Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Astım Hastalığına İyi Gelen Yağlar

0 3.393

Astım için hiç esansiyel yağ kullanmayı denediniz mi? Astım, akciğerlere ulaşan hava yollarının normal işlevini bozan bir rahatsızlıktır. Astımla mücadele eden kişiler, bu şikâyetlerini yönetmek ve kendini iyi hissetmek için doğal alternatifler yollar ararlar. İşte bitkisel yağlar bu alternatiflerin arasında düşünebilir. Amerika Astım ve Alerji Vakfı’na göre, astım genç erkeklerde genç kızlardan daha yaygındır, ancak yetişkin kadınlarda yetişkin erkeklerden daha fazla görülür. Uygun şekilde kullanıldığında, uçucu yağlar astım için doğal bir tedavi planının gerçekten etkili bir parçası olabilir.
Nane yağı antienflamatuar, antispazmodik, balgam söktürücü ve anti-konjestif özellikleri göz önüne alındığında, yüzyıllardır geleneksel tedaviler içinde nefes alma zorluklarını gidermek için kullanılmaktadır. Ve günümüzde son araştırmalar nane yağının astım şikâyetlerini yönetme de yardımcı olabilecek tek esansiyel yağ olmadığını göstermektedir. Bu yazıda astım hastalarının şikayetlerini azaltmak için kullanabilecekleri en iyi bitkisel yağlar hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Astım Şikayetlerini Azaltan Uçucu Yağlar

Astım ve alerjiler, özellikle alerji semptomlarını tetikleyen aynı maddelere maruz kalındığında tetiklenir. Bu nedenle alerjiler için kullanılan uçucu yağlar ile astım için kullanılan uçucu yağlar arasında büyük bir farklılık yoktur. İşte astım için kullanılabilecek yağlar:

Okaliptüs Yağı

Astımlı bronşit, astım ve bronşitin aynı anda ortaya çıktığı zamandır. Astımlı bronşit için uçucu yağlar kullanılmak isteniyorsa, okaliptüs yağı mükemmel bir seçimdir. Okaliptüs yağı, solunum yollarının açılmasına ve bronşiyal kısıtlamayı iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Okaliptüs, analjezik ve antienflamatuar etkilere sahip aktif bileşen olan sitronellal içerir. Hırıltı, şişlik, mukus ve kasların sıkılaştırılmasının hava yollarının daralmasına neden olabileceği bir astım belirtisi olabilir. Okaliptüs yağı bu şikâyetlerin giderilmesinde kesinlikle denemeye değer bir yağdır. 2014 yılında yayınlanan bilimsel bir derleme, solunum yolundaki spazmları azaltma ve mukusu inceltme, daha az kalın, yapışkan ve sorunlu hale getirme yeteneği ile bilinen, okaliptol olarak bilinen okaliptüs yağının yararlı bir bileşenini vurgulamaktadır.
1,8-sineol olarak da bilinen okaliptol, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) dahil olmak üzere enflamatuar hava yolu hastalıklarında terapötik faydalara sahip olduğunu göstermiştir. Genel olarak, derleme okaliptol ile yapılan son klinik çalışmalarda gösterilen anti-oksidatif ve anti-enflamatuar özelliklere dayanarak, astım kontrolünü iyileştirmek için uzun süreli tedavi olarak kullanıldığına dair kanıtlar olduğu sonucuna varmaktadır. Araştırmalar, okaliptüs yağının solunmasının, hava akışını iyileştirmeye yardımcı olan burunda soğuk bir his ürettiğini de göstermiştir.

Nane Yağı

Astım Hastalığına İyi Gelen YağlarNane yağı, solunum güçlüğü için kesinlikle diğer bir uçucu yağ seçimidir. Arındırıcı ve canlandırıcı kokusuyla, nane yağı genellikle akciğerleri temizlemek ve bronşiyal pasajları açmak için kullanılır. Avrupa Tıbbi Araştırmalar Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, nane yağı ve aktif bileşeni L-mentolün bronşiyal astım gibi kronik inflamatuar bozukluklara fayda sağlayabilecek etkileyici anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu düşündürmektedir. 2010 yılında yayınlanan bir başka hayvan çalışması, nane yağının, hırıltılı solunum ve öksürük gibi yaygın astım semptomlarına özellikle yardımcı olabilecek bir kalite olan rahatlatıcı bir antispazmodik olarak hareket etme yeteneğini göstermektedir. Ayrıca nane yağı öksürük için en iyi esansiyel yağlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Kekik Yağı

Kekik, daha sağlıklı solunum fonksiyonu için akciğerlere temizleyebilen güçlü antiseptik özelliklere sahiptir. Astımı olan, bronşit nedeniyle ek bir solunum zorluğu tabakasıyla mücadele ediyorsanız, kekik yağı gerçekten işe yarayabilir. Bronşit için en sevdiğim esansiyel yağlardan biri çünkü solunum sistemini istila edebilecekler de dahil olmak üzere her türlü bakteriyi öldürmede çok başarılı olduğu bilinmektedir. Kekik yağının antibiyotiğe dirençli bakterilerle savaştığı bile gösterilmiştir.

Zencefil Yağı

Zencefil yüzyıllardır solunum yolu hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Zencefil esansiyel yağı, astım, soğuk algınlığı, öksürük ve bronşit için doğal bir ilaç olarak kullanılır. Araştırmalar, zencefil ekstraktının daha kolay nefes almayı sağlayabilecek hava yolu kasılmasını engellediğini göstermiştir. Hava yolu aşırı duyarlılığı ve inflamasyonu astımın iki ortak özelliğidir. Amerikan Solunum Hücresi ve Moleküler Biyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, zencefil ve aktif bileşenlerinin izole edilmiş insan hava yolu düz kasında önemli ve hızlı bir gevşemeye neden olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar, gingerol dahil olmak üzere zencefil yağının aktif bileşenlerinin, yalnızca astım gibi solunum hastalıkları olan kişiler için veya kabul edilen diğer tedavi biçimleriyle birlikte terapötik bir seçenek sağlayabileceği sonucuna varmışlardır.

Lavanta Yağı

Astım Hastalığına İyi Gelen YağlarAstım, bir kişi stres veya endişe yaşadığında kötüleştiği bilinir. Derin nefes alma ile birlikte lavanta gibi sakinleştirici bir uçucu yağ kullanmak biraz rahatlama sağlayabilir. Lavanta yağı, rahatlatıcı, karminatif ve yatıştırıcı etkileri ile oldukça iyi bilinir, bu yüzden astım şikayetlerini hafifletmekte da faydalı olabilir. Bronşiyal astım, hava yolu yeniden modellenmesi ile bronşiyal alerjik inflamasyonu içerir. 2014 yılında yayınlanan bir hayvan çalışması, lavanta esansiyel yağının solunmasının alerjik inflamasyonu nasıl önleyebileceğini ve mukoza üretimini nasıl azaltabileceğini göstermektedir. Genel olarak, araştırmacılar lavanta yağının bronşiyal astım için alternatif bir ilaç olarak yararlı olabileceği sonucuna varmaktadırlar.

Astım için Bitkisel Yağlar Nasıl Kullanılır?

Bitkisel yağları kullanımı birkaç şekilde yapılabilir ve bu yollar şu şekildedir:

Aromaterapi

Aromaterapi, bitkilerden (çiçekler, otlar veya ağaçlar) elde edilen uçucu yağların fiziksel, duygusal ve ruhsal refahı iyileştirmek için terapötik kullanımıdır. Astım için okaliptüs yağının kullanılması söz konusu olduğunda, havaya yaymak harika bir seçenektir. Az önce bahsettiğim tüm yağlar bir difüzörde kullanılabilir, böylece uçucu yağla zenginleştirilmiş hava solunabilir. Kullanmadan önce bir uzmana danışmak tavsiye edilmektedir ve birçok uzman yağ difüzörlerinin dikkatle kullanılabileceğini kabul etmektedir. Öncelikle birkaç damla yağ ile başlanmalı, etkisine bakılmalı ve sonrasında diğer yağlarla kendi özel karışım yapılabilir. Aromaterapi yoluyla astım için uçucu yağları kullanmanın diğer yolları şunlardır:
• Burun deliklerinden yağları doğrudan bir bezden veya şişeden solumak.
• Yağ damlatılan küvete girmek
• Yağları doğrudan cilde sürün.
• Temel yağların kullanımını içeren masaj terapisi almak.

Dahili Olarak Kullanımı

Dahili olarak astım için uçucu yağları kullanmadan önce, bir yağın dahili kullanım için uygun olduğundan emin olmak için etiketleri dikkatle okumak gerekir. Ağız yoluyla alınabilen birçok uçucu yağ vardır; Bununla birlikte, kullanılan yağların yüzde 100 saf, terapötik sınıf ve sertifikalı USDA organik olduğundan emin olmak önemlidir. Bugün piyasada bulunan birçok yağ, yutulması için güvenli olmayan sentetiklerle seyreltilir veya karıştırılır. Genel olarak, dahili olarak astım için çok az miktarda uçucu yağ kullanılmalıdır. Günde bir ila yaklaşık iki damla ve günde en fazla iki ila üç kez kullanmak yeterli olmaktadır. Ağız veya boğaz tahrişi yaşanırsa; yutmadan önce yağı sıvı veya şekersiz çiğ elma püresi gibi yiyeceklerle seyreltilmelidir. Ayrıca, aç karnına değil de uçucu yağları yiyeceklerle birlikte almak en iyisidir. Diğer oral uygulama seçenekleri arasında kapsüller, içeceğe bir iki damla eklemek, çay demlemek ve uçucu yağlarla yemek pişirmek şeklinde olabilir. Tüm bu yollarla sadece bir veya iki damla kullanılmalıdır.

Güncel Uygulamalar

Astım Hastalığına İyi Gelen YağlarAstım için uçucu yağları topikal olarak cilde uygulamak için de kullanabilir. Nane yağı ve lavanta yağı topikal olarak göğse, boynun arkasına, şakaklara ve ayak tabanlarına uygulanabilir. Hassas cilde sahip insanlar için, topikal uygulamadan önce uçucu yağları hindistancevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağla seyreltmek en doğrusudur. Aynı zamanda diğer uçucu yağları topikal olarak seyreltebilir ve uygulanabilir. En sevdiğim topikal astım ilaçlarımdan biri okaliptüs, nane, kekik ve zencefil yağının iki damlasını bir çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırmak ve göğsüne sürmek şeklinde kullanımıdır. Sonra derin, diyafragmatik nefesler alınmalıdır.

Astım Şikâyetlerinde Yağ Kullanımın Olası Yan Etkileri

İnsanlar astım için spesifik uçucu yağlara ve genel olarak uçucu yağlara farklı tepki verirler. Kişi astım (veya devam eden başka bir sağlık sorunu) tedavisi görüyorsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsa, yağları kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır. Astım atağını tetikleyebilecek uçucu bir yağa alerjik olmak mümkündür. Alerji olduğunu bilinen herhangi bir uçucu yağ kullanılmamalıdır. Güçlü kokular astım krizine neden olabilir, bu nedenle uçucu yağlar çok az miktarda kullanılmalı ve uygun şekilde seyreltilmelidir. Yararlarını deneyimlemek için sadece bir iki damla yeterlidir. Ayrıca esansiyel yağları ayak tabanlarına sürmek, kokunun olası faydalarını test etmenin iyi bir yolu olabilir.
Esansiyel bir yağı denedikten sonra astım belirtiler kötüleştiği fark edilisrse, derhal kullanıma son verilmelidir. Esansiyel yağ kullanımı nedeniyle astım krizine maruz kalındığı düşünüyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Astım atakları ölümcül olabilir, bu nedenle temkinli olmak her zaman en iyisidir. Şiddetli astım atağının belirtileri arasında soluk bir cilt, terleme, mavi dudaklar, çok hızlı kalp atışı ve nefes verememe bulunur.
Astımlı bir çocukla herhangi bir şekilde uçucu yağ kullanmadan önce daima çocuk doktora danışılmalıdır. Nane gibi bazı uçucu yağlar, altı yaşın altındaki çocuklarla hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Kişi astımı olduğundan şüpheleniyorsa öncelikle uzman doktora danışmalıdır. Yaygın astım belirtileri arasında öksürük, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve göğüste ağrı veya basınç bulunur.
Astım, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen kronik bir akciğer hastalığıdır. Yaygın astım belirtileri arasında öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve göğüste ağrı veya basınç bulunur. Diyet ve egzersiz dahil astım semptomlarını ve astım için uçucu yağları artırabilecek birçok harika doğal ilaç vardır. Astım için uçucu yağları kullanmadan önce doktorunuza danışılmalı, Hangi uçucu yağlar astım gibi solunum problemleri için iyi olduğu önce küçük bir miktarda denenmeli sonra kullanıma devam edilmelidir. Astım için sadece yüzde 100 saf, terapötik sınıf ve sertifikalı USDA organik olan uçucu yağları kullanılmalıdır. Bu, yağların hem güvenliğini hem de etkinliğini sağlamak için anahtardır.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/314245
https://www.everydayhealth.com/asthma/can-essential-oils-help-asthma

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku