Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Geçici -G- Plaka Nedir, Kimlere Verilir, Şartları Nelerdir?

1 2.592

Geçici -G- Plaka Nedir, Kimlere Verilir, Şartları Nelerdir?Türkiye, ekonomik anlamda dünyanın en büyük 20 ülkesinden birisi konumundadır. Otomobil sektörü ülkemizin en önemli gelir kalemlerinin başında yer almaktadır. Henüz ülkemize ait bir markaya sahip olamasak da yine de otomobil üretiminde ciddi bir yol aldığımız gerek Avrupa gerekse de dünya basınında yer almaktadır. İtalya, Fransa, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin belli başlı markalarının modellerini ürettiğimiz Türkiye’de, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında sayılmaktayız. Motorlu taşıtlarla ilgili çok sayıda yasal düzenlemeye sahip olan Türkiye, bir aracın hangi şartlar altında gümrüksüz kullanılabileceği, millileştirilebileceği, geçici olarak kullanılabileceği ya da mavi plaka alabileceği gibi farklı durumları içeren bir mevzuatlarıyla bu alana çok ciddi bir önem atfetmiştir. Bunun nedeni, ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden birinin otomobil sektörü bazlı olmasıdır. Çünkü ülkemiz, Avrupa Birliği ülkelerinden ithal ettiği bir aracı en az 1,5 katına en fazla da 5 katına kadar yüksek meblağlara satabilmektedir. Bu meblağların yükselmesindeki neden ülkemizin getirmiş olduğu Gümrük Vergisi, KDV, ÖTV gibi çeşitli mali uygulamalardır. Bu anlamda 40 bin avroya ithal edilen bir Audi, ülkemizde 140 bin avroluk değerlere ulaşabilmektedir. Her ne kadar vatandaşları zorlasa da vatandaşlar yıllardır bu duruma alıştıklarından otomobillere ödedikleri fiyatları kanıksamış durumdadır. Aslında alırken nasıl pahalı ise satarken de pahalı olması vatandaşların yatırım yapması konusunda endişe duymamaları sonucunu doğurur.

Geçici -G- Plaka Nedir, Kimlere Verilir, Şartları Nelerdir?Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ya da yabancı uyruklu şahıslar, Türkiye’ye yurtdışından araç getirme hakkına sahiptir. Bu hak onlara yasal mevzuatlarca verilmiş olup, şartları da yine yasal olarak belirlenmiştir. Öncelikle bu makalede ele alınacak konu tamamen geçici plaka meselesidir. Bu yurtdışından araç getirilirken tercih edilen en önemli yollardan biri haline gelmiştir. Özellikle de aracınız silindir hacmi bakımından son derece yüksek bir MTV’ye sahipse bu durumda aracınızı yurtdışından getirip geçici plaka ile kullanmak çoğu zaman daha akılcı olabilmektedir. Geçici plakanın şartları yasada açık olarak düzenlenmiştir. Öncelikle her vatandaş ya da yabancı uyruklu kişi geçici plaka vasıtasıyla araç kullanma hakkına sahip olup, yapması gereken en önemli iş ilgili yasal prosedürlere riayet etmektir. Öncelikle geçici plaka kendi içinde 3 farklı kategoriye sahiptir. Bunlar temel olarak süreye bağlı kategorize edilmiştir. Kategoriler A, B ve C olarak belirlenmiştir. ”A” kategorisine dahil olan bir geçici plaka size 1 yıla kadar kullanma imtiyazı sağlar. Bu anlamda A sınıfı geçici plakalar harç anlamında en yüksek meblağa sahiptir. Yaklaşık 3 bin Türk lirası tutarında bir harç masrafı bulunan A sınıfı geçici plakalar, yabancılarca en çok tercih edilenler arasındadır. ”B” sınıfı olan geçici plakalar ise, size 30 gün süreyle kullanım imtiyazı sunar. Bunun da maliyeti 300 Türk lirası civarındadır.

Geçici -G- Plaka Nedir, Kimlere Verilir, Şartları Nelerdir?”C” sınıfı geçici plakalar ise size 6 güne kadar kullanım hakkı veren plakalar olup, en ez tercih edilen konumundadır. Öncelikle eğer geçici plaka başvurusu yapacaksanız elinizde bulunması gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar şunlardır: Harç makbuzu, dilekçe, yeterlilik belgesi, araca ait garanti belgesi, imza sirküleri ve sigorta. Söz konusu evrakların güncel olması son derece önemlidir ve ayrıca başvuru süreci başlatılmadan önce resmi siteden evrak kontrolü yapılması da başvurunun sağlıklı olması açısından son derece önemlidir. Geçici plakalı araca sahip olmak size o aracı belirli bir süre boyunca kullanma imtiyazı tanır. Bu süre dolmadan önce aracın trafik tescilinin yapılması, ya da gümrüğe terk edilmesi gerekir. Eğer bunlardan biri yapılamıyorsa o takdirde aracı yurtdışına çıkarmalısınız. Aksi halde aracınız bağlanır ve bu size aracın kendi değerini aşan otopark cezalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden yasal prosedüre kesinlikle riayet etmenizde fayda var.

Kaynakça:
http://www.devlette.com/gecici-plaka-nedir-nasil-alinir/

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. sasasa diyor

    Türkiye, ekonomik anlamda dünyanın en büyük 20 ülkesinden birisi konumundadır. :) az gelişmiş bir ülkeyiz kendini kandırma…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku