Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deniz Gergedanı Hakkında Bilgiler

0 3.935

Deniz Gergedanı Hakkında BilgilerArctic kıyı sularında ve nehirlerde bulunan solgun balina olan bu canlı türü denizdeki tek boynuzlu attır. Bu efsanevi hayvanların iki dişi olup, erkeklerde, daha belirgin 3 m uzunluğunda bir kılıç gibi, spiral bir tusk şeklinde büyümektedir. Fildişi boynuzun üst dudağına doğru büyümektedir. Bilim adamları tusk’un amacından emin değiller, ancak bazıları, kadınları etkilemek veya rakip taliplerle savaşmak için geliştirilmiş organ olduğunu düşünmektedirler.
Grup Seyahati
Deniz gergedanı şişe burunlu yunuslar, beluglar, liman balinaları ve orcas ile aynı sınıfa dahildir. Diğer bazı balinalar gibi, gruplar halinde seyahat eder ve balık, karides, kalamar gibi canlılardan beslenirler. Çoğunlukla 15 ila 20 kişilik gruplar halinde yüzerler. Bu balina türleri, tüm yıl boyunca Kanada Kuzey Kutbu ve Grönland sularında yüzebilen orta büyüklükte bir deniz memelisidir. “Deniz gergedanı” ismi, boğazlı denizcilerin cesedine benzeyen grimsi küflü renklendirmeyi anlatırken “ceset” anlamına gelen “İskandinav” kelimesinden gelmektedir. Anlatı olarak adlandırılmasının yanı sıra, bu deniz hayvanları da Monodon monoceros (tek dişli) ve Qilalugaq qernartaq (gökyüzüne işaret eden) isimleriyle de anılmaktadır.
Fiziksel Özellikleri
Bu canlı, balina türleri arasında eşsiz bir hayvandır, çünkü çenesinin sol üst kısmından uzayan ve uzunluğu 3-5 m arasında değişen uzun bir fildişine sahip olduğu bilinen tek cetacean’dır. Boyutlarına gelince, bu deniz memelileri 5-7 m uzunluğunda büyüyebilir ve 1600 kg kadar ağırlığa sahip olabilirler. Görünüş açısından vücudu midseksiyonda en kalındır ve baş ve flukelere doğru aşağı doğru incelir. Suya dalmalarına ve suda dönmelerine yardımcı olan bir çift kısa palet bulunmaktadır. Arka flukeleri onları ileriye doğru itmeye yardımcı olur. Doğumda, balinaları, siyah – grimsi renkli ve beyaz benekli desenlerle en karanlık olarak görünür.
Beslenme
Yemek için avlanma söz konusu olduğunda bu canlılar nispeten kü.ük canlılardan beslenme şekline sahiptir. Bu balinalar av düzlemleri, morina, karides, Gonatus kalamar ve çeşitli bentik av formları bulunur. Av için arama yaparken bu deniz memelilerinin, herhangi bir deniz memelisinin en derin dalışlarından bazılarının, yaklaşık 1500 m derinliğe ulaşan bazı dalışlar yaptığı bilinmektedir. Bu uzun dalışlar sırasında, havayı yeniden kaplamadan önce 25 dakikaya kadar su altında kalabilir.
Göç
Deniz gergedanı, yıl boyunca Kanada Kuzey Kutbu ve Grönland sularında ya da yakınlarında yaşarlar. Çoğu durumda, göç dönemlerinde binlerce kişiye ulaşabilmesine rağmen, 15 – 20’lik kapsüller içinde yüzebilir. Buz dağılımını takip ederler ve sıcak aylarda kıyı sularına doğru hareket ederler. Sonbahar ve kış aylarında buzdan hapsolmamak için kıyı sularından ve kıyıya doğru göç ederler. Büyük su alanlarının donmuş olduğu kışın, sadece % 5 açık su içeren yerlerde küçük gruplarının yüzdüğü tespit edilebilir.
Sosyal Yapı
Deniz Gergedanları, ıslık, gıcırtı ve patlama kullanarak iletişim kurar. Ne yazık ki, bu vokal seslerin anlamı hakkında çok fazla şey bilinmemekle birlikte, önemli bilgilerdeki diğer balinaları bilgilendirmek ve kapsül üyelerini takip etmek için kullanılıyor olabilirler.Bu sesleri kullanımına ek olarak, yiyecek aramak ve okyanusta gezinmek için ekookasyon için de kullanılabilir. Sosyal yapı açısından, 20 üyeye yakın büyüyen bazı deniz gergedanları en fazla 10 kişilik gruplar halinde seyahat etme eğilimindedir. Yaz boyunca çok sayıda canlı bir araya toplanabilir ve 100 – 1.000 kişilik guruplar arasında her yerde büyük toplanmalar oluşturabilir. Bu süre zarfında erkeklerin birbirleriyle çapraz geçişleri görülebilir; bu da sosyal hiyerarşisini ve grup içindeki seviyesini belirlemenin bir yolu olarak kullanılabilir.
Yetiştiriciliği
Dişi deniz gergedanlarının ortalama gebelik süresi 14 – 15 aydır. Çiftleşme tipik olarak ilkbaharda erkek deniz gergedanlarının zamanlarını kadınları kurtararak ve birbirleriyle yarışarak geçirdikleri zaman oluşur. Dişlerinin çiftleşmede olası bir rol oynadığına inanılıyor. Bu davranış türü, sosyal statüyü veya gençliği ve gücü göstermek için kullanılabildiğine inanılmaktadır. Bazı balinalar da, dövüş ya da saldırgan davranışları gösterebilen kırık dişleri ile birlikte bulunmuştur, ancak bu deniz memelileri nadiren birbirleriyle savaşırken görülmüştür. Cinsel olgunluk döneminde ortaya çıkan dişlerinin hızlı büyümesi aynı zamanda çiftleşme zamanlarının çiftleşme mevsimi sırasında büyük bir rol oynadığını gösterir. Doğumdan sonra dişi deniz gergedanı, gençliğini hemşiresiyle besleyecek ve yağlı besleyici zengin sütle sağlayacaktır. Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlamak için hemşirelik süresi 1 – 2 yıl arasında devam edebilir. Erkek deniz gergedanları genellikle 8 – 10 yaşları arasında cinsel olgunluğa erişirken, kadınlar 4 – 7 yaş arası olgunluğa ulaşmaktadır. Tam olarak olgunlaşınca, bu deniz memelileri çiftleşmeye ve kendi yavrularını doğurmaya başlayabilir. Sağlıklı boynuzlu balinaların 50 yıla varan bir ömre sahip olduğuna inanılmaktadır. Üreme Dişiler her 3 yılda bir çocuk doğurmaktadır.
ENDİKASYON DURUMU
Somon balığı halihazırda istikrarlı bir tür olarak kabul edilmektedir, ancak balinaların coğrafi olarak dar habitatları nedeniyle iklimdeki değişikliklere karşı savunmasız olduğu düşünülmektedir.Bu balinalar Kuzey Kutbu okyanusunu yıl boyunca engelliyor ve göç dönemleri arasındaki kıyılardan kıyı bölgelerine doğru hareket ediyor.Genellikle Kanada ve Grönland’da fildişi dişleri için avlanırlar. Somon için mevcut tahmini nüfus 25.000 – 45.000’dir.

Özellikleri
1) Boynuzlu balinanın büyük fildişi yemenine bağlı olarak bu deniz memelisi genellikle denizin tek boynuzlu atları olarak anılır.
2) Boynuzlu balina, yunus ve yunus türlerini kapsayan yaklaşık 80 cetacea türünden birini oluşturur.
3) Çoğu boynuzlu balinanın çenesinin sol üst kısmından tek bir büyük dişi büyür, bununla birlikte 500 erkekten birinin, üst çenesinin sağ tarafından ikinci büyük bir çuha yetiştirdiği bilinir.
4) Bir boynuzlu balinanın karşı cinsinin, karşı cinsin bir çiftleşme eşini çekmek için kullanılan bir cinsel özelliğe olduğuna inanılmaktadır. Aynı zamanda, çiftleşme mevsimi boyunca erkeklerin egemenliklerini göstermek için kullanıldığını gözlemlenmiştir.
5) Bu hayvanların 1600 m’yi aşan derinliklere ulaşması, tüm deniz memelilerinin en derin dalışlarından birini oluşturduğu bilinmektedir.
6) Küçük boyutlarına rağmen, bu deniz memelileri yıl boyunca soğuk / donmuş Kanada Arktik ve Grönlandiyen sularında yüzebilir.
7) Her ne kadar boynuzlu balinalar genellikle 20 ya da daha az gruplar halinde kalsa da, yaz grupları bir araya toplanabilir ve 500 – 1000 kişilik gruplar oluşturabilir.
8) Denizkızı deniz memelisi olduğu için sıcakkanlıdır, süt üretir.
9) Karşılaştırma amacı ile; boynuzlu balina, yetişkin bir balina balina ile aynı boyuttadır.

Yazar: Meltem Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku