Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gümüş Nedir? Türleri Nelerdir? Üretimi Nasıl Yapılır?

0 1.270

Gümüş Nedir? Türleri Nelerdir? Üretimi Nasıl Yapılır?Çok eski zamanlardan beri bilinmenin yanı sıra altın ve bakırdan sonra keşfedilmiştir. Altın hammadde olarak az olmasına rağmen dünyanın her yanına yayıldığı için gümüşten çok daha önce kullanılmaya başlanmıştır. Doğada bulunan gümüş miktarının az olması ayrıca çok derinlerde bulunması bunun en önemli sebeplerindendir. Gelişen dünyamızda çok daha karışık olan ve saf durumda olmayan gümüş filizlerini elde etmek için çalışmalara başlanmıştır. Üretimi ise eski yöntemlerden biri olan kuşunla karıştırma şeklidir. Bu uygulama ile gümüş cevherleri veya saf olamayan gümüş ürünleri kurşun yahut kurşun filizleriyle bir fırında eritilir ve gümüş-kurşun karışımı elde edilir. Daha sonra karışımdan basit şekilde saf gümüş elde edilir.

Gümüş Nedir? Türleri Nelerdir? Üretimi Nasıl Yapılır?

Gümüş Türleri
Gümüşün yapısı oldukça yumuşak olması nedeniyle kolay şekil almaktadır. Fakat çoğunlukla günümüz kullanımına uygun olabilmesi için üretimde içine belli ölçülerle bakır karıştırılır. Yumuşak bir metal olmasından ötürü takı sektöründe de kullanılmaktadır. Genel yapımında dünyaca bilinen formül ise 925 gram gümüş ile 75 gram bakır karıştırılır.

925’lik gümüşün dışında kullanılan gümüş türleri;

1)Karen Dağ Kabilesi Gümüşü
İlk çağlarda tamamen ilkel metotlarla Taylan’ın dağlık bölgesinde yaşayan insanlar tarafından üretilmiştir. Halk yaptığı gümüş takılarla dünyada ün yapmıştır. İlkel olarak başlayan üretimde 975-999 gram gümüş ile1-75 gram bakır kullanılmaktaydı. Çok yüksek bir saflığa sahip ve takıların yapımında oldukça kullanılmaktadır.

Gümüş Nedir? Türleri Nelerdir? Üretimi Nasıl Yapılır?2)Alman Gümüşü
Genellikle ürünlerin dış yüzeyinde kaplama şeklinde görülmekle birlikte nikel ve bakır üzerine yapılmaktadır. Kaplama yapılan gümüş yüzeyden kazındığı zaman alttaki nikel ve bakır cilde temas ettiği esnada kızarıklıklara yol açarak, zehirlenmelere sebebiyet verir. Kalitesiz hammaddeden yapılan çatal, kaşık ve bıçak gibi sürekli yemek yerken kullandığımız malzemeler sağlığımız açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Dışta kaplama şeklinde olan ve hammaddece kalitesiz olan bu kaplarla sıcak besinlerin tüketilmesi tehlikeyi körüklemektedir.

3)Alpaca Gümüşü
Kötü niyetli satıcılar tarafından uydurulmuş bir kavramdır. Kullanımı genel olarak evlerde kapı tokmağı, pencere kolu gibi eşyaların yapımında kullanılan, bakır, alüminyum ve nikel gibi metallerin birleştirilmesi ile oluşur.

Yazar: Atakan UCAŞOĞLU

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku