniz. Çocuğunuz, doğum günü çocuğuna sarıldığını söyleyebilir. Ardından, bir dahaki sefere daha iyi yapabileceğin bir şey var mı? Diye sorabilirsiniz ve onun gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Problem Çözmeye Teşvik Etmek

Çocuğunuzun sorunlarını onlar için düzeltmek cazip gelebilir. Ancak faaliyetlerini mikro düzeyde yönetmek ve onların problemler karşısında ilk mücadele yapmalarını sağlamak onların kişisel gelişimi için faydalıdır. Mesela çocuğunuza verilen bir ödevi yapmak yerine bu ödevi nasıl yapmayı düşündüğü konusunda sorular sormalı ve fikrini dinlemelisiniz. Onlara soruyu nasıl yanıtladıkları konusunda kendi seçimleri olduğunu göstermelisiniz. Tek bir sorunu çözmenin birçok farklı yolları konusunda bilgi vermelisiniz. Unutmayın çocuğunuzun karşılaştığı her sorun, kendilerini geliştirmeleri için bir fırsattır.

Koçluk Yapmak

Çocuğunuzun şımarıklık yaptığı ya da görgü kurallarına uymadığı zamanlarda biraz fırça yiyeceği zamanlar olacaktır. Yaptıkları her hata veya karşılaştıkları sorun onlara koçluk yapmanız için bir fırsattır. Koçluk, bir şey konusunda tekrar denemesine dair bir ifadenin çok ötesinde, okula zamanında hazırlanması gerektiğine dair otoriter bir tutum olmalıdır.

Motivasyon İçin Teşvikler Sunmak

Çocuğunuzun değişmeye motive olmadığı zamanlar olacaktır ve bu gibi durumlarda, birkaç ekstra teşvik çocuğunuzun daha iyi yapması gereken şey olabilir. Çocuğunuz ev ödevlerini yapma konusunda istekli değilse veya ödevlerini daha az önemsiyorsa, işlerini yapmaları için imtiyazlı olmalarını sağlamalısınız. Ödevleri tamamlandıktan sonra video oyunları oynamalarına izin vermeli veya işleri biter bitmez ailecek birlikte bir oyun oynamalısınız.

Çocuklarınızı Güçlendirmek

Çocukların Kişisel Gelişimi Nasıl Desteklenir?Bir çocuk Başarılı ve kendine güvenmesi için çok zeki, yakışıklı ya da en atletik olması gerekmez. Kendini geliştirerek bir fark yara kendini geliştirmesi sadece kendi iyiliği Bunun yerine, çocuğunuz kendilerini geliştirmeyi öğrenebilir, böylece dünyada bir fark yaratabilirler. Çocukların hedeflerinin kendilerinin daha büyük olabileceğini bilmeleri önemlidir. Becerilerini, yeteneklerini ve sıkı çalışmayı iyi kullanabilmelerini sağlayabileceklerini bilmek, onlara bir anlam ve amaç duygusu verir. Çocuğunuzun amacı bilimde A almaksa, insanlara yardım edebilecek veya çevreye yardım edebilecek bir şey yaparak, dünyada fark yaratmak için bilim becerilerini nasıl kullanabilecekleri hakkında onlarla konuşmak gerekir. Çocuğunuza nazik, cömert ve yardımcı olarak her gün birinin hayatında bir fark yaratabileceğini göstermelisiniz. Onu toplum hizmeti projelerine dahil edin ya da kibar davranmak için birlikte huzurevindeki kişileri ziyaret etmek, yardım kuruluşlarına katılmak gibi şeyler yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun kendini geliştirme arayışına dahil olmak için, yol boyunca bol miktarda rehberlik yapmanız gerekecektir. Ve ebeveynler çocukları için de iyi bir rol modeli olmalılardır.

Kaynakça:
churchofjesuschrist.org
earlyyearscareers.com
schooleducationgateway.eu

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku