Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hipofiz Adenomu Nedir?

0 237

Hipofiz adenomu, ön hipofiz bezinin glandüler dokusundan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Kafatasının tabanında (Türk eyeri bölgesi) bir neoplazmın gelişimi, süreçte sürekli olarak genetik, hormonal ve otokrin patojenetik mekanizmaları içeren birkaç aşamada gerçekleşir.

Hipofiz Adenomunun Nedenleri?

Modern tıpta, hipofiz adenomunun neden geliştiğine dair net ve kesin bir tanım yoktur. Ancak bir dizi tıbbi çalışma, glandüler doku tümörünün oluşumunu etkileyebilecek çeşitli nedenleri göstermektedir.

Hipofiz adenomunun gelişimindeki faktörler:
Beynin geçmiş veya gelişmekte olan bulaşıcı hastalıkları (poliomyelit, nörosifiliz, ensefalit, menenjit),
Travmatik beyin hasarının sekeli,
Fetal gelişim sırasında ortaya çıkan patolojiler,
Oral kontraseptiflerin uzun süreli kullanımı,
Yukarıdaki nedenlerin tümü aynı etkiye sahiptir, hormonal dengesizliğe ve sonuç olarak hiperplaziye neden olur. Hipofiz doku hücrelerinin çoklu üremesi, neoplazmaların gelişimine katkıda bulunur.

Tıpta, hipofiz adenomunun kalıtsal olduğu durumlar vardır. Akrabaları bu tür onkolojiden etkilenen hastalar periyodik olarak önleyici muayenelerden geçmelidir. Hastalığın özel bir risk faktörü yoktur: bir tümörün oluşumu ve gelişimi, yaşam tarzı, çevresel koşullar ve işin özellikleri ile ilişkili değildir.

Hipofiz Adenomunun Çeşitleri Nelerdir?Hipofiz Adenomu Nedir?

Bir hipofiz adenomu beş farklı kritere göre sınıflandırılır: boyut, dağılım paterni, hormonal aktivite, hormon üretimi ve tümör boyanması.

Tümörün boyutuna bağlı olarak, şunlar vardır:

10 mm’ye kadar boyut – mikroadenom
Türk eyeri içinde 20 mm’ye kadar boyut – mesoadenom
30 mm’ye kadar boyut – makroadenom
boyutu 30 mm’yi aşan – dev hipofiz adenomu

Dağıtım ilkesine göre, şunlar vardır:

Endosellar (sella turcica dışına taşmayan tümör)
Endosuprasellar (Türk eyerinin sınırlarının üzerine uzanır)
Endoinfrasellar (tümör sella turcica’nın altına yayılır)
Endolaterosselar (Türk eyerinin yan duvarının tahribatını etkiler ve kavernöz sinüste çimlenme ile karakterizedir)

Hormonal aktiviteye göre, tümör şunlar olabilir:

Aktif (bir veya daha fazla hormon üretebilen bir tümör)
Aktif değil (onkositoma, boş hücreli adenom)
Üretilen hormonun türüne göre, hipofiz tümörünün aşağıdaki hormonal olarak aktif alt türleri ayırt edilir:

Somatotropinoma,
Prolaktinoma,
Gonadotropinoma,
Gonadotropinoma,
Teriotropinoma.

Tümör boyamasının, büyümesinin doğasına göre:

Bazofilik (bazofilik adenositlerden patolojik bir sürecin gelişmesiyle karakterize edilir),
Kromofobik (hormona bağlı tümör, hormonların fizyolojik dengesinin ihlali nedeniyle oluşur),
Eozinofilik (ana klinik tezahür, hormonal aktivitede açık bir artıştır).

Hipofiz Adenomu Belirtileri Nelerdir?

Her türden bir tümörün gelişiminin ilk aşamasında, hastalık neredeyse asemptomatiktir. Tümör büyüdükçe, oftalmik ve nörolojik bozuklukların yanı sıra endokrin-metabolik sürecin ihlali ile kendini gösterebilir. Sistemlerin işlevselliğindeki problemler, tümörün sella turcica içinde yer alan kafatasının yapılarına yaptığı baskıdan kaynaklanmaktadır. Ayrıca, neoplazmın büyümesi sırasında hipofiz bezi dokularının tahrip edilmesinden kaynaklanan panhipopituitarizm semptomları da dışlanmaz. Semptomların özelliklerine dayanarak, uzmanlar taktikleri belirler ve etkili tedaviyi planlar.

Hipofiz Adenomunun Oftalmonörolojik Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı (donuk veya ağrıyan bir karaktere sahiptir). Tapınaklarda nabız eşlik edebilir, ağrı kesici alırken ortadan kalkmaz.

Bulantı, kusma, çift görme: Semptomlar adenoma kanama ile ortaya çıkar, apopleksi ile gözlenir.

Bilinç ihlali: Adenomun yukarı doğru büyümesi ve hipotalamus yapılarına zarar vermesiyle tetiklenir.

Diplopi: Bozulmuş görme alanları ve okülomotor fonksiyon (oftalmopleji).

Optik sinirin atrofisi.

Hastanın vücudundaki endokrin-metabolik süreç bozukluklarının belirtileri, üretilen hormonun türüne bağlıdır.

Gözlemlenen somatotropinoma nedir?
Büyüme bozukluğu (devlik veya akromegali),
Tiroid büyümesi,
Diyabet,
Hirsutizm,
Sebasöz bezlerin artan salgılanması,
Fazla ağırlık,

Kortikotropinoma oluştuğunda:

Cilt hiperpigmentasyonu,
Çevre dokularda ve uzak organlarda çoklu metastazlar,
Hiperkortizolizm,

Prolaktinoma için:

Normal adet döngüsü ve üreme fonksiyonunun ihlali (kadınlarda), libido azalması ve iktidarsızlık (erkeklerde),
Aşırı kilo oluşumu,
Cilt sorunları (akne).

Hipofiz Adenomu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hipofiz adenomunun teşhisi entegre bir yaklaşım gerektirir. Bu durum, nöroloji, oftalmoloji, endokrinoloji, jinekoloji ve üroloji ile ilgili çok sayıda ve çok yönlü semptomlarla ilişkilidir. Hastalığın doğru teşhisi ve etkili tedavi için yukarıda belirtilen tüm uzmanlarla muayene ve konsültasyon gereklidir.

Hipofiz Adenomundan Şüpheleniliyorsa Ne Yapılmalıdır?

Manyetik rezonans veya bilgisayarlı tomografi. MRG ve BT, muayene sırasında adenomu görselleştirmek için en etkili yöntemlerdir. Uzman, kafatasının yapılarının bir CT taramasını ve beynin bir MRG’si olan Türk eyerini reçete eder. Daha doğru bir analiz için prosedür bir kontrast maddesi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu non-invaziv yöntemler, uzmanın beyin dokusunun net ve yapılandırılmış bir görüntüsünü elde etmesini sağlar.
Türk eyerinin röntgeni. Türk eyerinin şeklini, konturlarını ve boyutlarını gösterir, hipofiz tümörünün varlığını belirlemeye yardımcı olur.
Hormonlar için kan testi. Hipofiz bezinin patolojisini teşhis etmek için birincil yöntemdir, kan plazmasındaki hormon konsantrasyonunu belirlemek için gerçekleştirilir.
Doğru bir tanı koymak için görme bozukluğu, çift görme ve ilişkili semptomların nedenini belirlemek için bir oftalmoloji kliniğinde muayeneden geçmek de gereklidir. Hipofiz adenomunun teşhisine entegre bir yaklaşım, taktiklerin geliştirilmesine ve etkili tedavi planına katkıda bulunur.

Hipofiz Adenomu Tedavisi Nasıldır?

Hipofiz bezinin tedavi yöntemi tamamen hastalığın tipine ve evresine bağlıdır. Hipofiz adenomlarının ana tedavileri ilaç tedavisi, cerrahi (invaziv olmayan yöntemler kabul edilebilir) ve radyasyon tedavisidir.

Konservatif Tedavi Nedir?

Hipofiz adenomunun bu tedavi yöntemi, ilaç tedavisini içerir. İlaçlarla tedaviye, ilgilenen doktorun izni ile izin verilir ve sürekli izleme gerektirir. İlaç tedavisi, küçük boyutlu tümörlerin yanı sıra ilgili reseptörlere duyarlı olanlar için etkilidir.

Radyasyon tedavisi, sağlık nedenleriyle hastanın ameliyat edilemediği veya cerrahi müdahalenin tümörü tamamen çıkaramadığı durumlarda uzmanlar tarafından reçete edilir. Radyasyon tedavisi, belirli sayıda seansta tümörü tedavi etmek için gerekli iyonlaştırıcı radyasyon dozunun sağlanmasını içerir.

Hipofiz Adenomunun Çıkarılması Nasıl Yapılmalıdır?

Adenomun cerrahi tedavisi, neoplazmanın çıkarılmasını iki ana yolla içerir. Bunlar;

Endoskopik transsfenoidal,
Transkranyal,
Endoskopik transsfenoidal yöntem minimal invazivdir ve tümörün burun geçişinden çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Bir prob prensibine göre, burun geçişinden özel aletler başlatılır ve cerrah, çıkarma işlemini ekrandan kontrol eder.

Transkraniyal yöntem, kafatasının trepanasyonuna başvurmanın gerekli olduğu bir işlemi içerir. Dev bir adenom teşhisi konduğunda veya neoplazmanın bir kısmının Türk eyeri sınırlarının üzerinde lokalize olduğu durumlarda operasyon yapılır.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır, yumuşak dokuların kesilmesini ve ardından kemiklerin kesilmesini içerir. Adenomun eksizyonu özel elektrikli cımbız ile gerçekleştirilir. Tümör kritik bir boyuta ulaşırsa ve sağlıklı dokularda çimlenme varsa, cerrah hipofiz beziyle birlikte adenomu çıkarır. Ameliyattan sonra hasta birkaç gün yoğun bakım ünitesinde doktorların gözetimi altındadır. Ayrıca hasta rehabilitasyon süreci için genel bir koğuşa yatırılacaktır.

Kaynakça:
hsgm.saglik.gov.tr

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku