Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Üriner Retansiyon (İdrar Tutukluğu) Nedir?

0 1.091

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri tuvalete çok sık girilmesidir ve hamilelik sırasında, idrar sistemi bazı önemli değişikliklerden geçirir. Örneğin, hamilelikte salgılanan hamilelik hormonları böbrekleri daha fazla idrar üretmeye teşvik eder ve bu da vücudun atıklardan daha çabuk kurtulmasına yardımcı olur. Bu arada, genişleyen rahim de bebeğin küçükken bile mesaneye baskı yapmasına sebep olur. Bu şaşırtıcı bir durum değildir çünkü rahim yumruk büyüklüğüyle başlar, ancak 7 ila 10 kiloluk bir bebeğe uyum sağlamak için büyür. Sonra bebek büyüdükçe bebeğin ağırlığı da mesaneye baskı yapabilir, bu da tuvalete çok daha sık gidilmesine sebep olur. Fakat bu idrar boşaltma isteği giderilmediğinde idrar tutukluğu yaşanır. Buna idrar retansiyonu ya da üriner retansiyon denir.

İdrarın Tutukluğu Nedir?

İdrar tutma veya mesane tutma, mesanen tamamen boşaltamayacağınız anlamına gelir. Daha ciddi vakalarda, istenilen zamanda bile idrara çıkılamayabilir. Bu durum idrar yaparken, beyin vücudun sinirleri ve omurilik arasında koordinasyonu içeren karmaşık bir işlemdir. Bazen bir şey bu sürecin önüne geçer ve normalde yapıldığı gibi tuvalete gidilemeyebilir. Örneğin, idrar yollarında tıkanma veya sinir sorunları idrar retansiyonuna yol açabilir.
Gebelikte Üriner Retansiyon (İdrar Tutukluğu) Nedir?Akut ve kronik İki çeşit idrar retansiyonu vardır. Akut idrar retansiyonu aniden olur ve hayati tehlike oluşturabilir. Bu durumda, kötü bir şekilde idrara çıkma ihtiyacı hissedilir, ancak hiç idrara çıkılmaz. Bu durum alt karında çok fazla ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Akut idrar retansiyonu yaşanırsa, idrar birikimini serbest bırakmak için derhal acil tıbbi yardım alınması gerekir. Kronik idrar retansiyonu ile vücutataki tüm idrarın serbest bırakılamaması belli bir süre boyunca gerçekleşir. Bunun gerçekleştiğini bile hissedilmeyebilir çünkü ilk başta hiçbir belirti yoktur. İdrar akışı zayıfsa veya başlarsa ve durursa uzman bir doktorla görüşmek gerekir. Çünkü idrar boşaltımı bitmiş olsan bile tekrar gitmek zorunda olduğu ve rahatsızlık hissedilirken mesanede ne zaman idrar olduğu fark edilmeyebilir.

Üriner Tutma Nedenleri

Basit bir ifadeyle, idrar retansiyonu, bir şey beyin ve mesane arasındaki sinyalleri engellediğinde ortaya çıkar. Sinir sorunları, bazı ilaçlar veya bir tıkanma nedeniyle bir iletişim hatası varsa, mesane idrarı tutabilir. Mesane içerdiği idrarı serbest bırakmaya çalışırsa daha da karmaşık hale gelir, ancak zayıf kaslar veya tıkanma nedeniyle olamaz. Üriner sistemin tüm parçaları birlikte çalışmıyorsa, idrar serbest bırakılmaz. Bazen idrar retansiyonu, bir enfeksiyondan veya üretranın tıkanmasından kaynaklanır. Bazı durumlarda, üretra bir kan pıhtısı veya mesane taşıyla tıkanabilir. Ve çok nadir durumlarda, idrar retansiyonu etkilenen uterustan kaynaklanabilir. Genellikle, bu ilk üç aylık dönemde olur. Gömülü bir uterusla karşılaşılır, bu acil bir tıbbi durumdur.
Rahim etkilendiğinde, pelvik halka içinde tutulur. Bu, uterusun olması gerektiği gibi karın boşluğuna çıkamayacağı anlamına gelir. Ek olarak, uterus tuzağa düştüğünde, ya olması gerektiği gibi genişleyemeyebilir. Pelvik inflamatuar hastalık öyküsü veya büyük fibroid öyküsü olan kadınlar akut idrar retansiyonu geliştirme riski altındadır. Dahası, etkilenen bir uterus, hemen ele alınmazsa düşüklüğe neden olabilir.

Gebelikte Üriner Retansiyon Tedavileri

İdrar yapılamadığında idrar retansiyonunun kesin nedenini belirlemek için doktorun ayrıntılı bir inceleme yapması gerekir. Akut idrar retansiyonu yaşanıyorsa, bu tıbbi bir acil durumdur ve hemen bir doktora görünmek gerekir. Bazı tedavi seçeneklerine aşağıdaki gibidir:

Kateterlerin Kullanımı

Acil ve kısa süreli rahatlama için, kateterler genellikle mesaneyi boşaltmak için kullanılır. Bu prosedür sırasında, kateter üretranın içine sokulur ve bu idrarın boşalmasını sağlar. Ağrıyı hafifletmeye ek olarak, bu ilk tedavi ayrıca kalıcı mesane hasarını da önler. Dahası, mesanenin boşaltılması derhal daha iyi hissetmeni sağlayacak ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır.

Pelvik Kas Egzersizleri

Gebelikte Üriner Retansiyon (İdrar Tutukluğu) Nedir?Bazen idrar sistemindeki sinir ve kasların daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için mesane yeniden eğitme ve pelvik kas egzersizlerine ihtiyaç duyulur. Sonuç olarak, doktorlar bazen yeniden denemek ve ilk denemeden sonra kısa bir süre beklemeyi gerektirir. Ayrıca pelvik taban kasları güçlendirmek için kegel egzersizleri yapmayı önerebilirler.

İlaç Tedavisi

Bazı reçeteli ilaçlar mesane retansiyonunda yardımcı olabilir. Belirtilerinize bağlı olarak doktor, durumu yönetmeye yardımcı olacak bir reçete verebilir. Bu arada, yan etki olarak idrar retansiyonuna neden olabilecek birkaç ilaç vardır. Sonuç olarak, mesane retansiyonu yaşanıyorsa doktorunuzun mevcut ilaçlarınızı ayarlaması veya tamamen bitirmesi gerekebilir.

Manuel Uyarım

Akut idrar retansiyonu etkilenen uterustan kaynaklandığı zaman doktor durumu manuel olarak düzeltmeye çalışabilir. Bunun anlamı uterusu elle olması gerektiği şekilde ön konuma getirmesidir. Bu işe yaramazsa, durum ameliyat gerektirebilir.

Üriner Tutma ile İlişkili Riskler

Bu durum can sıkıcı ve uygunsuz olmasının yanı sıra, idrar retansiyonu ile ilişkili birkaç risk vardır. Örneğin, gerektiğinde idrar yapamamakçok fazla rahatsızlığa neden olabilir. Dahası, muhtemelen pelvik bölgede tam bir sansasyon ve belki de ağrı hissedilebilir. Bu risklerden bazıları şu şekildedir:

Mesane Enfeksiyonu

Üriner retansiyon problemi yaşayan kişileri ayrıca mesane enfeksiyonları açısından da risk altındalardır. Bu, idrar mesanede çok uzun süre tutulduğu için oluşur. Bu tür enfeksiyona idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Enfeksiyon böbreklere yayılırsa ve bulaşırsa, çok ciddi olabilir. İYE, ateşe, titreme ve hatta idrarda kana neden olabilir. Dahası, bu enfeksiyon vücuda yayılabilir ve potansiyel olarak anneye ve bebeğe zarar verebilir. Örneğin, İYE erken doğuma veya düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilir. Genellikle, İYE kendiliğinden çözülmez ve reçeteli bir antibiyotik gerektirir.

Düşük

Gebelikte Üriner Retansiyon (İdrar Tutukluğu) Nedir?Aynı şekilde, akut idrar retansiyonu etkilenen bir uterustan kaynaklandığı zaman, düşük yapma riski bulunur. Yani, idrara çıkmak mümkün değilse, hemen bir doktora görünmek gerekir. Ve tıbbi yardım almakta gecikilmemesi gerekmektedir.
İdrar yaparken herhangi bir sorunla karşılaşan kişiler derhal doktora müracat etmeleri gerekmektedir. Gebelikte idrar retansiyonu nadir görülen bir problemdir, ancak hemen ele alınması gerekir. Konuyu dikkate almamak veya ortadan kalkacağını ummak, düşük veya diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Kaynakça:
jamanetwork.com
westjem.com
wiley.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku