Düşük kan değeri seviyesine sahip kişilerin bir hipoglisemi diyeti yapması hayati önem taşımaktadır. Bu yazımızda konuyla ilgili detayları bulabilirsiniz.O halde bu bilgileri sizlere aktaralım :
Hipoglisemi kandaki şeker seviyesinin normale göre daha düşük olmasına neden olmaktadır. İnsan vücudu sağlığı için gerekli besinleri ilk önce sindirip daha sonra vücuda almaktadır. Sindirilen besinler yeterince parçalandıktan sonra kan dolaşımına girmekte ve çeşitli işlemleri gerçekleştirmek üzere dokulara taşınmaktadır. Sözü edilen besinler glikoz olarak adlandırılan bir karbonhidrat içermekte ve insan vücudunda bu besin önemli fonksiyonları gerçekleştirmek üzere yakıt (enerji kaynağı) olarak kullanılmaktadır. Eğer glikoz kanda yeterince bulunmazsa bu durum hipoglisemi olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalığa yakalanan bir kişi kesinlikle ‘düşük kan şekeri diyeti’ olarak da adlandırılan bir diyet uygulamalıdır. Herkes farklı fiziksel durum ve şartlara sahip olduğu için diyet konusunun kişiden kişiye değişmesi yani kişiye özel diyetler hazırlanması daha doğru olmaktadır. Kısacası bir kişiye verilen bir hipoglisemi diyeti başka bir kişide o kadar etkili olmayabilmektedir. Hipoglisemi hastalarının kendilerine uygun bir diyetin yanında sağlığı için gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri dengeli bir biçimde vücuda almaları gerekmektedir.
Hipoglisemi Hastaları İçin Düşük Kan Şekeri Diyeti
İnsan vücudu her tip karbonhidratı glikoza dönüştürebilmektedir. Yeterli miktarda alınan sofra şekeri, mısır şurubu ve bal glikoz içeriği bakımından zengindir. Vücutta kolayca emilerek glikoza çevrilebildiği için vücut için gerekli glikozun sağlanması açısından meyve ve süt tüketmek de yerindedir. Hipoglisemi yani düşük kan şekeri olan kişiler tatlı içecekler, bisküvi, kurabiye, pasta ve dondurma gibi yüksek şeker içeriğine sahip gıdalarla şekerlerini yükseltebilse de fazla tüketildiklerinde bunlar zararlı yiyeceklerdir. Fazla miktarda tüketilen şekerli gıdalar bazı hastalıklara neden olmaktadır. Şekerli gıdalar dışında makarna, bakliyat, kuru yemişler, tahıllar ve patates gibi karbonhidrat içeren gıdalar da mutlaka tüketilmelidir.
Hastalar hayvansal kaynaklı gıdalar gibi proteince zengin yiyecekleri de mutlaka diyetleri süresince dengeli şekilde tüketmelidir. Ayrıca hipoglisemi hastalarının beslenmesinde meyve ve sebze gibi yüksek lif içeriğine sahip olan yiyecekler abur cubur olarak tabir edilen zararlı yiyeceklerin yerine geçmelidir. Fazla yemek yerine kişiler az ancak sık yemek yemelidir. Vücuttaki adrenalin miktarını düşüren ve hipoglisemi ile aynı simptomlara neden olan kafeinin tüketilmesinden de kaçınılmalıdır.
Kesinlikle hipoglisemi hastaları alkollü içki tüketmemelidir. Çünkü midenin boş bırakılması ya da yüksek kalorili yiyeceklerin fazlaca tüketilmesinde olduğu gibi alkollü içecek tüketme de kan şekerini aniden yükseltip bir anda düşürmekte, hastalığın seyrini daha da hızlandırmaktadır. Düzenli şekilde et ve peynir tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yanında kişinin kilo almasını sağlayacak ve vücuttaki glikoz yıkımını arttıracak yağlarca zengin yiyeceklerin aşırı tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bir hipoglisemi diyetinde mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar, ara öğünler bulunmalıdır. Bu sayede kan şekerinin ani düşmesinin önüne geçilmelidir. Kendinize özel bir hipoglisemi diyeti oluşturmak isteyenlerin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.
Yazar: Coma Berenices