Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nükleer Enerji Kullanımı Devam Edecek Mi?

0 554

Nükleer Enerji Kullanımı Devam Edecek Mi?Sürekli gündemde kalan nükleer enerji tartışmaları sürmeye devam ediyor. Ülkelerdeki politikalar bazen bu konu üzerine değişiyor ve şekilleniyor. Enerji politikaları belirlerken öncelikli olarak dışa bağımlılığı azaltma amaçlanıyor. Hangi enerjiye yönelineceği konusunda talepleri karşılayıp karşılayamayacağı, yapım, üretim maliyetleri vb. birçok unsur işin içine giriyor. Enerji üretim seçimine etki eden birçok unsurun olması her ülkenin farklı ve kendine özgü enerji politikalarının olmasını gerektiriyor. İşte bu yüzden nükleer enerjiden toptan vazgeçilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü kimi ülkeler için farklı sebeplerle bu enerji üretimi zorunlu olmasına karşın bazılarında ise alternatif bir konuma gelebiliyor.

Şuanda ülkelerin nükleer enerji üretim oranlarına baktığımızda şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Hindistan %4, Arjantin %8, Rusya %15, ABD %20, İngiltere%23, Almanya %31, Güney Kore %39, Ukrayna %46, Belçika %58, Fransa % 78 oranında nükleer enerji üretimine sahip. Görüldüğü gibi her ülkedeki oran ve nükleer enerji üretimi aynı değil. Mesela Finlandiya bu alandaki etkinliklerine yeni başlamasına rağmen % 30 oranını aşmış ve önümüzdeki 40 yılda bu oranı %100′ e çekebilme adına politikalar üretmekte.

Nükleer Enerji Kullanımı Devam Edecek Mi?

Diğer enerji kaynaklarına baktığımızda güneş panellerinin pahalı olması, rüzgar türbinlerinin yaygın olmaması nedeniyle enerji bağlamında dışa bağımlı ülkeler birçok sorun yaşamakta. Bunlara Türkiye de örnek gösterilebilir. Telekomünikasyon, sağlık vb alanları da doğrudan etkileyen bu sorun dışa bağımlılığın bir sonucu. İşte bu yüzden gerekli önlemlerin alınması durumunda bu teknoloji çok önemli bir konuma geliyor. Türkiye bu konuda bir hayli geride kaldı. Yeni yeni nükleer santral kurma çabaları var. Zaten dünyada en hızlı gelişen 2. teknoloji durumundaki nükleer enerji üretimi göz ardı edilemez. Nitekim geleceğe dair enerji sıkıntısı çekebileceğini düşünen ülkeler şimdiden nükleer enerji üretimine yatırım yapmaya başladılar. Suudi Arabistan buna örnektir ve ilginçtir. Çünkü petrol zengini bir ülkedir ve buna rağmen gelecek 25 yılda 20′ ye yakın nükleer santral yapmayı hedeflemektedir. Buna ayırdığı bütçe ise 300 milyar doları aşıyor. Hal böyleyken nükleer enerji üretimi ve kullanımından dünyanın vazgeçmesini beklemek biraz ütopiktir.

Yazar: Gürkan DEMİRCİ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku