Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnovasyonun Eğlenceli Yüzü Hackathon Nedir?

2 471

Gittikçe teknolojiyle donan günümüz dünyasında, hayatın her alanındaki ilerlemeler kodların şekillendirdiği dijital inovasyon çalışmalarına çok şey borçludur. Hayatımızı kolaylaştıran her teknoloji ve uygulamanın ardında yaratıcı beyinlerin her an yeniden şekillenen ihtiyaçlarımızı görerek kıyasıya bir rekabet içinde ürettikleri çözümler yatmaktadır. Geçmişte, günümüzün büyük şirketleri ve uygulamalarını daha çok tek tek bireylerin şahsi tutkularıyla gelişen hikâyeler içinde okurduk ancak günümüzde büyük buluşların ve hayatımızı her yönüyle kolaylaştıran yaratıcılıkların ardında ekip ruhuna dayalı rekabet gelmektedir. Bu yazımızda da irdeleyeceğimiz konu, bilhassa ülkemizde sosyal platformlarda “hackathon” olarak bilinen ve program geliştiricilerin ortaya başarılı özgün bir ürün koyduğu yarışmalardır. ,

Hackathon Nedir?

İnovasyonun Eğlenceli Yüzü Hackathon Nedir?Hackathonun ilk olarak 1990’lı senelerde MIT’te yapılan bilim ve program geliştirme festivalleri kapsamında gerçekleştirilmiştir. O günden bugüne gerek bilişimi teşvik etmek isyeten kamu kuruluşları tarafından gerekse de özel teknoloji firmaları tarafından her senes yüzlerce hackathon yarışması düzenlenmektedir. Nitekim günümüzde Facebook, Yahoo, Apple, Google, PayPal ve Twitter gibi dev şirketler tarafından bizlere sunulan uygulama ve özelliklerin büyük çoğunluğu bu şirketler tarafından düzenlenen hackathon aktivitelerinde ortaya çıkarılmıştır. Sadece ABD’de her sene 200’den fazla kamuya açık hackathon etkinliği düzenlenmektedir. Şirketlerin kendi içlerinde düzenledikleri hackathon etkinlikleriyle birlikte bunun senede binden fazla etkinlik olarak yapıldığı görülmektedir.Apple firması halkla paylaştığı istatistiklerde 2007 senesinden beri hackathon etkinlikleriyle geliştirilen 500.000 uygulamadan yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde edildiğini belirtmiştir. Bunun android uygulama piyasasında 400.000’den fazla uygulamayla 100 milyon dolar kazandırdığı belirtilmektedir.
Hackathonu terimsel olarak tanımlayacak olursak, program geliştirme konusunda kendine güvenen en az bir en çok dört kişiden oluşan grupların kendilerine verilen bir odak konu başlığı üzerinde tamamen orijinal ve yeni bir tasarımı, bir ya da iki gün içinde geliştirip sunarak yarıştığı bir kod geliştirme yarışmasıdır. Hackathon,hackfest,kodfest,kod kampı, hack günü gibi farklı isimler altında da düzenlenir.
Hackathon yarışmaları hangi kurum veya şirket tarafından düzenleniyorsa yarışma önceden duyurularak şartlar ilan edilir. Katılımcıların yeme ve konaklama ihtiyaçları söz konusu kurum tarafından karşılanır. Konaklama için çoğu zaman kamp havası oluşturmak ve serbest çalışma zamanı imkanı yaratmak için katılımcılara uyku tulumları verilerek çalıştıkları yerde uyumaları yaygın bir uygulamadır. Katılımcılar önceden kendi gruplarını kurabildikleri gibi orada tanıştıkları kişilerle de grup oluşturabilirler. Hackathon yarışmalarında katılımcıları motive eden en önemli nokta rekabet hırsı ve ekip dayanışmasıdır. Katılımcılar bu motivasyonun verdiği hırsla bütün yaratıcılıklarını ortaya koyarlar. Bu hırs gerekirse gece gündüz uyumadan çalışmaya devam etmelerini sağlar.
Hackathonlarda her bir ekip, genellikle programcı,grafik dizaynırı, arayüz dizayn uzmanı ve proje ekip yöneticisinden oluşur. Yeteneklerin ortak bir hedefe dönük kullanılması hackathonların başarısını sağlayan önemli noktalardandır.

Hackathon Yarışma Konuları Nelerdir?

Hackathon festivallerinde çoğunlukla kodların öne çıktığı görülse de bu anlamda bir sınırlama yoktur. Ortaya konulması istene şey bir program olduğu gibi bir donanım da olabilir. Son senelerde çeşitli sosyal, kültürel konu başlıklarında da hackathonlar yapıldığı görülmektedir. Kadınlar için hackathon, gençler için hackathon,otizmle savaşan hackathonlar, temiz enerji İnovasyonun Eğlenceli Yüzü Hackathon Nedir?için hackathonlar,su kirliliğini önlemek için hackathonlar, aşırı ve haksız vergilendirmeleri protesto için hackathon… gibi her alanda duyarlılığı arttırmak, çözümler üretmek için hackathon festivalleri düzenlendiğini ve bu aktivitelerin sosyal medya platformları aracılığıyla canlı olarak tüm dünyaya yayınlandığını görmekteyiz.

Hackathon Yarışmalarının Faydaları

Hackathon yarışmaları içeriği ve ortaya koyduğu çıktıları itibarıyla son derece işlevsel bir etkinliktir. Temelinde beyin fırtınası ve kabiliyetlerin birleştirilmesi yatan hackathonların belli başlı faydaları şunlardır:
1-Şirketler ihtiyaç duydukları inovatif projelere çok daha kolay ulaşır.
2-Katılımcılar yeni insanlarla tanışarak sosyal bakımdan güçlü bir etkileşim yaşama imkanı bulur.
3-Ekonomik,teknolojik, sosyal ve doğal sorunlara çok daha pratik çözümler üretilebilir.
4-Şirketler ve kurumlar ihtiyaç duydukları yetenekli insanları çok daha objektif ve kolay bir şekilde bulabilir.
5-Katılımcılar açısından büyük ödül elde edilmese bile oldukça paha biçilmez öğrenme tecrübeleri kazanılır.
6-Sosyal ve politik olarak ciddi bir duyarlılık ve farkındalık için medyada ve kamuoyu nezdinde ses getirebilir.

Bir Hackathon Yarışması Nasıl İşler?

Yarışmalarda genel olarak standartlaşmış kurallar olmasa da genel olarak bir hackathon yarışmasının temel işleyiş kuralları şöyledir.

1.Özgün bir fikir bul: Hackathon yarışmalarının vazgeçilmez kurallarının başında, fikir veya tasarımlara yarışma günüyle başlanıp yarışmada öngörülen süre içinde bitirilmiş olmasıdır.

2.Ekibini oluştur: Bulduğun orijinal fikri benimseyen ve bu noktada sana yetenekleriyle destek olacak takım arkadaşları bulmak başarının en önemli bileşenlerindendir. Standart bir hackathon takımı iki ila beş kişi arasındadır. Bu noktada görev paylaşımı ve grup idaresi başarıda önemli rol oynar.

3.Proje bileşenlerine tam olarak uy: Proje kapsamındaki fikri tam olarak uygulamak bütüncül şekilde bir çalışma gerektirir. Bu da projenin bir isme, logoya, ve tanıtıcı bir web sitesine sahip olmasını zorunlu kılar. Yine bütün bu çalışmaların mutlak suretle işlevsel bir özellik taşıması, alandaki bir boşluğu doldurması, bir ihtiyacı karşılamış olması gerekmektedir.

4.Projenin etkili bir şekilde sun: Proje belirtilen süre içinde bitirilerek jüriye sunulmalıdır. Bunun için genellikle beş dakikalık bir süre tanınır. Bu süre zarfında tanıtıcı bir slayt kullanarak söz konusu uygulamanın nasıl çalıştığını, temel özelliklerini geliştirilme ve İnovasyonun Eğlenceli Yüzü Hackathon Nedir?uygulanabilirlik potansiyelini vurgulamak hackathonun en önemli safhalarındandır

5.Juriyi etkile: Hackathon yarışmalarında konuya dair çeşitli yönlerden uzmanlığı bulunan her kesimden insan yer alabilir. Bu bir CEO olabileceği gibi bir gazeteci de olabilir. Jürinin esas olarak odaklandığı noktalar uygulamanın ana konsepti, işlevselliği, iş planlarına katkısı gibi özelliklerdir.

6.Ödülü kap: Bütün bu aşamaları başarıyla tamamlayarak jüriyi etkileyen ekip ödülü almaya hak kazanır. Ödül bir ev, binlerce dolar, ipad, laptop, tablet gibi bir şey de olabileceği gibi manevi değeri olan bir sertifika veya ödül de olabilir.

Kaynakça:
https://egirisim.com/2015/12/07/hackathon-nedir-ve-ne-degildir
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/turkiyede-bir-ilk-hurriyet-hackathon-basliyor-28636943
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hackathon

Yazar: Erdal Uğur

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. kudret diyor

    Güzel bir yazı olmuş

  2. Teknotacı - Teknoloji diyor

    Hacthon’lara katılmanızı öneririm. Özellikle yazılım, bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri okuyan değerli dostlara bu hackthon yarışmalarını kaçırmasınlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku