-Senkaku (Diaoyu) Adaları
Doğu Çin Denizi Yüzeyinde, Senkaku (Çin: Diaoyu) adaları, kayaların ve suyun ötesinde savaşmak için çok az şey sunmaktadır. Japonya tarafından kontrol edilen ve Çin tarafından talep edilen bu adalar üzerindeki anlaşmazlık, petrol ve gaz alanlarının altında yer almasından sonra artmıştır.
-Kuril Adaları
56 adadan oluşan bu volkanca yoğun takımadalar konusundaki anlaşmazlık, Japonya ve Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu resmileştirmek için hiçbir zaman bir barış anlaşması imzalamamalarının ana nedenidir.
-Batı Sahra
Birleşik Krallık, Fransa ve Arjantin de dahil olmak üzere bir dizi ülke, Antarktika’nın dondurulmuş kıtası üzerinde iddialarda bulunmuş, ancak bu iddialar 1959’da Antarktika Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana uluslararası toplum tarafından tanınmamıştır.Anlaşma ülkelerin bu iddialarını yasaklamıştır.
-İsrail / Filistin
Görmezden gelinmesi imkansız olan İsrail- Filistin çatışması, Ortadoğu için hala büyük bir belirsizlik sebebidir.
-Somaliland
Afrika’nın modern sınırları, büyük ölçüde, kıtanın kontrolü için İngiltere ve Fransa gibi Avrupa sömürgeci güçler arasındaki rekabetin sonucudur. II. Dünya Savaşı sırasında, tüm Somali toprakları, Fransız Somalilandı dışında, İngiliz askeri yönetimi altında birleştirildi. Somali’nin 1960’da bağımsızlığını kazanmasından sonra bu birleşme süreci devam etti. Ancak 1980’lerin sonunda, ülke, on yıllarca süren bir iç savaşın başlangıcında ve Somaliland, kuzey kıyılarında kuzeyde bir bölge tarafından parçalandı. Aden Körfezi, 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Ancak Somaliland Cumhuriyeti, uluslararası toplum tarafından tanınmamaktadır.
-Tayvan
II. Dünya Savaşı’nda Japon yenilgisinden sonra, Tayvan adası Çin’e geri döndü. Çin hükümeti, Mao Zedong Halk Kurtuluş Ordusu tarafından Anakarada devrildi ve yeni komünist devlet adını Çin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirdi. Chiang Kai-shek’in milliyetçi hükümeti, Çin Cumhuriyeti (ROC) olarak yönetmeye devam ettiği adada sürgüne gitti. Çin Halk Cumhuriyeti Tayvan üzerindeki egemenliğini iddia ederken, ROC hala Tayvan Boğazı’nın her iki tarafta Çin’in meşru hükümeti olarak görüyor.
Kaynakça:
https://www.britannica.com/list/8-hotly-disputed-borders-of-the-world
Yazar: Merve Karaca