Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Güneş Enerjisinden Kimler Nasıl Faydalanır?

8 477

Bireysel Tüketiciler
Bireyler genelde konutlarında su ısıtma, ısınma, havalandırma, paneller aracılığıyla elektrik üretimi, pasif solar sistemler, gün ışığıyla aydınlatma veya yemek pişirme gibi alanlarda güneş enerjisinden yararlanır. Konutlarda tüketilen enerjinin % 90’ı su ısıtma veya ev ısıtma da kullanılır.

Her ne kadar evlerin ve kullanılan suyun ısıtılmasında güneş enerjisinden yararlanmak teknik olarak mümkün olsa da bu her zaman ekonomik olmayabilir. Yinede kuzey Avrupa ülkelerinde bile yıllık sıcak su ihtiyacı için gerekli olan enerjinin % 50’sini güneş enerjisinden sağlamak mümkündür.

Güneş enerjisi kullanmanın ekonomik koşulları, çeşitli teşviklerle veya yaptırım araçlarıyla siyasi otorite tarafından sağlanmak zorundadır. Bunun için en temel koşul, çevreyi kirletmenin sınırlandırılması ya da daha sık görüldüğü üzere cezalandırılmasıdır. Böylece çevreye zarar veren enerji kaynaklarıyla çevreyi kirletmeyen temiz kaynaklar eşit koşullarda rekabet edebilir.

Maliyetle ilgili rakamlar aslında tahmin edildiği kadar büyük değildir. Örneğin ortalam bir evin güneş enerjisi kullanılarak sıcak su ve ev ısınmasını sağlaması için gerekli tutar, evin anahtar teslim fiyatının sadece % 1’ini oluşturur.

Ayrıca karavan gibi kişisel hobi amaçlı kullanılan mobil araçlarda cihazların enerjilendirilmesi ya da teknelerdeki akü sistemlerinin (yaşam aküsü) şarjı gibi uygulamalarda da güneş enerjisi çok verimli olarak kullanılmaktadır.

Çiftçilerimiz için neler yapılabilir?
Tarım ve hayvancılıkta ürün kurutma, sera ısıtma uygulamaları, sulama ve derin kuyulardan su pompalama ve sterlizasyon ve temizleme gibi pek çok alanda güneş enerjisinden yararlanılabilir.

Güneş enerjili su pompalama sistemleri, güneş enerjisinin en verimli ve anlamlı kullanıldığı alanlardan biridir. Kuyuların ve diğer su kaynaklarının merkeze uzak, kırsal bölgelerde bulundukları düşünülürse, geleneksel enerji kaynaklarından yararlanmak için ya oldukça uzun kablolar ya da benzinli jeneratörler kullanmak gerekir. Her iki seçenek de hem pahalı ekipman ve bakım hem de sürekli artan yakıt maliyetleri içermektedir. Güneş enerjisi çiftçiler için fiyat artışı kaygısı olmaksızın daha ekonomik ve daha verimli sonuçlar verebilmektedir.

Örneğin dünyanın birçok ülkesinde pek çok besici, bu su pompalama sistemlerini hayvanlarına su temin etme amacıyla kullanmaktadır.

Kurumlar
Kurumlarda güneş enerjisinin kullanımı, inşaat havacılık, telekomünikasyon, kamu, su arıtma gibi çok çeşitli sektörlere yayılır. Hatta savunma sektörü de bu uygulamaların önemli bir kısmını kullanmaktadır.

Genel olarak tüm kurumlar, bireylerin kullandığı şekilde aydınlatma, ısınma, soğutma alanlarında, güneş enerjisinden yararlanabilir. Fakat havacılık yada savunma gib özel sektörlerde ise hava tafik kontrolü, çevre güvenlik sistemleri arazide hareket halide, veya bir yerde geçici karargah kurma eylemleri için kullanılabilecek, sürekli ve güvenli enerji ihtiyacını karşılayabilecek mobilize sistemler, giysilerin ve bazı ürünlerin üzerine monte edilmiş ince film bazlı fotovoltaik modüller gibi konuya özgü uygulamalar söz konusudur.

Bunun yanısıra turizm tesislerinde veya belediyeler vb. kamusal kurumlarda, su arıtma ve denizden içme suyu elde edilmesi prosesindeki cihazların enerjilendirilmesinde de güneş enerjisinden yararlanılır.

Telekomünikasyonda ise daha çok GSM baz istasyonlarında RF radyo vericilerine enerji sağlamak için birincil enerji kaynağı olarak veya uygun lokasyonlarda rüzgar türbini, dizel jeneratör uygulamları ile kombine bir şekilde güneş enerjisi kullanılır.

Ayrıca güneş enerjisi, kurumsal sorumluluk projelerinde, karbon salımını azaltarak enerji gereksinimini sağlamak, kamuda yenilenebilir enerjiler konusunda dikkat çekip, öncülük edebilmek amacıyla devletin mülkiyetiyendeki bina ve uygulamalarda da kullanılır. Örneğin: yol aydınlatmaları, trafik işaretleri, ikaz lambaları, demiryolarındaki sinyalizasyon uygulamaları vb.

Yapı sektöründe ise güneş enerjisinin kullanımı, çok katlı rezidans, butik otel, alışveriş merkezi yapılarında da dış cephe fotovoltaik modül giydirme, güneş panelleriyle yapılacak gölgeleme sistemleri, solar duvar ile kışın ısıtma ve yazın dış duvarda yaratılacak hareketli hava katmanı sayesinde ısı izalosyonunun sağlanması, LED ile aydnlatma gibi uygulamalar yoluyla yaygınlaşmıştır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku