Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Duygusal İstismarın Belirtileri Nelerdir?

0 412

Fiziksel istismarın vücudun üzerinde bıraktığı belirtilerinin farkına varmak kolaydır. Bunun yanında diğer istismar türlerini görmek veya anlamak daha zor olabilir. Duygusal kötüye kullanımın bazı belirtileri durum dışından açıkça anlaşılabilir, ancak bu durumda olan kişi onları özleyebilir veya durumun kötü niyetli olduğunu bilmiyor olabilir. Duygusal ve zihinsel istismar, başkasını kontrol etmek, izole etmek veya korkutmak için hareket eden kişiyi içerir. Kötüye kullanım şekli ifadeler, tehditler veya eylemler olabilir ve davranışta bir düzen olabilir. Duygusal istismarın ortaya çıkabileceği belirti ve durumlar hakkında daha fazla şey öğrenmek insanların durumlarını tanımlamasına ve ihtiyaç duydukları yardımı aramasına yardımcı olabilmektedir.

Nerede Gerçekleşir?

Duygusal istismar, iş ortaklıkları veya aileleri de dahil olmak üzere birçok farklı ilişkilerde gerçekleşebilir. Kötü niyetli kişiler, çok yakın oldukları kişileri kötüye kullanma eğilimindedir. Örneğin, kötüye kullandıkları ortakları olabilirler, bununla birlikte, duygusal istismar diğer ilişkilerde de görülebilir. Bu ilişkilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Bir iş ortağı veya yakın ekip üyesi ile
• Ebeveyni ile
• Bekçi ile
• Güvenilir yakın bir arkadaş ile
Duygusal ve zihinsel istismar bazen çok belirsiz olabilir, ayrıca kişi birisinin onları manipüle ettiğini bile fark etmeyebilir. Bu kalıpları tanımlamak ve onlara son vermeye çalışmak çok önemlidir. Duygusal istismar birçok şekil alır, ancak küfürlü kişinin ne yapmaya çalıştığına bağlı olarak birkaç kategoriden birine girebilir. Bu tür kötüye kullanım türlerinden bazıları aşağıdaki bölümlerde yer almaktadır.

Kontrol

Duygusal İstismarın Belirtileri Nelerdir?Davranış kontrolü herhangi bir ilişkide kırmızı bayraktır. Kontrol davranışına örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:
• Talep veya emir vermek ve yerine getirilmelerini beklemek
• Tüm kararları vermek, hatta sormadan başkalarının planlarını iptal etmek
• Sürekli olarak başka bir kimsenin bulunduğu yeri izlemek
• Düzenli görüşmelerde, metinlerde veya kişinin nerede olduğunu gösteren resimlerde ısrar etmek, hatta yalan söylemediklerinden emin olmak için bu yerlere göstermek
• Aramalardan veya kısa mesajlardan anında yanıt almayı gerektiren durumlar
• Hesapları kendi adlarında tutabilmek veya yalnızca diğer kişiye ödenek vermek gibi, diğerine finansal kontrol uygulamak
• Kişinin telefonundan geçerek casusluk yaparak, internet geçmişlerini kontrol ederek ya da başkalarıyla iletişim halinde olduklarını gözleyerek
• Kişinin telefon, sosyal medya hesapları ve e-postaları için istediği zaman şifrelerini talep eden bir kurala sahip olmak.
• Kişiye, ne yiyeceklerini, ne giyeceklerini ya da nereye gidebileceklerini söylemek de dahil olmak üzere, çocukmuş gibi davranmak
• Bağırmak, bu genellikle korkutucu bir taktiktir ve küfürlü bir kişinin diğerine kimin kontrol altında olduğunu bildirmesinin bir yolu olabilir
• Diğer kişilerin korkularını kullanma; Kötü niyetli kişiler genellikle bir kişinin onları kontrol etme korkularını manipüle eder
• Stopaj sevgisi; suistimal edenler, sevgiyi durdurarak ya da aşkı haketmediklerini hissetmelerini sağlayarak bir kişiyi kötü davranışları için cezalandırabilir.
• Bu hediyelerin herhangi bir zamanda kaybolacağı veya ilişkiden ayrılmaları durumunda kaybedeceklerinin bir hatırlatması olarak aşırı hediyeler verilmesi gibi.

Utanç

Duygusal olarak küfür eden biri, diğer kişiyi davranışları hakkında utandırmaya çalışabilir. Küfür eden kişiler karşısındaki kişinin eksiklikleri için utanç hissetmesini sağlayabilir veya bu eksiklikler için kendilerini çok daha kötü gibi hissedebilir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok form alır:
Dersler: Küfürlü konuşan kişi, diğer kişinin aşağılık olduğunu açıkça gösterecek şekilde, diğer kişinin davranışı hakkında ders verebilir.
Patlamalar: Bu kontrolün de yönlerini içerir. Küfürlü konuşan kişinin istediğini yapmamak, onlardan öfkeli davranışların patlamasıyla sonuçlanabilir. Hem kişiyi kontrol etmenin hem de dinlememek için utanç hissetmelerini sağlamanın bir yoludur.
Yalanlar: Küfürlü konuşanlar açıkça yalan söyleyerek, kişilere arkadaşlarının kötü davranışları hakkında yanlış düşüncelerini söylerler.
Terk etme: Kötü niyetli kişiler sorunu çözmek yerine bir durum bırakabilir. Örneğin, evdeki bir anlaşmazlıkta, diğerinin nasıl delice olduğu konusunda yorum yapabilirler. Bu, tüm suçu diğer kişiye yükleyebilir ve aynı zamanda hiçbir zaman sorunu çözmediğinde onları utandırır.
Önemsizleştirme: Eğer diğer kişi sorunları veya problemleri hakkında konuşmak isterse, tacizci kişi, konuyu olduğu için bile eleştirebilir veya hiçbir şeyden büyük bir anlaşma yaptıklarını söyleyebilir.

Suçlama

Duygusal İstismarın Belirtileri Nelerdir?Suçlama genellikle küfürlü konuşan kişinin güvensizlik duygusundan kaynaklanmaktadır. Başkalarını suçlayarak, eksikliklerini hissetmek zorunda kalmazlar. Bu, aşağıdaki gibi birçok form alabilir:
Kıskançlık: Kıskançlık, suistimal taktiği olabilir. Küfürlü konuşan kişi, diğer kişilerle konuşmak veya flört etmek için diğerleriyle düzenli olarak yüzleşebilir. Diğer kişiyi düzenli olarak aldatmakla suçlayabilirler.
Mağduru oynamak: Suistimal yapan kişi, suistimal edici kimsenin ilgilenmediği meseleler için onları suçlayarak diğer kişinin masalarını açmaya çalışabilir. Diğer kişiyi, ilişkide tacizci olmakla suçlayabilirler.
Kişiyi yumurtlama: Küfürlü kişi tipik olarak ötekine nasıl kızılacağını bilir. Kişi sinirleninceye kadar onları tahrik edebilir ve sonra sinirlendikleri için onları suçlayabilirler.

Aşağılama

Çoğu zaman, küfürlü konuşan birinin eylemleri veya sözleri, diğerini küçük düşürmekten başka bir işe yaramaz gibi görünmektedir. Bu davranış türü aşağıdakileri içermektedir:
Kesin isim çağrısı: Kötü niyetli kişiler açıkça diğer kişilere aptal, salak veya başka kötü isimler kullanbilir. Karşı karşıya gelirse, alaycılık olarak atmaya çalışabilirler.
Şaka ya da alay: Her iki kişi şakadan hoşlanırsa alaycı komedi serbest bırakılması için bir araç olsa da, kimi zaman küfürlü kişiler aşağılayıcı ifadelerini alaycılık olarak gizlerler. Diğer kişi kırgın hissediyorsa, küfürlü konuşan kişi mizah duygusundan yoksun olduğu için onlarla daha fazla eğlenebilir.
Zararlı takma adlar: Takma adlar veya evcil hayvan adları, ilişkilerde normal olabilir ancak, üzüntü veren bir isim kabul edilemez.
Açık sergiler: Kötü niyetli olan kişiler, yalnızca öfkelenirse diğer kişiyi suçlamak için açıkça halk arasında kavgalar çıkarabilir. Ayrıca diğer kişiyi seçebilir veya açıkça sosyal bir ortamda onlarla dalga geçebilirler.
Patronizasyon: Bu, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak için başka bir kişiyle konuşmayı veya kişinin kendi seviyesinde olmadığını açıkça belirtmeyi içerebilir.
Görünüşe hakaret: Küfürlü konuşan biri, diğerinin görünüşüne hakaret edebilir.
Aldatma: Kötü niyetli olan kişiler, kendilerini incitmek veya küçük düşürmek için ortaklarını aldatabilir veya çok arzulandıklarını ima edebilirler.

Tahmin Edilemeyen Hareketler

Kötü niyetli olan kişiler, diğerlerini kontrol altında tutmaktan başka hiçbir sebep olmadan durumları karmakarışık hale getirebilir. Tahmin edilemeyen davranışlar aşağıdaki gibidir:
• Çok sevecen olmaktan öfke dolu ve eşyaları kırmak gibi sert ruh halindeki değişimler
• Duygusal patlamalar
• Görünüşte sebepsiz olduğu için tartışmalara başlamak
• Az önce söyledikleriyle çelişen bir açıklama yapmak gibi öz-çelişki
• Gerçekleri inkâr etmek veya diğerini, durumu doğru hatırlamıyormuş gibi hissetmek gibi hafifletme
• Halk arasında büyüleyici olmak gibi ikiyüzlü gibi davranmak, ancak eve geldikleri dakikayı tamamen değiştirmek

İzolasyon

Kötü niyetli davranış, bir kişinin izole edilmesini veya evden çıkmalarının önlenmesini içerebilir. Ayrıca aşağıdakileri de dahil olmak üzere diğerinin diğerlerinden izole edilmiş hissetmesini sağlamak için birçok şekilde hareket eder:
• Başka bir kişiye, arkadaşlarıyla ya da aileleriyle zaman geçiremediklerini söylemek
• Kişinin arabanın anahtarlarını gizlemek
• Kişinin cep telefonunu veya bilgisayarını çalmak, gizlemek veya hatta tahrip etmek
• Kişinin arkadaşlarını veya ailesini eğlendirmek veya küçümsemek, diğer kişinin onlarla vakit geçirmek için kendini kötü hissetmesini sağlamak
• Tüm boş zamanlarını almak
• Kişiyi bir odada veya evde kilitlemek

Ne Yapılmalı?

Duygusal İstismarın Belirtileri Nelerdir?Derhal fiziksel hasar tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşünen herkes acil durum aramaya çalışmalıdır. Duygusal istismarın belirtilerini gören ancak acil tehlike içinde olmayan herkes yardım aramalıdır. Ulusal Aile İçi Şiddet Yardım Hattı telefon, mesaj ve hatta çevrimiçi sohbet ile anonim yardım sunulmaktadır. Yardım hattı 7/24 hizmet vermektedir ve kişinin bir sığınak veya başka hizmetler bulmasına yardımcı olabilirler. Bu gibi hizmetlere derhal ulaşmaktan rahatsız olursa, bir arkadaşına ya da aile üyesine ulaşabilirler. Güvenilir bir kişiye söylemek, kendilerini desteklenmiş ve daha az yalıtılmış hissetmelerine yardımcı olabilir.
Bazı kişiler kötüye kullanımla başa çıkabileceklerini düşünürler veya fiziksel istismar kadar kötü olmadığını söyleyerek haklı çıkarmaya çalışabilirler. Ancak duygusal istismarın kendi uzun vadeli etkileri vardır ve bu genellikle fiziksel istismarın izleyeceği bir işarettir. Bu nedenle, duygusal olarak küfür eden bir durumdan uzaklaşmaya doğru harekete geçmek önemlidir. Bu, aşağıdaki gibi adımları içermektedir:
Küfürlü konuşan kişiyle sınır koymak: Bu, istismarın durması için gerekli olan herhangi bir dereceye kadar ayağa kalkmayı içermektedir. Çoğu durumda, bu bir ilişkinin sona ermesini veya bir partnerle bağların kesilmesini ve bir daha asla onlarla konuşmamayı içermektedir.
Öncelikleri değiştirme: Kötü niyetli kişiler, kişinin sempati duyusunu, genellikle kötü niyetli kişiyle ilgilenirken kendilerini ihmal ettikleri noktaya yönlendirir. Bu alışkanlığı sona erdirmek ve önce kendi önceliklerini ortaya koymak önemlidir.
Profesyonel yardım alma: Terapi ve destek grupları şeklinde uzun vadeli profesyonel yardım istemek, kişinin kararını güçlendirebilir ve istismardan kurtulmada yalnız olmadıklarına inanmalarına yardımcı olabilir.
Çıkış planı: Duygusal olarak küfürlü bir durumda olduğunu hisseden herkesin, zaman geldiğinde durumdan çıkmak için bir planı olmalıdır. Onları seven ve destekleyenlerle çalışmak, bu planın daha güçlü hissetmesine yardımcı olabilir ve zaman doğru olduğunda kişinin harekete geçmesine yardımcı olabilir.
Duygusal taciz birçok şekilde olur ve diğer istismarlardan çok daha az olabilir. Duygusal tacizin işaretlerini gören herkes, kendilerini rahat hissedecekleri şekilde yardım aramalıdır. Bir profesyonel veya yakın bir arkadaşa güvenmek, durumdan uzaklaşabilecekleri bir geleceğe doğru ilerlemelerine yardımcı olabilmektedir.

Kaynakça:
thehotline.org
naasca.org
womenshealth.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku