Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hiperpireksi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0 5.313

Hiperpireksi: Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiHiperpireksi, çok yüksek ateş için kullanılan başka bir terimdir. Hiperpireksi için tıbbi kriter, birisinin vücut sıcaklığı 41°C veya 41.5° C’nin üzerinde olduğu zamandır. Bazı doktorlar, 41.1 ° C ve üzeri vücut sıcaklığına sahip olan herhangi birini içerecek şekilde hiperpireksi için ölçüleri düşürmektedir. Hiperpireksi, bir tıp uzmanının derhal ilgilenmesi gereken bir acil durumdur. Hiperpireksiye neden olabilen virüsler arasında enterovirüs enfeksiyonu, roseola, rubeola ve sıtma yer alır. Tipik olarak hiperpireksi tedavisi altta yatan hastalığa odaklanır. Hiperpireksi, anestezinin olumsuz bir etkisi olarak ortaya çıkabilir.

Hiperpireksi ve diğer birçok ateş durumunda, beyin vücut sıcaklığını normalin üzerinde yükseltmesini söyler. Vücut, beynin mesajlarına cevap verir ve sıcaklığını yeni bir taban çizgisine yükseltir. Bu reaksiyon normalde enfeksiyon veya travmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Hiperpireksi, vücut ısısının aşırı miktardaki artışıyla kontrol edilemeyen yükselmesi için tıbbi bir terim olan hipertermiden farklıdır. Hipertermi’de, beyin diğer ateşlerde olduğu gibi sıcaklıktaki artışı düzenlemez. Aksine, vücut çevresel nedenlerden dolayı ısıyı tutamaz ve bu yüzden aşırı ısınır. Isı çarpması vakaları hipertermiden kaynaklanır ve hiperpireksi değildir.

*Hiperpireksi nedenleri

Genellikle hiperpireksinin örnekleri viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir. Diğer bazı nedenler şunları içerir:

*kanama

Beyin kanaması, hiperpireksiye neden olur. Kazalar veya diğer travmalar ve inmeler intrakraniyal kanamanın en olası nedenidir. Beyindeki kanama, vücudun sıcaklığını düzenlemekle sorumlu olan hipotalamus adı verilen beynin bir bölgesini etkileyebilir.

*kan zehirlenmesi

Nadir durumlarda, hiperpireksi sepsis kaynaklı olabilir. Sepsis, bağışıklık sisteminin neden olduğu bir enfeksiyona potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir yanıttır. Ezici bağışıklık sistemi kanın içine girer, bu da organ hasarına neden olabilir.

*Anestezi

İnsanlar, genel anestezinin doğrudan bir yan etkisine bağlı olarak hiperpireksi yaşayabilirler, bu da altta yatan bir kas hastalığı olduğunda ortaya çıkar. Bu durumlarda, kişinin sıcaklığı anestezi altındayken hızla yükselir ve doktorların vücut sıcaklığını tekrar düşürmek için ayarlamalar yapmasını gerektirir.

*Çocuklarda hiperpireksi

Hiperpireksi: Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiKawasaki sendromu veya hastalığı, özellikle çocuklarda hiperpireksi olası bir nedenidir. Kawasaki sendromu, vücuttaki orta büyüklükteki atardamarlarda iltihaplanma olmasıdır. Kawasaki hastalığının bir belirtisi yüksek ateştir ve tedavi edilmezse hiperpireksi ile sonuçlanabilir.

*Semptomlar nelerdir?

Baş ağrısı, ateşin daha şiddetli hale geldiğini gösteren bir işaret olabilir.
Hiperpireksinin semptomları, durumun ne kadar uzun sürdüğüne ve daha da kötüleşmesine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Erken belirtiler arasında şunlar olabilir:

*artan susuzluk

*aşırı terleme

*baş dönmesi

*kas krampları

*yorgunluk ve halsizlik

*mide bulantısı

*sersemlik

Yüksek sıcaklık devam ettiğinden veya kötüleştikçe, semptomların şiddeti artabilir. Bu durum aşağıdakilere yol açabilir:

*baş ağrısı

*hafif karışıklık

*soluk, nemli bir cilt

*kusma veya mide rahatsızlığı

*idrara çıkma veya idrara çıkma yetersizliği

*Tedavi ve yönetim

Hiperpireksi: Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiHiperpireksi başka bir hastalıktan kaynaklandığından, ikincisinin tedavisi genellikle vücudun sıcaklığının düşmesine neden olur. Vücut ısısı 41.5 °C ve daha yüksek seviyelere ulaşmaya başladığında, ateşin kendisinin ve bunun altında yatan nedenin tedavi edilmesi gerekli olabilir. Hiperpireksinin direkt tedavisi şunları içerebilir:

*cildinize serin bir banyo veya soğuk, ıslak bezler sürülmesi.

*sıvı alımı

*ateş düşürücü ilaçlar

*Hiperpireksi nasıl teşhis edilir?

Hiperpireksi tanısı için bir termometre kullanılır. Hiperpireksi tanısı bir termometre kullanılarak yapılır. Okuma 41.5°C’nin üzerindeyse, kişi hiperpireksi semptomlarına sahiptir. Hiperpireksinin kendisi bir tanı ve sadece büyük bir problemin bir semptomu olmadığı için, yüksek ateşin altta yatan nedenini bulmak daha önemlidir ve çoğu zaman daha zordur. Doktor kişinin fiziksel durumunu değerlendirir ve yüksek ateşin daha yaygın nedenlerini dışlamak için testler yapar. Bu test aşağıdakileri içerebilir:

*enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için kan çalışması

*intrakranial hemorajiyi kontrol etmek için beyin görüntü çalışmaları

*Diğer testler büyük ölçüde kişinin sahip olduğu diğer semptomlara bağlı olacaktır.

Ateş tedavi edilmezse ve bir kişinin sıcaklığı güvenli bir seviyeye indirilirse, hiperpireksi kalıcı beyin hasarına veya ölüme neden olabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, doğru tedaviler ateşi güvenli bir şekilde azaltabilir ve doktorlara hiperpireksinin altta yatan nedenini teşhis ve tedavi etme zamanı verir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku