Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş Hassasiyeti Nedir, Kimlerde ve Neden Olur?

0 353

8065_36Toplumda çok sık rastlanan bir problem olan diş hassasiyeti, yaşam içerisinde insanları oldukça rahatsız eden bir sorundur. Çeşitli sebepleri olsa da en önemli nedeni, diş yüzeyindeki minenin aşınmış olmasıdır. O halde, diş hassasiyeti nedir ve bu duruma neden olan etkenler nelerdir hemen yanıtlayalım. Diş hassasiyeti oluşmasındaki en önemli neden, kişinin dişlerini hatalı fırçalamasıdır. Özellikle, diş fırçasının çok sert ve yanlış yönlerde uzun süreli fırçalanmasıyla diş minesi üzerinde bir tahribat oluşmaktadır. Aynı zamanda ortadontik problem denilen dişlerin çarpık olması durumunda da diş yüzeyinde aşınma ve hassasiyetler oluşmaktadır. Hastanın yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Aşırı dişlerini sıkan kişilerde de diş hassasiyetine rastlanabilmektir.

Diş Sızlaması Nedenleri

Diş sızlamasının birden fazla nedeni olabilmektedir. O halde, diş hassasiyeti neden olur ve diş hassasiyeti kimlerde olur hemen yanıtlayalım. Diş minesi yüzeyinde oluşan açıklıklar yani diş eti çekilmeleri, diş yüzeyindeki defektler de en önemli diş sızlaması nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda, derin diş çürüklerinde sıcak soğuk hassasiyetlerde görülmektedir. Bu durumda hastaya uygulanacak tedavi ise, hangi aşamada olursa olsun hekime başvurarak açıkta kalan mine yüzeyininin tedavisinin yapılması gerektiğidir. Aksi taktirde, bu dişlerde diş kayıpları söz konusu olabilmektedir. Eğer hasta dişlerini hatalı fırçalıyorsa diş yüzeyinde ciddi hassasiyetler meydana gelecektir. Sebep ne olursa olsun hassas bir dişte hekime derhal başvurulması gerekmektedir. Böylece hastaya, etkene yönelik bir tedavi uygulanmaktadır. Aksi takdirde diş bir sonraki tedavi aşamasına yönlendirilerek çürük söz konusu ise kanal tedavisine, sadece diş yüzeyinde aşınma ise çürüğe doğru ilerleyebilmektedir.

Diş Hassasiyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş hassasiyetinde ortadontik problemlerin yanı sıra, beslenmenin de oldukça ciddi bir önemi vardır. Sürekli asitli gıdalar tüketen kişilerde de dişlerde aşınmalar ve hassasiyetler oluşabilmektedir. Örneğin, çok yoğun bir şekilde asitli içecekler içme alışkanlığı ya da ısırarak limon yeme alışkanlığı olan kişilerin diş yüzeylerinde hassasiyetler meydana gelebilmektedir. Öncelikle asitsiz, doğru bir beslenme alışkanlığı kazanmak diş yüzeyi açısından son derece önemlidir. Doğru diş fırçalarının ve doğru diş fırçalama tekniklerinin yanı sıra doğru diş macunlarının da tercih edilmesi oldukça önemlidir. Dişte hassasiyet varsa, özellikle beyazlatıcı ajan içeren diş macunlarından kaçınmak gerekmektedir. Yoğun florür içeren ve hassas dişler ibaresi olan diş macunlarını kullanmak diş yüzeyleri açısından oldukça etkilidir. Aynı zamanda yine etkeni bulup ortadan kaldırmak için hekimle mutlaka bir diyalog kurulması ve tedavinin şekillenmesini sağlamak gerekmektedir. Diş hassasiyeti olan hastalarda sebep diş eti çekilmesi ve diş yüzeylerindeki açıklık sebebiyle oluşmuş ise, hekim tarafından birtakım diş bakımı önerileri uygulanmaktadır. Bilhassa hastaların ilk akut dönemde, içinde yoğun florür içeren sensitive teeth yazılı diş macunları hekimler tarafından önerilmektedir. Bu tedavinin uygulanması sırasında hastaya, akut 15 günlük dönemde macunun dişlere krem şeklinde sürülüp bekleterek fırçalanması tavsiye edilmektedir. Böylece macunun içeriğindeki florürlü ajanların hassasiyet yapan bölgeyi koruması sağlanmaktadır.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku