Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Grup Terapisi Nedir, İlkeleri, İşleyişi ve Riskleri Nelerdir?

0 635

Grup terapisi, bir veya daha fazla terapistin aynı anda birkaç kişiyle çalışmasını içeren bir psikoterapi şeklidir. Bu tür terapi, özel tedavi uygulamaları, hastaneler, akıl sağlığı klinikleri ve toplum merkezleri dahil olmak üzere çeşitli yerlerde yaygın olarak mevcuttur. Grup terapisi bazen tek başına kullanılır, ancak aynı zamanda bireysel terapi ve ilaçları da içeren kapsamlı bir tedavi planına entegre edilir. Bu yazıda grup terapisi ne olduğu ve ilkeleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Grup Terapisinin İlkeleri

Grup Terapisi Nedir, İlkeleri, İşleyişi ve Riskleri Nelerdir?Grup terapisi sürecine dahil edilmiş bireylerin yorumlarından elde edilerek elde edilen ilkeler şu şekildedir ve anahtar terapötik ilkelerini özetlemektedir. İlkeler şu şekildedir:
• Umut aşılar: Grup, tedavi sürecinin farklı aşamalarında bulunan üyeleri içerir. Başa çıkan veya iyileşen insanları görmek, sürecin başındakilere umut vermektedir.
• Evrensellik: Aynı deneyimlere sahip bir grup insanın parçası olmak, insanların yaşadıklarının evrensel olduğunu ve yalnız olmadıklarını görmelerine yardımcı olur.
• Bilgi paylaşımı: Grup üyeleri bilgi paylaşarak birbirlerine yardımcı olabilirler.
• Özgecilik: Grup üyeleri, güçlü yönlerini paylaşabilir ve gruptaki diğerlerine yardım edebilir, bu da özgüven ve güveni artırabilir.
• Birincil aile grubunun düzeltici rekapitülasyonu: Terapi grubu çok bazı yönlerden bir aile gibidir. Grup içindeki her üye, çocukluk deneyimlerinin kişilik ve davranışlara nasıl katkıda bulunduğunu keşfedebilir. Ayrıca gerçek hayatta yıkıcı veya yararsız olan davranışlardan kaçınmayı da öğrenebilirler.
• Sosyalleştirme tekniklerinin geliştirilmesi: Grup ortamı, yeni davranışları uygulamak için harika bir yerdir. Ortam güvenli ve destekleyicidir, grup üyelerinin başarısızlık korkusu olmadan deneyler yapmasına izin verir.
• Taklitçi davranış: Bireyler, grubun diğer üyelerinin davranışlarını modelleyebilir veya terapistin davranışını gözlemleyip taklit edebilir.
• Kişilerarası öğrenme: Diğer insanlarla etkileşime girerek ve gruptan ve terapistten geri bildirim alarak, grubun üyeleri kendilerini daha iyi anlayabilirler.
• Grup bağlılığı: Grup ortak bir hedefte birleştiği için üyeler aidiyet ve kabul duygusu kazanır.
• Katarsis: Bir grup insanla duyguları ve deneyimleri paylaşmak ağrıyı, suçluluk duygusunu veya stresi hafifletmeye yardımcı olabilir.
• Varoluşsal faktörler: Bir grup içinde çalışırken destek ve rehberlik sağlarken, grup terapisi üyelerin kendi yaşamlarından, eylemlerinden ve seçimlerinden sorumlu olduklarını anlamalarına yardımcı olur.

Grup Terapisi Nasıl İşler?

Gruplar üç veya dört kişi kadar küçük olabilir, ancak grup terapi seansları genellikle yaklaşık sekiz ila on iki kişiyi içerir (ancak daha fazla katılımcı olması mümkün olsa da). Grup tipik olarak haftada bir veya iki veya daha fazla bir veya iki saat süreyle toplanır. The Handbook of Psychotherapy’deki yazar Oded Manor’a göre, minimum grup terapisi seansı sayısı genellikle altı civarındadır, ancak tam bir yıllık seanslar daha yaygındır. Manor ayrıca bu toplantıların açık veya kapalı olabileceğini de not etmektedir. Açık oturumlarda, yeni katılımcılar istedikleri zaman katılabilirler. Kapalı bir grupta, yalnızca bir çekirdek üye grubu katılmaya davet edilir.
Çoğu durumda, grup, her üyenin gruptaki diğer herkesi görebilmesi için sandalyelerin geniş bir daire şeklinde düzenlendiği bir odada toplanmaktadır. Grup üyelerinin kendilerini tanıtmaları ve neden grup terapisinde olduklarını paylaşmaları ile bir seans başlayabilir. Üyeler ayrıca son toplantıdan bu yana deneyimlerini ve ilerlemelerini paylaşabilirler. Seansın gerçekleştirildiği kesin tarz, büyük ölçüde grubun hedeflerine ve terapistin tarzına bağlıdır. Bazı terapistler, her üyenin uygun gördüğü şekilde katıldığı daha serbest biçimli bir diyalog tarzını teşvik edebilir. Diğer terapistlerin bunun yerine her seans için, danışanların grubun diğer üyeleriyle yeni beceriler uygulamalarını içerebilecek belirli bir planı vardır.

Grup Terapisi Etkili midir?

Grup Terapisi Nedir, İlkeleri, İşleyişi ve Riskleri Nelerdir?Grup terapisi depresyon için etkili olabilir. 2014 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, depresyonu olan bireyler grup bilişsel davranışçı terapi aldığında neler olduğunu analiz etmişlerdir ve hastaların % 44’ünün önemli iyileşmeler bildirmişlerdir. Bununla birlikte, 5 hastadan neredeyse 1’i tedaviyi bıraktığı için grup tedavisi için düşme oranı yüksektir. Amerikan Psikoloji Derneği’nin Psikoloji Monitörü’nde yayınlanan bir makale, grup terapisinin panik bozukluğu, bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk, sosyal fobi ve madde için Klinik Psikoloji Derneği (APA’nın 12. Bölümü) tarafından belirlenen etkinlik standartlarını da karşıladığını öne sürülmektedir.

Grup Terapisi Faydaları

Grup terapisinin temel avantajları şunları içerir:
• Grup terapisi, insanların grubun diğer üyelerinin desteğini ve cesaretini almasını sağlar. Gruba katılan insanlar, başkalarının da aynı şeyden geçtiğini görebilir ve bu da onların daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir.
• Grup üyeleri, grubun diğer üyeleri için rol model görevi görebilir. Birinin bir problemle başarılı bir şekilde başa çıktığını gözlemleyerek, grubun diğer üyeleri iyileşme umudu olduğunu görebilir. Her kişi ilerledikçe, sırayla başkaları için bir rol model ve destek figürü olarak hizmet edebilirler. Bu, başarı ve başarı duygularının gelişmesine yardımcı olabilir.
• Grup terapisi genellikle çok ekonomiktir. Bir seferde sadece bir müşteriye odaklanmak yerine, terapist zamanını çok daha büyük bir grup insana ayırabilir.
• Grup terapisi güvenli bir sığınak sunar. Ayar, insanların grubun emniyeti ve emniyeti dahilinde davranışları ve eylemleri uygulamasına izin verir.
• Terapist, bir grup içinde çalışarak, her bir kişinin diğer insanlara nasıl tepki verdiğini ve sosyal durumlarda nasıl davrandığını ilk elden görebilir. Bu bilgileri kullanarak, terapist her müşteriye değerli geri bildirim sağlayabilir.

Grup Terapisi Riskler ve Yan Etkiler

Duygusal sorunlar hakkında konuşmak ve düşünmek zor olabilir. Bu nedenle bazı insanlar daha iyi hissetmeden önce kendilerini daha kötü hissedebilirler. Bir grup seansına katılan bazı insanlar katılımcıyı kızdırabilir veya depresyon duygularını daha da kötüleştirebilir veya diğer grup üyeleri tarafından eleştirildiklerini hissetmelerine neden olabilir. Geçmişle ve gerçekle yüzleşmek acı verici olabilir, ancak bunun sınırları vardır ve gruba liderlik eden terapist buna saygı duymaktadır. Terapistin ayrıca anlayabilecekleri ve yardım edebilecekleri konusunda da sınırları vardır.

Grup Terapisine Alternatifler

Grup Terapisi Nedir, İlkeleri, İşleyişi ve Riskleri Nelerdir?Grup terapisi herkes için uygun olmayabilir. Konsültasyon sırasında terapistin kişiyle konuştuğu bir dizi alternatif tedavi yolları vardır. Diğer psikolojik tedaviler şunları içerir:
• Bireysel psikanalitik psikoterapi
• Danışmanlık
• Bilişsel davranış terapisi
• Bilişsel analitik terapi
• Dinamik kişilerarası terapi
• Çift terapisi
• Aile Terapisi
Bazı durumlarda hastalara doktor tarafından yazılabilen ilaçlarla yardım alınabilir. Hastalar sorunları için herhangi bir profesyonel yardım almamayı ve sorunu kendileri yönetmeyi seçebilirler.
Sonuç olarak grup terapisi, ortak bir sorunu paylaşan kişilerin birbirlerinden destek ve tavsiye almaları için yararlı bir yoldur. Grup terapisinde sekiz kişiye kadar bir terapist ile bir araya gelir. Grup terapisi psikanalitik psikoterapi kullanır. Bu tür bir terapi, işlerin burada ve şimdi nasıl olduğu ile ilgilidir. Grup, terapistin rehberliğinde geçmişin şimdiki zamanla ne kadar alakalı olduğuna bakmaktadır. Amaç, gelecekte acıyı ve sıkıntıyı önlemek değil, bir kişinin hayatın sorunları ve hayal kırıklıklarıyla daha iyi başa çıkabilmesi için bir direnç oluşturmaktır. Bazı insanlar bir grubun parçası olmayı tercih ederler veya bunun kendilerine bireysel terapiden daha uygun olduğunu düşünürler. Kişilerin deneyimlediği sorunlarda yalnız olmadığını anlamalarına yardımcı olabilir.

Kaynakça:
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=11388 https://psychcentral.com/lib/5-benefits-of-group-therapy/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku