Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gliserin Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?

0 2.318

Doğal cilt bakımı rutini güçlendirecek yeni bir içerik arayanlar için, gliserin iyi bir seçim olabilmektedir. Araştırmalar, bu bileşiğin topikal kullanımının kuru cilt koşullarını iyileştirebileceğini ve hatta epidermal bariyer işlevini (optimal cilt sağlığının önemli bir yönü) artırabileceğini göstermektedir. Yumuşatıcı olarak cildi yumuşatmanın yanı sıra cildi nemlendirmeye de yardımcı olabilmektedir. Ayrıca cilt bakımında gliserin kullanmak tahriş olmuş, pul pul dökülen veya kaşıntılı cildi yatıştırmaya da yardımcı olabilmektedir. Günümüzde gliserin sabunu gibi bu bileşeni içeren doğal bir ürünü kullanan birçok kişi bulunmasına rağmen, henüz cilt bakımında bu ürünü hiç kullanmayanların sayısı da azımsanacak gibi değildir. Fakat gliserinin cilt açısından faydaları bilindiği zaman birçok kişi gliserinin cilt bakım rutinine dâhil etmek isteyecektir. Bu makalede gliserini cilt bakımında nasıl kullanılacağına dair bilgiler bulunmaktadır.

Gliserin Cilt Bakımında Kullanımı

Gliserin birçok nemlendirici cilt bakım ürününde ve sabunlarında bulunmaktadır. Gliserin bir losyon ve sabun bileşeni olarak çok sevilmektedir çünkü nemlendiricidir. Nemlendirici, cildin ikinci tabakasından suyu çekerek cildin üst tabakasına getiren bir maddedir. Nem yüksekse, nemlendiriciler de havadan nem çekmektedirler. Sonuç olarak gliserin cildi nemlendirmekte, ölü cilt hücrelerini atmaya yardımcı olmakta ve cilde pürüzsüz, genç bir ışıltı vermektedir. Nemlendirici özellikleri sebebiyle gliserin, hassas ciltli kişiler için tercih edilen bir sabun içeriğidir. Saf gliserinli sabun, kokular ve çeşitli kimyasallar içeren sert sabunlar gibi cildi kurutmaz veya kaşındırmaz ve tahriş etmez. Kullanılan sabun güçlü olduğunda, cildin doğal yağları da temizlenebilir ve bu durum cildi kurumasına neden olur. Gliserin ise cildi nazikçe temizlerken cildi nemli ve yumuşak tutmaktadır. Gliserin bir cilt nemlendiricisi kadar etkili olduğu için bazı ürünlerde bulmak mümkündür. Bu ürünler aşağıdaki gibidir:
• Temizleyiciler: Gliserin cilde yağ eklememektedir veya gözenekleri tıkamamaktadır, bu da sivilceye eğilimli cilde sahip kişiler için mükemmel bir temizleyici yapmaktadır. Her cilt tipi, cildini kurutmadan kiri ve yağı temizlemek için gliserin içeren yüz temizleyicileri kullanabilmektedir.
• Tonerler: Gliserin içerikli tonerler, cildi yağlı ya da yapışkanlık hissi vermeden cildi tazelemek için mükemmel bir yoldur. Gliserin tonerleri, doğal olarak yağlı cilde sahip kişilerin ciltlerini hafif, ferahlatıcı bir sisle nemlendirmesine olanak tanımaktadr.
• Güneş kremi: Güneş kremi, cildi zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olmaktadır. Gliserin, bazı güneş kremlerinde doğal bir nemlendirici olarak bulunabilmektedir ve güneş kremini daha yayılabilir hale getirmeye yardımcı olabilmektedir.
• Nemlendiriciler: Gliserinin en etkileyici özelliği nemlendirme yetenekleridir. Bir nemlendirici olarak gliserin, yüz kremleri, el ve ayak losyonları gibi pek çok nemlendirici üründe bulunmaktadır. Gliserin cilt yüzeyine nem çektiğinden, pürüzsüz, yumuşak bir his ve görünüm için kırışıklıkları doldurmaktadır.
• Yüz maskeleri: Bazı yüz maskelerinde gliserin kullanılması cildi parlak göstermek ve nemlendirmek için kullanılmaktadır. Hızlı hidrasyon ve yaşa meydan okuyan hızlı sonuçlar için gliserinli yüz maskesi kullanabilmek mümkündür.
• Sabunlar: Gliserin, birçok farklı sabun çeşidinde ve vücut yıkama jellerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gliserin nazik olduğundan ve cildi kurutmadığından, aynı zamanda bebek cilt ürünlerinde yaygın bir bileşendir.

Cilt Bakımı Rutinine Gliserin Eklemenin Yolları

Gliserin Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?Cilt bakımı rutinine gliserin eklemek çok kolaydır ve aslında, birçok üründe olduğu için bulunmaktadır. Gliserinin üstün nemlendirme gücünden yararlanıldığından emin olmak için losyon ve kremlerin içerikleri kontrol edilmelidir ve gliserin içerdiklerinden emin olunmalıdır. Yeni kullanılmaya başlanılıyorsa, içindekiler listesinde gliserin içeren yüksek kaliteli, doğal ürünler alınmalıdır. Gliserini cilt bakımının tüm yönlerine dâhil etmek mümkündür ve buna örnekler aşağıdaki gibidir:
• Yüzü gliserin temizleyici ile yıkamak
• Banyodan sonra cilde gliserin nemlendirici uygulamak
• Haftada bir gliserin yüz maskesi uygulamak
Kişi kendi veya müşterileri için kendi cilt bakım ürünlerini yapmak istiyorsa, kişi ve müşterilerinin seveceği ultra yatıştırıcı cilt bakım ürünleri oluşturmak için üretim sürecinde gliserini kullanmanın birçok yolu vardır. İşte tüm yıl boyunca muhteşem bir cilt için her gün rutininde kullanabilecek doğal gliserinli cilt bakım ürünleri yapmak fikir ve tarif bulunmaktadır. Bu fikir ve tarifler aşağıdaki gibidir:

Yüz Temizleyici

Yüzün günde iki kez yıkanılması önerilmektedir, bu bir kez sabah ve bir kez özellikle terledikten sonradır. Bu ev yapımı gliserinli yüz temizleyiciyi cildi etkili bir şekilde temizlemek ve nemlendirmek için kullanılabilmektedir. Ev yapımı yüz temizleyici aşağıdaki gibidir:
• 1/2 su bardağı damıtılmış su
• 1 1/2 yemek kaşığı bitkisel gliserin
• 1 1/2 yemek kaşığı mısır nişastası
• Isıya dayanıklı kapaklı cam kavanoz
Gliserinli yüz temizleyici yapmak için kavanozda su, gliserin ve mısır nişastası karıştırıldıktan sonra kavanozun kapağı kapatılmalıdır. Kavanoz bir tencereye su koyularak ısıtıcının üzerine yerleştirilmelidir. Su kaynamaya başladığında karışım berraklaşana kadar kavanoz ısıtılmalıdır. Karışım berraklaştıktan sonra kavanoz çıkarılarak soğumaya bırakılmalıdır. Temizleyici tamamen soğuduktan sonra, ev yapımı yüz temizleyicinin uygulama şekli aşağıdaki gibidir:
• Cilt ılık suyla yıkanmalıdır
• Parmak uçları kullanarak bir çay kaşığı kadar karışımı cilde nazikçe masaj yapılmalıdır
• Ilık suyla durulanmalıdır
• Yumuşak bir havluyla kurulanmalıdır
Bununla birlikte optimum fayda için yüz yıkandıktan sonra gliserin toner ve nemlendirici uygulanmalıdır.

Nemlendirici Toner

Gliserin Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?Tonik kullanmak, yüzü yıkadıktan sonra cildi nemlendiriciye hazırlamaktır. Toner, yıkamadan sonra geride kalabilecek herhangi bir fazla kir veya yağdan kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Toner kullanılmıyorsa, bunu rutinin bir parçası haline getirmenin zamanı gelmiş olabilmektedir. Bir toner kullanmanın çeşitli faydaları bulunmaktadır ve bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
• Parlak, pürüzsüz bir görünüm için cildinin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur
• Akneyi azaltmak ve yaşlanmayı yavaşlatmak için ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur
• Toksinlerin cilde girmesini önlemek için gözenekleri küçültür ve sıkılaştırır
• Yağ ve ölü deri hücrelerini temizleyerek gelecekteki kırılmaları önlemeye yardımcı olur
• Cildi nemlendirir ve genç bir ışıltı sağlar.
Kısacası, bir toner nemi hapsetmeden önce cildi nemlendirmektedir ve cildi hem nemlendirmek önemlidir. Susuz cilt ile kuru cilt arasında fark vardır. Susuz kalmış ciltte yağ değil su yoktur, kuru cilt ise normal cilde göre daha az yağ üretmektedir. Böylece aynı zamanda yağlı ve susuz bir cilde sahip olmak mümkündür. Nemsiz cilt hava, diyet veya kafein tüketiminden kaynaklanabilmektedir. Bazı uygulamaları yaparak cildinin hidrasyon seviyelerini test etmek mümkündür ve bu yanağı çimdikleyerek hafif baskı altında kırışıklıkları bakmaktır. Hafif baskı ile kırışıklıklar görülürse cildin suya ihtiyacı vardır. Toner kullanmak, bol su içmek, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek cildin nemlenmesine yardımcı olabilmektedir. Nemlendirmeden önce gliserin içeren toner sürülmelidir. Günlük kullanım için doğal nemlendirici yüz toneri evde yapmak mümkündür Toner yapmak için malzemeler aşağıdaki gibidir:
• 3-4 yemek kaşığı alkolsüz cadı fındığı
• 1/4 çay kaşığı bitkisel gliserin
• 2 ons cam şişe
Yapılması gereken tek şey her iki malzemeyi de şişeye ekleyerek şişenin kapağı kapatılarak malzemeler birleşene kadar çalkalanmalıdır. Kolaylık sağlamak için bir sprey şişesi seçebilir veya toneri pamuk toplarıyla uygulanabilmektedir. Yüz nazikçe yıkandıktan ve nemlendirecek şekilde masaj yaptıktan sonra, toneri tüm yüze üç ila dört kez püskürtülerek veya bir pamuk kullanılarak sürülmelidir.

Yüz Nemlendirici

Yüz yıkandıktan ve tonik uygulandıktan sonra, cildi nemlendirmek için gliserin kullanılmalıdır. Gliserinli yüz nemlendiricisi uygulamak kırışıklıkları azaltır, cildi yumuşak ve pürüzsüz tutar. Kuru, kaşıntılı cilt varsa bu özellikle önemlidir. Kuru cilt genellikle kaş, burun ve ağız çevresinde görülmektedir. Tüm cilt tipleri için işe yarayacak bir yüz nemlendiricisi için ev yapımı ürünler kullanmak mümkündür ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• 1/2 su bardağı damıtılmış su veya gül suyu
• 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin
• 1 tatlı kaşığı soğuk preslenmiş bitkisel yağ
• 5 damla uçucu yağ
• 6 ons sprey şişesi, cam veya plastik
• Küçük karıştırma kabı
• Tel karıştırıcı
Esansiyel bir yağ seçerken cilt tipine göz önünde bulundurulmalıdır. Karar vermeye yardımcı olacak ipuçları aşağıdaki gibidir:
• Tüm ciltler tipleri için lavanta veya gül yağı
• Kuru ciltler için sedir ağacı veya gül ağacı
• Yağlı ciltler için limon veya portakal yağı
Bitkisel yağı seçerken cilt tipi de göz önünde bulundurulmalıdır ve bunun için ipuçları aşağıdaki gibidir:
• Tüm cilt tipleri için tatlı badem veya kayısı yağı
• Kuru ciltler için avokado yağı
• Yağlı ciltler için yer fıstığı veya susam yağı
Tüm malzemeler alındıktan sonra, nemlendiriciyi yapmak su ve gliserin bir kaseye eklenmelidir. Birleştirilene kadar çırpma teli ile karıştırılmalıdır ve bitkisel yağ eklenerek çırpmaya devam edilmelidir. en son uçucu yağ ekleyerek iyice karıştırıldıktan sonra elde edilen karışım şişeye dökülmelidir. Nemlendiriciyi serin ve kuru bir yerde saklanmalı ve doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Buzdolabında saklayarak daha uzun süre tazeliğini korunabilmektedir. Yüz yıkandıktan veya toner kullanıldıktan sonra nemlendirici günlük olarak uygulanmalıdır. Cilde püskürtebilir veya nemlendiriciyi pamukla uygulamak mümkündür.

Akneye Eğilimli Ciltler İçin Nemlendirici

Akne, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın cilt rahatsızlığıdır. Bazı kişiler diğerlerinden daha hassas bir cilde sahip olsalar da, herkes hayatının herhangi bir anında sivilceye sahiptirler. Akne, gözeneklerin tıkanmasının bir sonucunda oluşmaktadır. Normal şartlar altında ölü deri hücreleri yüzeye çıkmaktadır ve vücuttan düşmektedir. Vücut çok fazla yağ ürettiğinde, ölü deri hücreleri birbirine yapışabilmektedir ve bir gözeneğe hapsolabilmektedir. Bazen bakteriler bir gözeneğe hapsolarak hızla çoğalmaktadırlar. Gözenek, derinin derinliklerine inerse iltihaplanarak kiste dönüşebilmektedirler. Hormonal değişikliklerden terlemeye kadar sivilce oluşumunun birkaç nedeni olmasına rağmen, bir cilt bakımı rutini izleyerek gözeneklerin tıkanmasını önleyebilmek mümkündür. Bu rutinin bir kısmı nemlendirici içermektedir.
Sık sivilce çıkışları yaşayan kişiler, cildini daha yağlı hale getireceğini ve sivilceleri daha da kötüleştireceğini düşünerek nemlendiriciden kaçmaktadırlar. Bununla birlikte, nemlendirici aslında cilt tahrişini azaltmaya ve cilt kurursa akneyi önlemeye yardımcı olabilmektedir. Örneğin, özellikle akne tedavisi için üretilmiş temizleyiciler kullanılırsa, cilt kuruyabilmektedir. Cilt kuruduğunda, vücut daha fazla yağ üretmektedir, bu da gözenekleri tıkayabilmekte ve çatlamaya neden olabilmektedir. Sivilceden muzdarip kişilere yağsız ve komedojenik olmayan nemlendiriciler önerilmektedir. Gliserin, akne eğilimli ciltler için bir nemlendirici için mükemmel bir bileşendir çünkü yukarıdakilerin her ikisi de budur. Akne ile mücadele ediliyorsa, kolay yağsız ev yapımı gliserinli cilt nemlendirici uygulanmalıdır. Bunun için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
• 1/4 su bardağı bitkisel gliserin
• 1 su bardağı damıtılmış su
• Sprey şişesi
Malzemeleri sprey şişesinde birleştirilerek birbirine karışması için iyice çalkalanmalıdır. Nemlendiriciyi doğrudan cilde püskürtebilmek veya pamuk toplarıyla uygulamak mümkündür. Dermatologlar, ciltte kuruluk hissedildiğinde her gün nemlendirici kullanılmasını önerilmektedir ve sık sık çatlaklar yaşansa bile uygulanmalıdır. Cilt yıkandıktan sonra nemi hapsedip güzelce nemli tutmak için nemlendirici uygulanmalıdır.

Besleyici Maske

Gliserin Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?Yüz maskeleri, fazla yağı emerek, cildi nemlendirerek, iltihaplanmayı ve kuruluğu azaltarak anında güzellik artışı sağlamaktadırlar. Gliserinli yüz maskesi özellikle nemi tutamak ve kuru cildi rahatlatmak için faydalıdır. Besleyici bir gliserin yüz maskesi yapmak malzemeler aşağıdaki gibidir:
• 3 çay kaşığı beyaz kaolin kili
• 1/2 çay kaşığı bentonit kili
• 1/2 çay kaşığı bitkisel gliserin
• 5 çay kaşığı su
• 2 damla gül sardunya yağı
Maskeyi yapmak için beyaz kaolin kili ve bentoniti bir kasede karıştırılmalıdır, gliserin, su ve uçucu yağ üzerine eklenerek iyice karıştırılmalıdır. Maske dairesel hareketlerle yüze yayılmalıdır durulamadan önce maskenin tamamen kuruması beklenmelidir. Yüz maskesinin daha da iyi sonuçlar vermesinin yolları vardır. Yüz maskesinden en iyi şekilde yararlanmak için bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:
• Gözenekleri açmak ve tıkamak için maskeyi uygulamadan önce cilt temizlenmelidir
• Maske soğuk suyla yıkayarak malzemeleri kilitlemek için maske kullandıktan sonra gözenekler kapatılmalıdır
• Maske bileşenlerini kapatmak için nemlendirici uygulanmalıdır.

Yaşlanma Karşıtı Maske

Bu basit yüz maskesi tarifi, cilt tonunu dengelemek için doğal bileşenler kullanılmıştır ve nemlendirici olarak gliserin içermektedir. Bunun için malzemeler aşağıdaki gibidir:
• Bir yumurta akı
• 1 tatlı kaşığı bitkisel gliserin
• 1 tatlı kaşığı bal
Maskeyi yapmak için yumurta akını köpürene kadar çırpılmalıdır, üzerine gliserin ve bal eklenerek karıştırılmalıdır. Karışımı dairesel hareketlerle yüze uygulanmalıdır. Daha sonra maskeyi 20 dakika açık bırakılmalıdır. Soğuk suyla duruladıktan sonra kurulayarak nemlendirici uygulanmalıdır. Bu maskeyi cildi geçici olarak sıkılaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak için kullanılmaktadır. Gliserinle birlikte yumurta akındaki protein, çarpıcı bir görünüm için cildi sıkılaştırmaya ve nemlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Sabun Olarak Kullanılabilir

Tüm vücuda nazik, nemlendirici gliserin sabunu uygulamak mümkündür. Gliserin sabunu, hassas cilde sahip kişiler için ideal bir temizleyicidir. Gliserin sabunu yapmak için, hindistancevizi veya bitkisel yağ gibi bitkisel yağlara, alkole, sıvı gliserin ve damıtılmış suya ihtiyaç vardır. Dikkatli kullanım gerektirmektedir, bu nedenle, kül suyu gerektirmeyen ancak yine de etkili bir gliserin sabunu sağlayacak tarifler vardır. Evde kolayca ve güvenli bir şekilde gliserin sabunu yapmak için malzemeler aşağıdaki gibidir:
• 2 su bardağı bitkisel gliserin
• 2 su bardağı su
• 2 su bardağı rendelenmiş kalıp sabunu
• 20 damla uçucu yağ, isteğe bağlı
• Parşömen kağıdı
• Sabun kalıbı
Gliserinli sabun kalıpları yapmak için bir tencerede gliserin, su ve rendelenmiş sabunu birleştirilmelidir. Orta ateşte ocakta ısıtılarak sık sık karıştırılmalı ve sabun tamamen eriyene kadar ısıtmaya devam edilmelidir. Tencere ocaktan alınarak istenirse uçucu yağ eklenebilmektedir. Karışım kalıba dökülerek sabunun 48 saat sertleşmesine izin verilmelidir. Sertleşince sabun kalıptan çıkarılmalı ve keskin bir bıçakla dilimlenmelidir. Dilimlenmiş sabun soğutmaya bırakılmalıdır ve katı olduklarından emin olmak için sabun kalıplarını iki hafta bekletilmelidir. Son olarak bu sabunlar kuru ve kaplarda saklanmalıdır.

Çatlak Topuk Çaresi

Çatlak topuklar yaygın ve genellikle sadece kozmetik bir sorundur. Ancak bazı durumlarda çatlaklar derin ve ağrılı olabilmektedirler. Gliserin, cildin daha sağlıklı ve esnek görünmesine yardımcı olmaktadır. Gliserini her gece yatmadan önce en nemlendirici ayak kremiyle karıştırarak kullanılabilmektedir veya çatlamış topukları iyileştirmek için ayak maskesi uygulanabilmektedir. Bunun için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
• 2 yemek kaşığı bitkisel gliserin
• 2 çay kaşığı gül suyu
• 1 çorba kaşığı tuz
• 1/2 su bardağı limon suyu
• Ilık su
• Bir süngertaşı veya ayak yıkayıcı
Malzemeler elde edildikten sonra bir leğeni ılık suyla doldurulmalıdır. Tuz, 8-10 damla limon suyu, bir çorba kaşığı gliserin ve bir tatlı kaşığı gül suyu eklenmelidir. Ayaklar yaklaşık 20 dakika bu su içinde bekletilmelidir. Ponza taşı kullanılarak topuklar ve ayaklar kenarları fırçalanmalıdır. Bir kapta bir çay kaşığı gliserin, bir çay kaşığı gül suyu ve bir çay kaşığı limon suyu karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışımı topuklara uygulanmalıdır. Çorap giyilerek bu şekilde bir gece bekletilmelidir. Son olarak sabah ayaklar ılık suyla yıkanmalıdır.

Yanak Lekesi

Bu tarif, gliserini kozmetikte kullanmanın eğlenceli ve kolay yollarını göstermektedir. Seçilen malzemelerle doğal kozmetikleri evde yapmak çok basittir. Kozmetik yaparken cilde ne sürüldüğü konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Ayrıca, ev yapımı kozmetiklere gliserin eklendiğinde, nemlendirici de olan güzellik ürünlerinin tadını çıkarmak mümkündür. Yanak lekeleri için evde yapılacak kozmetik ürün malzemeleri aşağıdaki gibidir:
• 1-2 yemek kaşığı bitkisel gliserin
• Dilimlenmiş 1 kırmızı pancar
• Isıya dayanıklı cam kavanoz
Yapılışı pancar dilimleri ve gliserin cam kavanoza daha sonra kaynar su dolu bir tencereye koyulmalıdır. 20-30 dakika bu şekilde kaynatılmalıdır ve karışım cam bir kaba süzülmelidir. Soğuduktan sonra avuç içine bir damla koyularak parmak uçlarını kullanarak karışım yanaklara sürülmelidir.

Kaynakça:
https://skinkraft.com/blogs/articles/glycerin-for-face
https://www.byrdie.com/what-is-glycerin
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/glycerin-0

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku