Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Kalsiyum İhtiyacı

0 370

Gebelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de; gebelik boyunca vücudun kalsiyum ihtiyacının karşılanmasıdır. Eğer yeterli düzeyde kalsiyum ihtiyacı karşılanmazsa zamanla anne adayında kemik erimesi sorunu baş gösterir. Örneğin her gün düzenli olarak 3 kase yoğurt tüketilmesi, anne adayının günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada yeterli olmaktadır.

Kalsiyum eksikliği anne adayında zaman içinde olumsuzluklar yaratır ancak bebek açısından bu durum ne yazık ki daha vahimdir. Eğer anne adayı hamileliği süresince yeterli seviyede kalsiyum almazsa; bebeğinin diş ve kemik gelişimini olumsuz yönde etkilemiş olur. Ölçü olarak belirlemek gerekirse anne adaylarının günlük kalsiyum ihtiyacı, 1000 mg’dır. Bu eksikliğin giderilmesi konusunda kalsiyum ilacı alınması, son çaredir. Bunun yerine süt ve süt ürünlerinin tüketiminin arttırılması önerilmektedir.

Her Bireyin Kalsiyuma İhtiyacı Vardır

8467_kalsiyumAnne adayının günlük olarak yoğurt tüketmesi; hem kendi karın şişkinliğini engeller hem de bebeğinin bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yeterli düzeyde ve düzenli olarak kalsiyum alınması, hamile anneler kadar aslında her birey için önemlidir. Kalsiyum minerali; vücuttaki en etkin minerallerden bir tanesidir. Vücudumuza sağladığı faydalar saymakla bitmemektedir. Örneğin kemik ve kıkırdak gelişiminden, diş oluşumuna, kolesterolün olması gereken seviyelerde tutulmasına, kalp ritminin düzenlenmesine, kas ve sinir sistemine, kan dolaşımı ve pıhtılaşmasına, sindirim ve metabolizmamızda yer alan enzimlerin kolayca etkinleşebilmesi açısından hayati önemi vardır.

Vücutta Yeterli Kalsiyum Olmazsa Ne Olur?

Şayet vücut stoklarında yeterli miktarda kalsiyum minerali yoksa vücut bu ihtiyacını karşılamak için; dişler, kemikler ve yumuşak dokularda bulunan kalsiyuma yönelir. Buralardaki kalsiyumu emerek kendi ihtiyacını karşılar ancak bu esnada dişler, kemikler ve yumuşak doku zayıflar ve sonuç olarak diş etleri ile başlayan hasarlanma, diş çürümeleri; kemiklerin zayıflaması ile başlayan süreçte kemik erimesine yol açabilmektedir.

Vücutta kalsiyum eksikliği baş gösterdiğinde ilk olarak dil, dudak ve parmak uçlarında duyu değişiklikleri hissedilir. Zamanla kaslarda kramplar, kalpte çarpıntı, eklem ve diş ağrıları ve uyku bozuklukları ile kendini hissettirir. Kalbimizde kaslarla iç içe olması sebebiyle kalsiyum eksikliğinden en çok zarar görecek olan hayati organımızdır.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku