Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deniz Kaplumbağalarının Yaşam Döngüsü

0 922

Herhangi bir türün yaşam döngüsünü incelemek için, yavrularının gelişimi, yetişkinlerin nasıl ve ne zaman üredikleri, nerede yaşadıkları ve ne yedikleri gibi konuları ele almak gerekir. Deniz kaplumbağalarının göç ettiği pek bilinmese de, beslenme alanlarından üreme yaptıkları alanlara kadar okyanuslar boyunca uzun mesafeler kat ederler. Büyüleyici bir tür olan deniz kaplumbağalarının yaşam döngüsü hakkında aşağıda bilgiler aşağıda sunulmuştur:

Kaplumbağalar Nasıl Ürerler?

Deniz kaplumbağalarının üremesi kendi çevrelerinin yakınlarında bulunan sabit sıcaklığına bağlıdır. Bir kaplumbağa denize ilk defa girdiği andan itibaren, belli bir sabit bir sıcaklığa sahip ortamda yaşar. Bu sıcaklık, kaplumbağanın bulunduğu yerin derinliğine ve konumuna bağlı olarak zamanla değişebilir. Yumurtalarını bırakmaları gerektiğinde sahillere ulaşan sadece dişi deniz kaplumbağalarıdır. Çiftleşme süreci okyanuslarda meydana gelir ayrıca, sıcaklık bir kaplumbağanın yuvalanma sürecinde önemli bir rol oynar. Deniz kaplumbağaları, sürüngen bir tür olmasına rağmen, büyüklükleri sayesinde kendi iç sıcaklıklarını kan akışıyla kontrol edebilirler.

Deniz Kaplumbağalarının Cinsel Olgunluğu

Deniz Kaplumbağalarının Yaşam DöngüsüDeniz kaplumbağalarının 12 ila 50 yaşları arasında cinsel olgunluğa ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu yaş aralığı türler arasında farklılık gösterdiğinden geniş bir aralığa sahiptir. Örneği Hawksbill deniz kaplumbağaları 12 yılda cinsel olgunluğa ulaşabiliyorken Caretta deniz kaplumbağaları 30 yıl kadar cinsel olgunluğa ulaşamaz, hatta cinsel olgunluğa ulaşma süreleri 20-50 yaş aralığında sürebilir. Bu süre deniz kaplumbağalarının büyüklüğü ya da kabuğunun büyüklüğü ile ilgilidir. Bir deniz kaplumbağasının kabuğu, olgunluğun ortaya çıkması için 60 ila 98 santimetreye ulaşmalıdır. Bilimsel çalışmalar, bu kabuklarının olgunlaşması bir kaplumbağanın olgunluğa eriştiğinde de büyümeye devam edebileceğini gösterirken bazı türlerde bu büyümenin durduğunu göstermektedir.

Deniz Kaplumbağalarının Çiftleşmesi

Deniz kaplumbağalarının çiftleşme süreci oldukça ilginçtir. Çiftleşmeye geçmeden birkaç hafta önce dişi ile erkek kaplumbağalar arasında etkileşim başlar. Dişiler iki veya daha fazla erkek tarafından çiftleşme için etkilenebilir. Erkeklerde ön yüzgeçlerinde pençeler bulunur ve bu da çiftleşme sürecinde bir dişinin kabuğunu tutmaya yardımcı olur. Yumurtaların döllenmesi dişilerde, kuşlar veya memelilerde olduğu gibi oluşur ve daima denizde gerçekleşir.

Deniz Kaplumbağalarının Yumurta Süreci

Deniz kaplumbağaları yumurta bırakır. Dişi kaplumbağa, genellikle geceleri, ilkbahar ve yaz ayları arasında bir sahile ulaşarak arka yüzgeçleri yardımıyla bir çukur kazar. Bu çukurun derinliği yüzgeçlerinin boyutuna bağlı olmaktadır. Bir dişi kaplumbağa, daha sonra kumla üzerini örteceği çukura 50 ila 200 arasında yumurta bırakacaktır. Yumurtalarını kumla Deniz Kaplumbağalarının Yaşam Döngüsüörtülmesi, yumurtaların avcılardan korunması, yumurtaların temiz tutulması ve sıcaklığın düzenlenmesi gibi çeşitli aşamalardan oluşur. Kaplumbağa yumurtaları yumuşaktır (yumuşatılmış deri gibi) ve kalın sümüksü bir sıvı ile kaplıdır. Dişi kaplumbağalar iki veya üç yılda bir yuva yaparlar ve yumurta bıraktıkları sahiller değişebilir.

Bebek Kaplumbağaların Gelişimi

Dişi kaplumbağalar sadece yumurtalarını bırakırlar ve yavrular doğana kadar geçen süre 45 ila 70 gün arasındadır. Bebek kaplumbağa kuluçka süresi türleri, kavramanın boyutu, sıcaklık ve yuvanın nemi dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bebek kaplumbağanın cinsiyeti döllenmeden sonra belirlenir ve bazı uzmanlara göre cinsiyet belirlenmesi sıcaklığa bağlı bir durumdur. Düşük sıcaklıklar erkek yavruların oluşumuna neden olurken yüksek sıcaklıklar dişi yavru kaplumbağaların oluşumunu desteklemektedir.

Deniz Kaplumbağalarının Doğumu

Yavru kaplumbağalar yumurta kabuğunu kırıp dışarı çıkmak için gagalarını kullanırlar. Yumurtadan çıktıklarında hemen hareket etmezler, bunun yerine yuvadan çıkmak için 3-7 gün beklerler. Genellikle yuvalarını küçük gruplar halinde geceleri terk ederler ve bu sayede avcılara maruz kalma risklerini azaltmış olurlar. Denize ulaştıklarında durmadan 24-48 saat yüzen bebek deniz kaplumbağaları, yırtıcı hayvanlara karşı daha az hassas oldukları için derin sulara ulaşmak hızlı hareket ederler.
Yaşamlarının ilk yıllarında, avcılarından korunmak için genellikle gizlenerek geçirirler ve bazı araştırmalar, bebek kaplumbağaların doğdukları yıl boyunca, yüzeysel okyanus akıntılarını takip ettiğini ve yiyecek alabilecekleri yüzen alglerde gizlendiğini tespit etmişlerdir. Yapılan başka çalışmalarda, 24-48 saatlik yüzme sürelerinin ardından, bazı kaplumbağaların toprağa gizlendiğini ortaya çıkarmıştır.

Deniz Kaplumbağalarının Göçü ve Göç Yolu

Deniz Kaplumbağalarının Yaşam DöngüsüKuşlar gibi, birçok deniz kaplumbağası türü okyanuslarda uzun mesafeler kat ederler. Bununla birlikte, diğer türler göç etmez, ancak daha yakın alanlarda yuva yapar ve beslenirler. Bazı popülasyonlar Atlantik Okyanusu boyunca, Brezilya’dan yuva yaptıkları yerden besledikleri yere 2,000 km’den daha fazla yol kat ederek göç etmektedirler. Bazıları da Meksika Körfezi’nden Mississippi bölgesine gitmekte ve ardından Yukatán yarımadasına inmektedirler. Olive ridley deniz kaplumbağaları, beslendikleri yer olan doğu Pasifik’ten doğdukları yer olan Hint Okyanusu’na kadar gruplar halinde gçö etmektedirler. Bu nedenle, türlere bağlı olarak, göç yolu farklı olmaktadır. Fakat bunun yanında göç etmeyen bazı türlerin var olduğunu da unutulmamalıdır.

Deniz Kaplumbağalarının Beslenmesi

Deniz kaplumbağalarının ne yediği o deniz kaplumbağasının çene yapısına bağlıdır. Deniz kaplumbağalarından daha ince ve daha hassas gagalı olanların denizanası gibi daha yumuşak yiyeceklere ihtiyacı vardır. Tırtıklı formda daha dayanıklı olan çeneleri olan deniz kaplumbağaları ise, kabuklular gibi daha sert canlılarla beslenebilirler. Deniz kaplumbağaları etçil , otçul veya omnivröz gibi türleri bulunmaktadır.
Bir deniz kaplumbağasının diyeti türlere bağlıdır. Örneğin, yeşil deniz kaplumbağalar sadece yetişkinlik dönemlerinde otoburlardır, ancak doğduğunda ve gençken etçildirler. Yaşlandıkça diyetleri de ona göre değişmektedir. Hawksbill kaplumbağaları mercan resiflerinde yemek yemeye adapte olurlar, genellikle deniz süngerleri, karides ve kalamar ile beslenmektedirler. Loggerhead ve Kemp kaplumbağaları yengeçler, yumuşakçalar, karidesler, denizanası ve algler ile beslenmektedirler. Leatherback cinsi kaplumbağalar ise neredeyse sadece denizanası ile beslenirler. Fakat hayvanat bahçelerinde, tüm deniz kaplumbağaları türleri etobur bir diyette muhafaza edilebilirler.

Kaynakça:

seeturtles.org
oliveridleyproject.org
diversforturtles.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku