Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çok Sık Kullanılan Ev Eşyalarının ve Ekipmanların Değişme Zamanları

0 396

Hepimiz, evlerimizde onlarca eşya ve ekipman kullanmaktayız. Yoğun olarak kullandığımız bu eşya ve ekipmanların da bizler gibi ömürleri vardır. Bu eşyaların değişim ya da yenilenme zamanı geldiğini; performans zayıflığından, çıkardıkları seslerden, sızıntılardan ya da faturalarınızdaki artışlardan gözlemlemlenebilir. Fakat iç ve dış mekânda kullanılan bu eşyaları düzenli olarak değiştirildiğinde evin işlevini ve güvenliğini artırılmış olur.

1.Duman ve CO2 Dedektörleri

Duman dedektörleri 10 yıla kadar dayanırken CO2 dedektörleri 7 yıla kadar dayanır. Ulusal Yangın Koruma Birliği (NFPA), çalışan duman detektörlerinin, evde yangın olduğunda hayatta kalma şansını yüzde 50 artırdığını ve bu yüzden bu cihazları düzenli olarak değiştirmenin yanı sıra, her iki detektördeki pilleri de en az yılda bir kez değiştirilmesi gerekildiğini bildirmiştir.

2.Yangın Söndürücü

Tekrar dolum yapılabilen yangın söndürücüler 6 yıla kadar dayanır, tek kullanımlık yangın söndürücüler ise 12 yıl raf ömrüne sahiptir. Yangın söndürücülerin sizi güvende tutmaya hazır olmalarını sağlamak için manometre aylık olarak kontrol edilerek dolu olup olmadığına emin olunmalıdır. Gerekirse yangın söndürücülerin dolumu yenilenmeli veya değiştirilmelidir.

3.Su Filtreleri

Su filtreleri, buzdolaplarında altı ayda bir, taşınabilir su sebillerinde ise iki ayda bir değiştirilmelidir. Diğer bütün ev sisteminde kullandığınız filtreleri ise üç ila altı ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bu su filtrelerinin içinde su kalacağından, değişim programına sadık kalınmasıyla zararlı bakterilere, kimyasallara ve ağır metallere maruz kalınma riski düşürülmüş olur.

4.Buzdolabı

Buzdolabı, her 15 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Enerji tasarruflu Çok Sık Kullanılan Ev Eşyalarının ve Ekipmanların Değişme Zamanlarımodellerden yararlanmak için daha erken bir değiştirme yapmayı tercih edilebilir. Özellikle 10 yıllık bir buzdolabına göre, daha yeni bir tasarruf enerji sınıflı bir model harcanan enerjisinin iki kat düşmesini sağlar.

5.Bulaşık Makinesi

Bulaşık makinesinin kazanı, kapısı, aksesuarları ve diğer parçaları düzenli olarak temizlenirse 8 ila 10 yıl kullanılabilir. Su ve enerji faturalarından tasarruf etmek isteniyorsa, sekiz yıl sonunda bulaşık makinesinin değiştirilmesi muhakkak düşünülmesi gerekir.

6.Çamaşır Makinesi

Çamaşır makinesi, düzenli olarak temizlenir ve bakımı yapılırsa 8 ila 12 yıl kullanım süresi vardır. Bakım görevlileri, makinada sızıntı görüldüğünde kapı contasını değiştirmeli veya makinenin altındaki su bağlantılarını sıkmayı içerebilir. Makine fazla gürültü yapıyorsa, makineyi dengelemeli veya motor montajını değiştirilmesi de gerekebilir.

7.Çamaşır Kurutma Makinesi

Çamaşır kurutma makinesi, 8-10 yılda bir değiştirilmelidir. Bu arada, gerektiğinde hareket kayışı, tambur silindiri, fan tekerleği ve ısıtma elemanı dâhil olmak üzere çok sayıda kurutucu parçası değiştirilebilir. Ayrıca, kurutucunun verimliliğini artırmak ve yangını önlemek için her kullanımdan sonra kurutucu havalandırma deliğini temizlemek gerekir.

8.Su Isıtıcı

Şofbenin 8 ile 12 yılda bir değiştirmesi önerilir. Tortu birikimini azaltmak ve verimliliği artırmak için bu cihazı yılda iki kez bakımı yapılmalıdır. Ek olarak, aşırı ısınmayı azaltmak ve su ısıtıcının ömrünü uzatmak için termostat derecesi düşürülebilir.

9.Duş Başlığı Filtreleri

Duş başlığı filtreleri 6 ile 12 ayda bir değiştirilmelidir. Mineral birikintileri, duş başlığının verimliliğini etkiler ve performansını düşürür. Ayrıca bakteri birikmesi sağlığı olumsuz yönde etkiler.

10.Halı

Halı ideal koşullar altında 10 yıla kadar kullanımı sürebilir. Şayet evcil Çok Sık Kullanılan Ev Eşyalarının ve Ekipmanların Değişme Zamanlarıhayvanlardan veya çocuklardan zarar görürse, hayvan lekelerinden oluşan astım, alerji, cilt ve göz tahrişine neden olabileceğinden, halıyı en kısa zamanda değiştirilmesi gerekir.

11.Pencereler

Vinil pencereler, üreticiye bağlı ve tipik olarak 25 yıl veya daha uzun süre kullanıma uygundur. Pencerelerin etrafındaki küçük sızıntılar fark edilirse, fitil veya contası değiştirilebilir. Çerçeve çürüdüğünde veya pencere çevresindeki mühür kırılırsa pencerelerileir değiştirmek gerekir.

12.Klima

Klimaya her 8 ile 10 yılda bir yeni bir klima ünitesi takılmalıdır. Düzenli bakım klimanın ömrünü uzatabilir; ancak nem sorunları, sıcaklık dalgalanmaları veya üniteyi değiştirme zamanı geldiğinde aşırı gürültü değiştirilmesi yönünde bir sinyaldir.

13.Fırın

İyi korunan bir fırının ömrü 15 ile 20 yıl sürmesi gerekir. Bu süreden önce sorun yaşanırsa filtreyi değiştirmeyi, kanalları temizlemeyi ve sistemdeki boşlukları kapatma denenebilir.

14.Ahşap Kaplama

Ahşap desteğini ne zaman değiştirilmesi gerektiği konusunda belirli bir zaman dilimi yoktur Ancak mat, renksiz veya rutubetli ahşap ve gevşek aralıklar, aralarına çivi veya vidalar kaçmasına neden olup hasarlar oluşturabilir. Güvenliği artırmak ve evin döşemesinin çekiciliğini ve değerini artırmak için yalnızca hasarlı kaplama tabakaları değişebileceği gibi tüm kaplama da değiştirilebilir.

15.Oluklar

Alüminyum oluklar düzenli olarak temizlenir ve bakımı yapılırsa 30 yıl dayanır, ancak kolayca zarar görebilecekleri için vinil oluklar daha sık değiştirilmesi gerekecektir. Evin olukları doğru şekilde bağlı olunduğu, sızıntı yapıp yapmadığı veya taşmadıklarını doğrulamak için olukların iniş çıkışlarını şiddetli fırtınalardan sonra veya yılda en az iki kez kontrol edilmelidir.

16.Çatı

Metal veya kil kiremit çatılar 50 yıla kadar dayanır. Son 30 yılda çatılarda odun ya da zona kaplama malzemesi ile yapılmaktadır. Kompozit veya asfalt zonanın ömrü genellikle 20 yıl kadar sürer. Evde ne tür bir çatı olursa olsun, sızıntı, sarkma, bükülme, çatlamış veya eksik zona fark edilirse, en kısa zamanda değiştirilmesi gerekmektedir.Çok Sık Kullanılan Ev Eşyalarının ve Ekipmanların Değişme Zamanları
Evimizde kullanılan eşya ve ekipmanların rutin bakım ve kontrollerini yapmak can ve mal güvenliği için önemlidir. Değişim zamanı gelen bir ekipmanı kullanmaya devam etmek ileride yüksek maliyetler gerektiren sorunlara yol açabilecekken, basit takip cetveli yaparak bu risklerden kurtulmak mümkündür.

Kaynakça:
https://www.thespruce.com/household-items-to-replace-4174855

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku