Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fosforun Sağlık Açısından 8 Faydası

0 1.225

Fosfor yaşam için önemli bir kimyasal elementtir ve kalsiyum, demir, A, vb. vitaminleri içerir. Ancak, hiç kimse sabahları fosfor almayı düşünmez fakat fosfor, tüm canlı organizmaların yaşam sürecinde kilit bir rol oynar. Vücutta yeterli fosfor yoksa insan vücudunun düzgün çalışması mümkün olmamaktadır. Vücudun beyin, kalp, kan, böbrek vb. gibi tüm temel aktivitelerinde fosfor gerekir.
Fosfor P sembolü ve atom numarası 15 olan önemli bir kimyasal elementtir. Oldukça reaktif olduğundan dolayı bu yüzden asla yeryüzünde serbest bir unsur olarak bulunmamakta, fosfor içeren mineralleri bulunmaktadır. İki tür fosfor vardır biri kırmızı, diğeri beyaz fosfordur. Bu eşsiz yenilenemez bir unsurdur. Fosfor yaşam için önemlidir. Fosfat, tüm hücre zarlarını oluşturan, ATP DNA, RNA ve fosfolipitlerin bir bileşenidir. Fosfor idrarda ve vücut külü içinde bulunur. Bu, yaşam ve fosfor arasındaki bağı göstermiştir. Kalsiyumdan sonra vücutta en bol bulunan ikinci mineraldir. Fosfor bağırsaktan kana emilir ve emilimi için kalsiyum ve D vitamini gerekir.

İnsan Vücudunda Fosfor

• Vücuttaki toplam fosforun % 85’i iskelette bulunur.

• Kas gibi yumuşak dokularda % 14 oranında bulunur.
• % 1 kan ve vücut sıvısında bulunur.

Fosforun Kullanımı

• Birçok proteinde önemli bir elementtir.
• Dişlerin ve iskeletin yapısı fosfordan yapılmıştır.
• Fosfor, hücrelerin içindeki enerjinin aktarılması için önemlidir ve tüm vücut fonksiyonları için önemlidir.
• Fosfor, DNA yapısında çok önemli bir unsurdur. DNA onsuz oluşturulamaz.

Fosforun Yararları

1. Güçlü kemikler ve dişler: Kemikler ve dişler için maksimum miktarda fosfor gerektiğinden, yeterince fosfor aldığınızdan emin olunmalıdır. Kemiklerin ihtiyaç duyduğu Fosforun Sağlık Açısından 8 Faydasısadece kalsiyum değildir; fosfor da aynı derecede önemlidir. Kemikleri ve dişleri güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Büyüme hormonu için ergenlik dönemlerinde en fazla mineral gerekir. Kadınlar da hamilelik ve menopoz aşamaları sırasında çok önemlidir. Fosfor, dişlerin ve kemiklerin remineralizasyonunun desteklenmesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kemik hastalığı olan osteoporozu önlemek için yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor gerekir. Bununla birlikte, kalsiyumun fosfora oranı çok yüksekse kemik gelişimi engellenebilir. Fosfor diş çürümesi ve diş eti problemlerini önlemeye yardımcı olur.
2. Sindirim: Fosfor, uygun sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Riboflavin ve niasinin sindirimini etkili bir şekilde uyarır. Enerjiyi metabolize etmeye, duygusal ve nörolojik tepki sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, hazımsızlık, ishal, kabızlık ve genel olarak normal, sağlıklı bağırsak hareketleri için sindirim sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminin sağlığını iyileştirir.
3. İdrara çıkma ve boşaltım: Mineral fosfor ayrıca böbreğin sağlıklı ve fonksiyonlarının aktif kalmasına yardımcı olur.Mineral, idrara çıkma ve atma işlemi yoluyla böbreklerden atığın uygun şekilde salınmasını sağlar. Fosfor vücuttan atılan tüm sıvıların ve malzemelerin sağlıklı bir dengesini sağlamaya yardımcı olur. İdrar miktarını ve sıklığını artırarak vücuttaki ürik asit seviyesini dengelemeye, vücudun toksinsiz kalmasına ve vücuttaki sıvı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.Fosforun Sağlık Açısından 8 Faydası
4. Beyin işlevi: Fosfor, doğru zihinsel işlevler için oldukça gereklidir. Konsantrasyon, hafıza ve zihinsel işlevler bu mineralin tüketimi ile geliştirilebilir. Yeterli fosfor seviyesi bilişsel büyüme ve gelişme sağlar. Fosfor eksikliği, demans ve Alzheimer gibi erken nörolojik hastalıklara neden olabilir. Bilişsel arıza riskini de artırabilir.
5. Hormon dengesi: Fosfor vücuttaki hormon dengesinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Dengeli miktarda hormon bulunmasını sağlayarak iyi üreme sağlığı elde edilmesine yardımcı olur. Fosfor, endokrin bezleri ile etkileşime girerek hormonların üretimini ve salınımını kontrol etmeye yardımcı olur.
6. Enerji yaratır: Fosfor vücut tarafından her gün kullanılan enerjinin oluşturulmasına ve enerji akışına yardımcı olur ve farklı organlar tarafından verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Mineral, yediği yiyeceğin enerjisini serbest bırakarak besinleri parçalamaya yardımcı olur. Yorgun veya yorgun hissetmenizi önler. Vücuttaki yeterli miktarda fosfor bir tane uyanık ve enerjik kalmasına, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk, cinsel güçsüzlük, iktidarsızlık, libido kaybı, soğukluk, sperm motilitesi, vb. küçük sorunların tedavisinde yardımcı olur. Fosfor, vücutta meydana gelen tüm kimyasal reaksiyonlara katılan bir rol oynar.
7. Vitaminleri emer: Fosfor vücuttaki vitaminleri, özellikle de B vitaminini emmeye yardımcı olur. Vitaminler vücudun düzgün çalışması için gereklidir. Fosfor, günlük aşınma ve yıpranmaya maruz kalan çeşitli vücut hücrelerinin onarılmasına ve korunmasına yardımcı olurken hücrelerin gelişmiş ve aktif olmalarını sağlamaktadır.
8. Protein üretimi: Fosfor ayrıca protein oluşturmaya yardımcı olur. Vücut, proteinin metabolizması ile kendini büyütür ve korur. Mineral ayrıca üreme sürecine ve ayrıca vücudun mevcut karbonhidratları ve yağları kullanmasına yardımcı olur.
Mineral eksikliği kemik ağrısı, kemik kırılması, artrit, anoreksi, obezite, sinir bozuklukları, diş çürüğü, raşitizm, düzensiz solunum, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, vücudun çeşitli Fosforun Sağlık Açısından 8 Faydasıbölgelerinde ağrı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, vücutta çok fazla fosfor kalsiyum seviyelerini etkileyebilir. Atıştırmalıkların içinde çok fazla fosfor vardır ve çok fazla abur cubur veya şekerli yiyecek alımı, vücuttaki fosfor seviyesini artırabilir. Fosfor kuruyemiş, ayçiçeği, kavun, kabak çekirdeği, balık, et, yumurta vb. Gibi çeşitli yiyeceklerde bulunur.

Kaynakça:
food.ndtv.com
nytimes.comn
v8juice.co.uk

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku