Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Üveit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

0 593

Üveit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Üveit genel olarak gözün orta tabakasının ve çevre dokuların iltihaplanmasına neden olan bir dizi koşula denir. Acı verici olabilir. Gözlerde kızarma ve bulanıklığa sebep olur. Gözde hasar, viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ve bazı altta yatan hastalıklar üveite neden olabilir. Gözün dokularında şişlik ve hasara neden olabilir. Tedavi edilmezse, görme kaybına yol açabilir. Bir veya iki gözü aynı anda etkileyebilir.

Üveit terimi sadece uvea iltihabına işaret etmek için değil, aynı zamanda gözün iç kısmının herhangi bir kısmına başvurmak için de kullanılır. Başlıca bir hastalık değildir ve farklı nedenleri vardır. Türkiye’de görme kaybının önde gelen nedenidir. Bu yüzden ciddi sosyal ve ekonomik sonuçları vardır.,Temel olarak 20 ila 60 yaş aralığındaki insanları etkiler. Kızarık göz üveit belirtisi olabilmektedir. Uvea, iris, koroidi ve siliyer cisimden oluşur. İrisin iltihabı en yaygın üveit tipidir. Uvea ayrıca uveal katman, uveal coat, uveal trakt veya vasküler tunik olarak da bilinir.

Gözbebeğini çevreleyen gözün renkli kısmına iris denir. Pars plana, göz katmanlarından birisidir. Koroid, gözün beyazı ile sklera ve retina arasındaki ince yapıda ışık hissi veren kısımdır. Siliyer cisim, irisin arkasındaki kas halkasıdır. Bu doku gövdesi, irisle koroidi birleştirir. Farklı üveit türleri de vardır. Orta üveit vitritis veya pars planit belirtisi olabilir. Vitrit, gözün jöle benzeri kısmının, vitreus boşluğunun iltihaplanmasıdır. Pars plana’nın iltihaplanması pars planitidir. Posterior üveit, retina ve koroidin iltihaplanmasıdır.

Üveitin belirtileri ve semptomları şunlardır;

*Bulanık veya puslu görme dahil genel görme sorunları

*Göz ağrısı ve kızarıklık

*Işığa karşı anormal bir duyarlılık

*Baş ağrısı

*İris renginin değişmesi

Üveit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Semptomlar yavaş yavaş veya hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Üveitin kesin nedeni genellikle belirsizdir, ancak bazı faktörler bunun gerçekleşme şansını arttırır. Bunlar; Juvenil artrit, sedef hastalığı ve romatoid artrit gibi diğer bağışıklık sistemi bozuklukları, Crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi inflamatuar bozuklukları, AIDS / HIV ve bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıklar. Üveit riskini arttıran enfeksiyonlar arasında HIV, Lyme hastalığı, sifiliz, toksoplazmoz ve tüberküloz da bulunur.

Bir göz doktoru veya göz uzmanı, işaretler, semptomlar ve olayın başlangıcı hakkında bilgi isteyecektir.
Doktor belirtilere bakacak ve altta yatan koşulları kontrol edecektir. Üveitin enfeksiyondan mı yoksa altta yatan bir hastalıktan mı kaynaklandığını bilmek önemlidir. Eğer üveitin altında yatan başka bir durum ortaya çıkarsa, göz doktoru hastayı uygun tedaviyi aldığından emin olmak için hastayı başka bir uzmana yönlendirebilir. Üveit varsa, göz sıvısında beyaz kan hücreleri mikroskopta görülebilir. Doktor ayrıca kan testi ve x-ışını tedavisi de uygulayabilir.

Acil ve uygun tedavi alan üveitli hasta genellikle iyileşir. Tedavi olmaksızın normal hayata devam edilmesi katarakt, glokom, bant keratopati, retinal ödem ve kalıcı görme kaybı riskleri oluşturur. Enfeksiyon varsa antibiyotikler veya antiviral ilaçlar kullanılacaktır.

İlaçlar bazen göz damlası, tabletler veya göz içine enjeksiyon şeklinde de verilir. İnflamasyon tedavisinde steroidler etkilidir. Semptomlar çok şiddetli ise ve görme kaybı riski varsa veya hasta başka terapilere iyi cevap vermezse cerrahi müdahale gerekebilir. Hızlı ve uygun tedavi ve yakın takip ile komplikasyonların şansı önemli ölçüde azalır. Üveitin olası nedenleri ve yeni tedavi yöntemleri olduğunu bulmak için araştırmalar devam etmektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku