Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beynin Glioblastomu Nedir?

0 228

Beyin tümörleri oldukça nadir görülen bir onkoloji türüdür ve istatistiklere göre tüm tümör türlerinin %1,5’ini kaplar. İyi huylu ve kötü huylu olabilirler. Tümör büyümezse ve yakındaki dokulara müdahale etmezse ölümcüldür. Ancak diğer durumlarda, tümör aktif olarak geliştiğinde, karmaşık tedavi vazgeçilmezdir.

Daha önce, yaş, tümörlerin ortaya çıkması ve gelişmesi için faktörlerden biri olarak kabul edildi, ancak ne yazık ki, son zamanlarda Dünya’da gençler arasında giderek daha fazla neoplazm teşhisi vakası kaydedildi. İstatistiklerdeki hastalığa yönelik hızlı değişimin nedenleri, tıpkı beyin tümörlerinin ortaya çıkmasının kesin nedenleri belirlenemediği gibi, uzmanlar tarafından henüz belirlenmemiştir.

Glioblastoma Nedir?

Glioblastoma, kafatasının içinde hızla gelişen kötü huylu bir tümördür. Aktif büyümenin bir sonucu olarak, tümör büyür, beyni sıkıştırır ve dokularına doğru büyür, böylece onu yok eder. Bu tür tümör, hızlı büyümesi ve sağlıklı ve hastalıklı dokular arasında net bir sınırın olmaması nedeniyle son derece tehlikelidir.

Beynin Glioblastoma Neden Olur?

Glioblastom gelişimini etkileyen risk faktörleri şunlardır;

Kalıtım: Bazı durumlarda aynı ailenin üyelerinde bir beyin tümörü oluşabilir.
Nörofibromatoz: Bu, genetik bozuklukların meydana geldiği kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık glioblastoma gelişme riskini artırır.
Astrositomların varlığı: Vakaların %10’unda beynin glioblastomu düşük dereceli astrositik tümörlerden gelişir.Beynin Glioblastomu Nedir?

Dış faktörler: Özellikle polivinil klorür gibi kimyasallar glial hücreleri olumsuz etkiler.

Not: Daha az tehlikeli olan iyonlaştırıcı radyasyondur. Viral hastalıklar, ayrıca doğal kan akışı sırasında zaten enfekte olmuş antikorların serebral korteksine giriş enfeksiyonlarıdır.

Glioblastoma: Semptomlar Nelerdir?

Beynin glioblastomu semptomları nedeniyle erken evrelerde teşhis edilebilir. Tümör beynin hareket veya konuşmadan sorumlu merkezlerinin yakınında lokalizeyse, kişi bayılma, ani ve mantıksız konuşma, koordinasyon bozuklukları yaşayabilir.

Ayrıca, bu tip onkoloji, bu tür semptomlarla kendini gösterebilir. Bunlar;

Haplarla nötralize edilemeyen, değişen güçte sık görülen baş ağrıları,
Sabah uyandıktan sonra öğürme ipuçları,
Azalmış görme ve hafıza, kokularla karışıklık (koku kaybı),
Ancak ne yazık ki, hastanın tam olarak bu belirtileri göstereceğinin garantisi yoktur. Tümör, aktif merkezler ve beyin üzerinde en ufak bir baskı oluşturmayacak şekilde lokalize edilebilir.

Beyin Tümörlerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Yukarıda listelenen belirtiler, hemen bir muayeneye gitmek için bir nedendir. Glioblastoma, aşağıdaki prosedürler kullanılarak teşhis edilir. Bu teşhisler;

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT): Onkolog, hastanın beyin glioblastomu olduğundan şüphelenirse, kontrastlı MRI / CT reçete eder. Kontrast madde, vücuttaki tümörün lokalizasyonunu, sınırlarını ve boyutunu belirlemeye yardımcı olur.

İğne biyopsisi: Tipini ve alt türlerini belirlemek için bir tümörden alınan bir doku parçasının incelenmesidir. Bu şekilde glioblastoma multiforme teşhisi konulabilir.

Ekoensefalografi ve elektroensefalografi.

Endoskopi.

Gerekli tüm teşhis prosedürlerini geçtikten sonra hastaya bireysel tedavi verilir ve ancak tedavilerden sonra uzman herhangi bir prognoz verebilir.

Kaynakça:
hsgm.saglik.gov.tr
https://tr.wikipedia.org/wiki/Glioblastom

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku