Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zaman Yönetimiyle Geleceğe Yatırım Yapmak

0 372

Herkes zamanın paradan daha değerli olduğu konusunda hemfikirde olmasına rağmen, iş zamanın doğru kullanımına geldiğin de bocalar. Çünkü çoğu kişi lüzumsuz işlerle uğraşırken ya da tv programları karşısında saatlerini harcar. Veya müşteri hizmetleriyle 45 dakika telefonda konuşarak hem para hem de zaman kaybeder. Ve bu konu sorulduğunda ise herkesin bahanesi bunu düşünmek için yeterli zaman ve kaynaklara sahip olmadığıdır. Oysa bu nokta da tek gereken dakikalarını, saatlerini, günlerini, nasıl harcayacağı konusunda yeni bir bakış açısı kazanmak ve uygulamaktır.
Oysa zamanı birçok yönden parayla karşılaştırdığımızda maddi varlık olmamasına rağmen, daha yüksek getiri elde etmek için harcanabilir bir olgudur. Edinilen deneyimlerle daha iyi anılar biriktirmek, daha kaliteli bir hayat sürmek için zamana yatırım yapılabilir. Ve zamana yapılan başarılı bir yatırım kişinin hayatını daha başarılı kılarken yaşam kalitesini yükseltmek için fırsatlar tanır. İşte zamana yatırım yapmanın altı farklı yolu:

Ömür Süresini Uzatmaya Yatırım Yapmak

Zaman Yönetimiyle Geleceğe Yatırım YapmakSağlığına özen göstermek için zaman harcamak kişinin daha kaliteli bir ömür geçirmesi sağlamaktadır. Fakat çoğu kişi bu gerçeği ciddi bir sağlık problemi yaşayana kadar göz ardı etmektedir. İyi beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, kaliteli bir uyku uyumak ve düzenli olarak doktor kontrolünde olmak sağlığa proaktif olarak yatırım yapmaktır. Mesela dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Mavi Bölge’nin alışkanlıklarını öğrenmek ve mümkün olduğu kadar uygulamaya almak ömüre yapılan bir yatırımdır. Ömür süresi kişinin ana sermeyesi olarak bakıldığında onu artırmak için harcanan para ve zaman yapılan en doğru yatırım olarak görülebilir.

Temel Gelişim Süresine Yatırım Yapmak

Zamanı doğru ve etkili bir şekilde kullanmak için kişisel gelişime yatırım yapmak zamanda tasarruf sağlar ve masrafları düşürür. Doğru temelleri oluşturduktan sonra zaman yönetimini şu dört çeşit faaliyette uygulamak zamanla yaşam koşullarının iyileşmesine yardımcı olur ve kişiye kazandırır.
Acil ve önemli faaliyetler: Kriz, son teslim tarihleri, yangınları söndürme gibi durumlarda nasıl davranılacağını öğrenmek için kişisel gelişim girişimlerinde bulunmak
Acil olmayan fakat önemli olan faaliyetler: İlişki kurma, fırsatları belirleme, önleme, planlama gibi çalışmaları başarılı yürütebilmek için kişisel gelişim girişimlerinde bulunmak
Acil ve önemli olmayan faaliyetler: Kesintiler, telefon görüşmeleri, toplantılar gibi durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğreten kişisel gelişimlerde bulunmak
Acil olmayan ve önemli olmayanlar faaliyetler: TV, e-posta, zaman kaybına yol açan konularda kişisel gelişim girişimlerinde bulunmak
Böyle bir zamanlamaya sahip olan kişiler bu önceliklendirmenin dışına çıkmayarak zaman ve masraflardan tasarruf sağlarlar. Ve zaman içinde bunlar yaşam koşullarını iyileştiren alışkanlıklar haline gelir.

Sistem Yaratma Süresine Yatırım Yapmak

Zaman Yönetimiyle Geleceğe Yatırım YapmakAraştırmalarına göre mutluluk psikolojisinin kişinin yaşamında küçük iyileştirmeler yapması, mutluluğunun katlanarak artmasına sebep olmaktadır. Örneğin, her gün evden çıkarken anahtarı aramak için kaybedilen beş dakikayı önlemek için, kapının yanına bir anahtar dolabı koymak düzen için yapılan bir yatırımdır. Veya giysi dolabında organizatör kullanmak ve dolabı düzenlemek, her şeyi görebilmesini sağlar ve her sabah ne giyeceğini bulmak için 20 dakika harcamasının önüne geçer. Veya dijital fotoğraflar veya harcamalar için daha iyi bir dosyalama sistemi sunmak, kişisel hayatın yönetiminde harcanan zamanı yarı yarıya azaltır. Faaliyetlerden önce daha organize olmak için sistemler oluşturmak için yatırım yapmak, uzun vadede kişiye çok zaman kazandırır. Ayrıca stresin önüne geçer.

Anın Tadını Çıkarma Süresine Yatırım Yapmak

2010 yılında Psikolojik Bilimler Derneği’nde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, varlıklı insanların daha mutsuz oldukları tespit edilmiştir. Çünkü daha anın tadını çıkarma kabiliyetleri yani olumlu bir duygusal tecrübeyi geliştirme ve uzatma kabiliyetlerinin zayıftır. Bu çalışmaya göre, hayattaki en iyi şeylere erişebilmek, yaşamın küçük zevklerinden zevk alma kabiliyetini köreltebilir. Günün tüm eşsiz anlarının tadını çıkarmak için zaman harcamak, anların sıkıcı geçmesini önler ve mutlu kılar. Bu yüzden anın tadını çıkarmak yani Carpe Diem felsefesini öğrenmek için zamana yatırım yapmak kişiyi mutlu kılar ve mutlu kişiler daha başarılı olur.

Zaman Değerlendirme Süresine Yatırım Yapmak

Zaman Yönetimiyle Geleceğe Yatırım YapmakKişilerin harcadıkları zamanları nasıl değerlendiklerini gözden geçirmeleri, onların ileriki zamanlarının daha verimli geçirmelerini sağlar. Mesela günde beş dakika, zamana yapılan yatırımların gözden geçirilmesi, haftalık olarak programların tutarlılığının gözden geçirilmesi, kişinin ailesi ve mutluluğu için yapılan bir yatırımdır. İlerisi için aynı hataların yapılmasını önlerken zaman ve nakitten tasarruf sağlar.
Elindeki tasarrufu yatırıma çevirmeden önce bin defa düşünen insanoğlu, geri döndürülemeyecek olan zamanı harcarken bir defa düşünmez. Oysa zamana yatırım yapmak hayatındaki her aşamanın kaliteli, başarılı ve verimli geçirilmesinde mihenk taşıdır.

Kaynakça:
lib.uoguelph.ca
le.ac.uk
mindtools.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku