Eileen Agar, 1899’da Buenos Aires, Arjantin’de zengin bir İngiliz ailesinin kızı olarak doğdu. Çocukluğunu Buenos Aires’te geçirdi. Agar, altı yaşındayken öğretmeninin teşvikiyle, sanata yönlendirildi. Ailesi de bu potansiyele sahip olduğunu düşünerek onu yatılı okula gitmesi için İngiltere’ye gönderdi.
Agar’ın sanatsal eğitimi, Londra’ya gittiğinde başladı. 1910’larda Britanya’da avangard sanatını ilerletmeye odaklandı. Bu süre zarfında Agar ilk gerçek-kadın sergisini sürrealizmin güçlü etkisini gösteren çalışmalarıyla gerçekleştirdi. Agar, kendisini kesinlikle bir sürrealist olarak tanımlasa da, hem eleştirmenlerin hem de halkın gözünde sürrealist hareketle bağlantılıydı.
Hammersmith’deki Brook Green Okulu’na kaydoldu ve Cecil Beaton, Henry Moore gibi bir grup benzer düşünen öğrencilerle tanıştı.1921’de Slade’de çalışmalara başladı.
1924’te Paris’e seyahat ederken Robin Bartlett ile tanışarak hayatını onunla birleştirdi. Lakin ilişkileri yürümedi. Evliliğini bitirdikten sonra Macar yazar Joseph Bard’la tanıştı. Ondan yedi yaş büyük olan Joseph, Ezra Pound ve WB Yeats gibi edebi, sanatsal çevresi ile Agar’ı tanıştırdı.
“Doğa’nın en eski biçimleri, saf soyut tasarımları bir ressamın çalışmalarıdır. Bu formlara geri dönmeli ve bilim adamının bize söylediği şeyden bir tasarım yaratmalıyım.”dedi. 1930’larda sosyal hayatı da bohem efsanesiydi.
1930’da Londra’ya döndü, 1933’te, bir sanatçı kolektifi olan Londra Grubuna katıldı. 1936’da Londra’daki ünlü Uluslararası Sürrealist Fuarı’nda temsil edilen tek İngiliz kadın olmanın ayrıcalığını yaşadı.
İkinci Dünya Savaşı’nın etkisi, vatansever olan Agar tarafından derinden hissedildi. Kolaj ve heykel-temelli çalışmalarının egemen olmasına rağmen, hayatının sonuna doğru, akrilik boyayı keşfettikten sonra, resim yapmaya geri döndü. Amsterdam, New York, Paris ve Tokyo’da açılan sürrealist sanat sergilerine katkılarda bulundu.
1970’li yılların ortalarında Agar, giderek otobiyografik hale gelen çalışmalarıyla dikkat çekmeye başladı. Seksenli yılların sonlarında, Agar bir biyografi yazdı ve yayınladı. Hayatıma Bir Bakış(1988); Kısa bir süre sonra, Kraliyet Akademisi’nin bir ortağı olarak seçildi. 1991 yılında, Londra’da hayatını kaybetti.
En önemli eserleri:
Üç Sembol, Embriyonun Otobiyografisi, Dylan Thomas Başkanı, Anarşi Meleği, Bahçede Rakamlar, Sürrealist Şapka, Değerli Taşlar, Alice ile Lewis Carroll, Uğur Böceği, Çiçeklerin Muharebesi, Deniz Kabuğu, Aydınlık Formlar, Savaş Pilotu, Şekil, Geçmiş ve Şimdi, Psikodik Rüya, Nautilus, Dans, Kendi Portresi
Kaynakça:
http://www.theartstory.org
Yazar: Börte Büşra Yavuz