Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Denizaslanı

0 780

3822_deniz_aslaniYaşamlarının büyük çoğunluğunu suda geçirirler. Hem karada, hem de denizde yaşayabilirler. Genellikle sürüler halinde yaşarlar. Kuzey ve güney yarımkürede yaşam alanlarına sahiptirler. En çok görüldükleri bölgeler; Atlantik ve Pasifik kıyılarıdır. Bering Denizinden Kaliforniya kıyılarına kadar bulunan bölgeler de yoğun şekilde görülürler. Ayak parmakları, doğuştan perdelidir ve yüzmeye çok yatkındırlar. Yeni doğan denizaslanları yüzme bilmezler. Sonradan öğrenirler.

Yetişkin erkeklerin ortalama boyu 3 metreyi bulmaktadır. 1 ton ağırlığa ulaşmaktadır; dişiler ise daha küçük boylardadırlar. Denizaslanlarının renkleri bulundukları bölgelere ve türlerine göre farlılık göstermektedir. Denizaslanları, çiftleşme dönemine girdiklerinde kendilerine bir bölge belirlerler ve yanlarına aldıkları birkaç tane dişi ile çiftleşme dönemini bir arada geçirirler. Çiftleşme dönemi borunca yanlarına başka denizaslanlarının yaklaşmalarına izin vermezler. Yeni doğan yavrular üç ay boyunca anne sütü emerler.

3822_denizaslani-Denizaslanının derisinin altında 15 cm. kadar yağ tabakası bulunmaktadır. Bu yağ tabakası sayesinde, çok soğuk bölgelere gittiklerinde soğuktan donmalarını engellemekte ve ortama uyum sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Yetişkin erkeklerin sahip oldukları dişler, onların sürü içerisindeki itibarını artırmaktadır. Özellikle çiftleşme döneminde, diğer erkeklerle kavga ederlerken bu dişleri kullanırlar. Herhangi bir sebepten dolayı ( çoğunlukla diğer erkeklerle kavga sırasında ) dişleri kırılırsa sürü içerisindeki itibarlarını kaybederler ve kendilerine çiftleşmek için dişi bulamazlar. Boyun bölgelerinde keseler bulunmaktadır. Suya dalacakları zaman önce bu keseleri hava ile doldururlar ve suya dalarak ihtiyaçlarını karşılarlar.

Özellikle çiftleşme dönemlerinde erkekler birbirleriyle kavga ederler; bu kavga sırasında genellikler ağır yaralanmalar olmaktadır. Güçlü olan erkekler istedikleri dişileri haremlerine katarlar. Kendilerine eş bulamayan genç erkekler, diğer genç erkek denizaslanları ile bir araya gelerek, kendisine harem kurmuş olan denizaslanlarına saldırarak dişileri uzaklaştırıp onlarla çiftleşmek isterler. Çok baskın olan erkek denizaslanını kendi haremine 10 dan fazla dişiyi katarlar, ortalama olarak ta bir erkeğe 3 dişi düşmektedir. Çiftleşme dönemi boyunca karada 2 ile 3 ay geçirirler bu düre boyunca erkek denizaslanı uyumaz ve hiç beslenmez.

Çiftleşme sonucunda hamile kalan dişiler, 350 gün süren gebelik döneminin ardından bir yavru dünya ya getirirler. Gerçekleşen bu doğum, dişiler çiftleşmek için karaya çıktıktan hemen sonra gerçekleşmektedir. Doğumdan sonra da yeniden çiftleşme dönemine girmektedirler.

Yazar:Hikmet Akyol

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku