Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Emzirme İle İlgili Yaşanan Problemler

0 407

Emzirme, hem anne hem de bebek için harika bir deneyimdir. Yeni doğmuş bir bebek emmeyi öğrenmekte zorlanabilir ve bu haftalar veya aylar sürebilirken emmeyi öğrenmiş bir bebek birden emmeyi bırakabilir. Yaşanan bu problemlerler, ebeveynler için üzücü bir durum olsa da sabırlı olunarak ve gerektiğinde bir uzmandan yardım alarak aşılmayacak bir durum değildir.

Yeni Doğan Emzirme Problemleri

Yeni doğan bir bebek emmeyi öğrenmekte zorlanabilir ve bu durum emzirme ile ilgili bazı problemler yaşanmasına sebep olabilir. Yeni doğanlarda yaşanabilecek emzirme problemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Bebeğin emme gücünün düşük olması: Yeni doğan bir bebeğin emme gücü çok düşüktür ve bu durum bazı yeni doğanlarda daha üst safhadadır. Eğer yeni doğan bebeğin emme gücü iyi durumda değilse, emme fonksiyonu etkili olmaz ve göğüsten sütü çıkaramaz. Ve bu durum bebek aç kaldıkça sinirlendiğinden dolayı gittikçe zorlaşır ve bebek göğsü tamamen reddetmeye başlayabilir. Emzirme sorunlarının zayıf bir emme gücünden kaynaklandığı düşünülüyorsa bir emzirme uzmanından yardım alınabilir. Bebeğin göğse doğru bir şekilde yerleştirildiğinden, tüm meme ucunun ve areolanın iyi bir şekilde bebeğin ağzına tutturulduğundan emin olmak gerekir.

Bebeğin erken dünyaya gelmesi: Bebeğin erken doğduğu ve hastanede kalması gerektiği dönemlerde emmeyebilir. Bu durumlarda bebeğin hastaneden çıkacak duruma gelmesinden sonra emmeye başlaması zaman alabilir. Prematüre bebeklerin ağızları daha küçük olduğundan bu nedenle biraz büyüyene kadar anne göğsünü tutamayabilir. Ayrıca, bu Emzirme İle İlgili Yaşanan Problemlerbebekler daha az enerjiye sahip oldukları için hiç emmeyecek şeklinde düşünülebilir. Ve anneler umutsuzluğa düşebilir ve emzirmekten vazgeçebilir. Bu bebekler emecek duruma gelene kadar anne sütü sağılarak bebeğe verilebilir.
Annede meme ucu çöküklüğü varsa: Bazı kadınlarda meme ucu çöküklüğü yaşanabilir ve bu bebeğin göğüs ucunu yakalamasını zorlaştırabilir. Bu sorun bazı bebeklerin tamamen emmeden uzaklaşmasına sebep olabilir. Çökük meme uçları için satılan meme ucu aparatları takılabileceği gibi emmeden önce göğüs pompası ile vakumlanarak meme uçlarının çıkması sağlanabilir. Zaten belli bir zaman sonra hem bebek hem de annenin göğsü bu duruma alışacak ve göğüs uçları belirginleşecektir.
Bebekte doğum yaralanması veya sakatlığı varsa: Doğum sürecinde yaşanan olası bir durumdan dolayı bebeğin omzunda kırıklık veya çürükler varsa, emerken ağrı hissedeceğinden dolayı emmeyi ret edebilir. Ve doğumda nörolojik veya fiziksel engeli olan yeni doğanlar emmeyebilir veya memeyi reddedebilir. Ancak, bebeğe bir yaralanma veya sakatlık teşhisi konduktan sonra anne ve emzirme uzmanı birlikte nasıl doğru emzirileceğine dair bir çalışma yaparak bu sorun aşılabilir.
Anne sütü üretiminde bir gecikme varsa: ilk defa anne olanlarda veya belirli sağlık koşullarına sahip olan annelerde sütünün gelmesi birkaç gün sürebilir. Bu gecikme annenin ve yeni doğan için sinir bozucu olabilir. Ve yeni doğan sinirlendiğinde memeyi reddetmeye başlayabilir. Ancak böyle bir durum söz konusu olduğunda cesaretini kırmaması lazımdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bebeği mümkün olduğunca sık göğse koymak ve emzirmeye çalışmak bebeğin sıcaklığından dolayı fizyolojik olarak anneyi emmeye hazırlar.

Bebeğin uykulu olması: Yeni doğanlar genel olarak çok uykulu olma eğiliminde olabilirken bunun yanında doğum süreci ve doğum sırasında verilen ilaçlar normalden daha fazla Emzirme İle İlgili Yaşanan Problemleruyuşukluğa neden olabilir. Sarılık veya diğer hastalıkların da benzer bir etkisi olabilir. Ve tabii ki bu bebek uyuyorsa, emmiyor demektir. Bebeğin emmesini sağlamak için onu uyandırmak gerekir. Bebeği uyandırmak için ayaklarını ya da sırtını ovalanabilir, kundağı açılabilir ya da bebek bezini emzirmeden hemen önce ya da sırasında değiştirilebilir. Bu sırada bebeği göğse mümkün olduğunca sık aralıklar koymak gerekir ki, bu uyku hali genellikle geçicidir.

Neden Büyük Bebekler Emzirmeyi Reddediyor?

Bir süredir emen daha büyük bebekler bazen sebepsiz yere emmeyi bırakabilir. Bu ani durma, bazı bebekler tarafından yaşanan bir durumdur. İşte büyük bir çocuğun emmeyi reddetmesinin sebepleri aşağıdaki gibidir:

Bebekte bir sağlık sorunu varsa: Bebek diş çıkartıyorsa, bir kulak enfeksiyonu veya ağzında pamukçuk varsa emdiğinde bu durum acı verici olabilir. Ayrıca kolik ise, emmesini engelleyebilecek gaz, şişkinlik ve sindirim sorunlarından rahatsız olabilir. Bu durumlarda emmeyi kesebilir.

Anne sütünün tadı değiştiyse: Regl dönemimin geri dönmesinden sonra, yeni bir hamilelik söz konusu ise veya doğum kontrol haplarına başlandıysa bunlardan kaynaklanan kaynaklanan hormon değişiklikleri yaşanabilir. Bu hormon değişiklikleri anne sütünün tadını etkileyebilir. Ayrıca emzirmeden önce içilen sigara, alkol sütün tadını değiştirebilir. Bu yüzden bebek sütün tadına bakmaktan hoşlanmaz ve emmeyi bırakabilir. Emzirme İle İlgili Yaşanan Problemler

Bebeğin soğuk algınlığı yaşaması: Hasta bir bebeğin emzirilmesi zor olabilir. Bebek kendini iyi hissetmiyorsa veya tıkalı bir burnu varsa, aynı anda emmesi ve nefes alması zor olabilir.

Düşük anne sütü temini: Anne sütü önceleri gibi çok gelmiyorsa bebek emerken sinirlenebilir ve emmeyi bırakabilir.

Bebeğin dikkati dağılıyorsa: Büyüdükçe bebekler çevrelerindeki dünyayı daha çok merak etmektedirler. Ve büyüdükçe dikkat dağınıklıkları artar. Bazen emmek yerine çok daha ilginç şeylere meşgul olmayı tercih ederler.

Hızlı emerler: Daha büyük bebekler küçük bebeklere nazaran çok daha hızlı emebilirler. Daha büyük bir bebek genellikle birkaç dakika içinde çok miktarda anne sütü alabilir. Birkaç dakika emen ve sonra duran bir bebek yeterli süt almış olabilir.

Bebek Emmiyorsa Ne Yapılabilir?

Emzirme İle İlgili Yaşanan ProblemlerBazı durumlarda yeni doğan bir bebek emmeyebilir. Bu durumlarda annelerin yapması gereken birkaç işlem vardır. İşte emmek istemeyen bebekte yapılması gerekenler:
• Yeni doğmuş bebeğin göğse doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalı
• Bebek herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını kontrol etmek için doktora götürülmeli
• Emzirme işlemi sırasında bebeğin dikkatini dağıtıcı faktörlerden uzak olması sağlanmalı. Mümkünse sessiz ve karanlık bir yerde emzirilmeli.
• Farklı bir emzirme pozisyonu denenmeli
• Sık sık meme verilmeli ancak bebek emzirmeye zorlanmamalıdır. Şayet zorlanırsa emzirme bebek için olumsuz bir deneyim haline gelir ve onu emzirmeye tekrar alıştırmak zor olabilir.
• Emzirmeye alıştırmak zor olsa da annelerin endişelenmemesi gerekir. Stres anne sütü azaltabilir.
• Şayet bebek emzirilmeyecekse anne sütü üretimini sürdürmek için göğüs pompası ile süt çekilmeli ve bebeğe verilmeli.
• Bebeğe anne sütü veya bebek maması biberonla vermeyi denenmelidir.
Anne sütü bebek için her ne kadar en doğru besin maddesi olsa bile bazı durumlarda bebekler emmek istemeyebilir. Bu durumlarda bir bebek şayet emmek istemiyorsa onu beslemenin bir çok yolu vardır. Anne sütü ya da formüle mamayı vermek için biberon istenmiyorsa, bardak besleme, parmakla besleme ya da bir hemşire destekleyici cihaz besleme gibi alternatif bir beslenme yöntemi kullanılabilir.

Kaynakça:

raisingchildren.net.au
kidshealth.org
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku