Genital bölge siğilleri, vücutta bulunan HPV virüsünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Zamanla kendi kendine kaybolabilirler, ancak genellikle tedavi ile daha hızlı iyileşirler. Genital bölgelerdeki ten rengi yumrular olarak görülürler ve genellikle yumuşaktırlar.
İnsan vücudunda bulunan papilloma virüsü (HPV virüsü) en yaygın olanıdır. HPV’li herkesin genital bölgede siğilleri yoktur. Bir semptom olarak, siğiller arada çıkmakta ve kendiliğinden yok olmaktadır. Tedavi olmadan kremler veya başka tedavi yöntemleriyle iyileşirler.
Genital siğiller ne kadar sürer?
Genital siğiller tedavi olmadan ortadan kalkabilir. Bu süre uzun zaman alabilir ancak genellikle 2 yıl içinde yok olmaktadırlar. Siğiller tedavi edilmeden kendi hallerine bırakıldıklarında daha hızlı çoğalmaları ve tekrar aynı bölgeye dönmeleri muhtemeldir. İnsanlar genital siğilleri tedavi ile daha hızlı ortadan kaldırabilirler. Krem kullanan bir kişi için, siğillerin ortadan kalkması birkaç ay kadar sürebilir. Cerrahi bir prosedürü takiben daha çabuk ortadan kaldırılırlar.
Tedavi Yolları
HPV, genital siğillere neden olan tedavi ile ortadan kaldırılabilir. Genital siğiller, HPV ile etkileşime geçen bir kişinin haftalar, aylar sürecek tedavi süreci olabilir. Bazı durumlarda, virüsler boğaz, ağız, dudak veya dil üzerinde de görünebilir. Genital siğilleri daha çabuk temizlemeye ek olarak, tedavi yolları şunlardır;
*HPV’yi diğer insanlara yayma riskini azaltmak, cinsel birliktelikte korunma.
*Topikal kremler
Doktorlar, topikal bir krem reçete edebilir veya reçetesiz tedavi çeşitleri önerebilir. Düzenli siğiller için reçetesiz satılan ilaçların genital siğilleri tedavi edemediğini unutmamak önemlidir. Mutlaka bir uzmandan bilgi ve destek alınmalıdır.
Genital siğiller için kremler şunlardır:
*Yeşil çay kremi
Bu krem yeşil çay özünden yapılır. Dış ve anal genital siğillerin tedavi edilmesi için reçete edilir. Bunu 4 aya kadar günde üç kez etkilenen alana uygulamak gerekmektedir. Yeşil çay kremi son derece etkilidir ve çoğu insan vücudunda olumlu etki göstermektedir.
Yan etkiler şunları içerebilir:
*yanma hissi
*bölgede ağrı veya rahatsızlık
*kaşıntı
*kırmızılık.
*Aloe Vera Merhem
Dış genital siğillerden kurtulmak için ve bazı cilt kanserlerini tedavi etmek için kullanılır. Merhem haftada en az 3 gün, en fazla 4 ay boyunca doğrudan siğillere uygulanır. Ayrıca bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak HPV enfeksiyonuna karşı savaşmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çalışmalar insanların yüzde 50’sinin üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kadınlar siğillerin erkeklerden daha sık kaybolduğunu gözlemlemişlerdir.
Diğer yan etkiler şunları içerebilir:
*bölgede kızarıklık veya şişme
*yanma hissi
*kaşıntı
*hassaslık
*uyuz.
*Azot terapisi
Bu yöntem, genital siğillerin dondurulması için sıvı azot kullanımını içermektedir. Azot, her siğilin etrafında bir blok oluşturur ve kabarcıklar iyileştikçe siğiller düşer. Azot tedavisi hızlı ve etkili bir çözümdür, ancak birçok insan zaman içinde sonuçları korumak için birden fazla seans tedavisine devam etmek zorundadır.
Yan etkileri arasında şunlar olabilir:
*ağrı
*alanın şişmesi
*hafif bir yanma hissi.
*Elektroşok tedavi
Bu yöntemde, cerrahi operasyonla genital siğiller elektrik akımıyla yakılmaktadır. Kurutulmuş doku daha sonra siğilden arındırılarak uzaklaştırılır ve bölge sterilize edilerek tedavi bitirilir. Tedavide genellikle genel anestezi uygulanmaktadır. İyileşme süresi 4 ila 6 hafta arasında sürmektedir. Elektroşok yöntemi çok etkili kabul edilir. Kontrollü çalışmalar, bu tedaviyi alanların yüzde 94’üne kadarının 6 hafta sonra siğillerden tamamen kurtulduğunu bildirmiştir.
Yan etkiler şunları içerebilir:
*enfeksiyon- kanama
*yara
*cilt renginde değişiklikler.
*Lazer ameliyatı
Bir diğer cerrahi operasyonda lazer tedavisidir. Siğilin dokusunu yakmak için lazer ışığı kullanılır. Kişiye, siğillerin sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak genellikle lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır.
Şu gibi durumlarda Lazer tedavisi tavsiye edilir;
*erişilmesi zor boyutlarda
*başka tedavi yolunun olmaması
*çok geniş çapta olması
*belirgin olması gibi.
Tedavinin ardından iyileşmenin yaklaşık 4 hafta sürmesi tahmin edilmektedir. Lazer cerrahisinin yan etkileri arasında şunlar olabilir:
*kanama
*yara
*ağrı
*bölgede ağrı ve tahriş
HPV bulaştırma riski cinsel ilişkide prezervatif takılarak azaltılır. Bir kişide HPV virüsü varsa, cinsel aktiviteye başlamadan önce partnerine söylemesi çok önemlidir. Kişi, 2 hafta boyunca siğil problemi ortadan kalkıncaya kadar cinsel ilişkiden kaçınarak hastalığa yakalanma riskini azaltabilir. Bununla birlikte, HPV virüsü siğil olmasa bile insandan insana bulaşabilir ve yayılabilir. Prezervatif kullanmak HPV ve diğer bulaşıcı virüsleti iletme riskini azaltacaktır. Genital siğiller tedavi olmadan ortadan kalkarken, HPV virüsü bulaşıcı şekilde kalır. Bu nedenle cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmak şarttır. Korunmak, tedavinin etkili olabilmesi birkaç ay sürse de, genital siğillerin ortadan kaldırılmasına ve gelecekteki salgınların azaltılmasına yardımcı olabilir. Tekrarlı tedavi gerekli olabilir ve siğiller tekrar oluşabilir.
Yazar: Osman Uçar