Vücudun normal bir şekilde çalışması ve hayatta kalması için enerjiye ihtiyacı vardır.Bu enerji tüketilen gıdalardaki besinlerden ( karbonhidratlar, yağlar ve proteinler) temin edilmektedir.Mineraller ve vitaminler ise vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olan diğer önemli besinlerdir.
-Kalori Miktarına Dikkat Etmek Önemlidir
Bir gıdadaki kalori miktarı, o gıdada depolanan enerji miktarının ölçüsüdür.Vücut; yürüme, düşünme, nefes alma ve diğer önemli işlevler için besinlerdeki kaloriyi kullanır.Ortalama bir insan kilosunu korumak için her gün yaklaşık 2.000 kalori tüketmelidir.Bunun yanı sıra, kişinin günlük kalori alımı yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine bağlı olarak değişiklik gösterir.Erkekler genellikle kadınlardan daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
-Kaliteli Beslenmeye Özen Gösterin
Besin değeri az ancak yüksek kalorisi olan yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekir.Yağ tecihleride sağlıklı sağlardan yana kullanılması gerekir.
-Dengeli Beslenin
Dengeli beslenme önemlidir çünkü organ ve dokular düzgün bir biçimde çalışmak için doğru bir beslenmeye gereksinim duyar.Kötü beslenen kişilerin vücudu hastalığa, enfeksiyona daha yatkındır.Yetersiz beslenen çocuklarda ise büyüme ve gelişme problemleri sıkça görülmektedir.
-Dengeli Beslenmeye Yardımcı Olan Gıdalar Nelerdir?
Meyveler:
Sağlıklı bir beslenme kaynağı olmasının dışında meyveler lezzetli aperatiflerdir.Meyveler şekerlidir.Bu şeker doğaldır ve eklenmiş şekere sahip diğer yiyeceklerden daha iyi bir seçimdir.
Sebzeler:
Sebzeler temel vitamin ve mineral kaynağıdır.Koyu, yapraklı yeşillikler genelde en iyi besin değerine sahip yiyeceklerdir ( ıspanak, lahana, yeşil fasulye, brokoli gibi) ve her öğünde tüketilebilirler.Farklı sebzeleri tüketmek, tüm sebzelerin sağladığı besin değerlerini almaya yardımcı olur.
Tahıllar:
Tahıllar gövdeleri de dahil olmak üzere tüm şekliyle kullanılırlar.Besin değerleri fazladır.Beyaz ekmek ve makarna gibi yiyecekler yerine tam tahıllı ürünlere geçmek faydalıdır.
Proteinler:
Protein kas ve beyin gelişimi için gerekli olan bir besin maddesidir.Etler temek protein kaynağıdır.Yağsız et, tavuk, balık gibi az yağlı etler en iyi seçeneklerdir.Bunun yanı sıra kuruyemişler, fasülyeler, mercimek,bezelye, badem, ay çekirdeği de iyi bir protein kaynağıdır.Proteinin yanı sıra lif ve diğer besin maddelerini de içerirler.
Süt ve Süt Ürünleri:
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum, D vitamini ve diğer gerekli besin maddelerini sağlarlar.Aynı zamanda önemli yağ kaynağıdırlar.Keten tohumu, badem, soya fasulyesi gibi bitki bazlı sütler kalsiyum ve diğer besin maddeleri ile takviye edilir.
Yağlar:
Yağlar dikkatli tüketilmelidir.Salata sosu ve mayonez gibi yağ içeren ürünlerin düşük yağlı ve düşük şekerli seçeneklerinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.
Yazar: Merve Karaca