Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnterkostal Kas Gerginliği Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

0 3.972

İnterkostal kas gerginliği, iki yada daha çok kaburga arasında bulunan kasların etkilendiği bir yaralanma şeklidir. İnterkostal kaslar, göğüs duvarını oluşturan ve nefes almaya yardımcı olmak için kaburgalara bağlanan farklı katmanlara sahiptir. Bir interkostal kas büküldüğünde, gerildiğinde veya çok fazla gerildiğinde yırtılabilir ve bu yüzden interkostal kas gerginliğine neden olur.
Bu yazıda, interkostal kas gerginliğinin belirtileri ve bu rahatsızlığın diğer üst vücut ağrıları ve yaralanmalarından nasıl ayırt edileceği hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıca bu suşların nedenleri ve tedavi seçenekleri ile ilgili bilgiler de bulunmaktadır.

İnterkostal Kas Gerginliği Belirtileri, Teşhis ve Tedavisiİnterkostal Kas Gerginliği Belirti ve Bulgular

İnterkostal kas gerginliğinin semptomları arasında keskin üst sırt ağrısı, kaslarda gerginlik, kas spazmları, şiddetli ve ani ağrı yer alır. İnterkostal kas suşunun belirti ve semptomları, nedenlerine bağlı olarak biraz farklılık gösterir ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Keskin üst sırt ve kaburga ağrısı
• Özellikle göğse veya sırta darbeden kaynaklanan şiddetli ve ani ağrı
• Yüzme, kürek çekmek ya da diğer fiziksel aktiviteler gibi hareket sonrası aşamalı olarak kötüleşmekte olan ağrı
• Sırtın üst kısmındaki kaslarda ağrı nedeni olacak şekilde gerginlik
• Üst gövdeyi bükerken veya çevirirken kas sertliği
• Öksürürken, hapşırırken veya derin nefes alırken ağrının kötüleşmesi
• İnterkostal kasların spazmları
• Kaburgalar arasındaki bölgede hassasiyet

Diğer Üst Vücut Ağrılarına Karşı İnterkostal Kas Gerginliği

Üst sırt, nispeten hareketsiz olduğu için nadiren yaralanır. Ağrının nedeni bu bölge ise, genellikle uzun süreli kötü duruştan kaynaklanır. Bunun yanında yaşanan bir araç kazası sonrası omurganın üst bölümünü etkileyen ve zayıflatan bir koşuldan kaynaklanabilir. Sırtın üst kısmında yaşanan yaralanmalarla ilişkili olarak çoğunlukla bir alanda yakıcı ve keskin görülen bir ağrıdır. Ağrı omuz, boyun veya vücudun üst kısmına yayılır, ayrıca gelip geçicidir.
İnterkostal kas gerginliği neredeyse her zaman aşırı efor veya yaralanma gibi bazı olayların sonucudur. Aksine, zatürree veya diğer akciğer rahatsızlıklarından kaynaklanan ilk ağrı kaynağını tespit etmek zordur. Belirli bir rahatsızlık bölgesi, örneğin kaburgalar arasına yerleştirilebilirse, bu, ağrının akciğerlerden veya sırtın üstünden gelmediğini gösterir. Akciğer ağrısı genellikle keskin ve dışa doğru yayılan olarak tanımlanır. Bir kaburga kırıldığında, ağrı genellikle interkostal kas gerginliğinden çok daha şiddetlidir. Bazı belirtiler kaburga kırığına işaret edebilir ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Nefessiz hissetme,
• Kaburga bölgesinde çıkıntı veya keskin bir bıçaklanma hissi
• Kaburgaların etrafındaki, dokunulduğunda son derece hassas alan,
Ayrıca kırık kaburga, acil müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur ve bu yüzden derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

İnterkostal Kas Gerginliğinin Yaygın Sebepleri

Göğüs kafesine doğrudan alınan darbe, interkostal kas gerginliğine neden olabilir. Rutin aktiviteler genellikle interkostal kas gerginliğinin nedeni değildir. Bu suşlar genellikle kaslarda aşırı yorgunluk ve yaralanma sonrası meydana gelmektedir. İnterkostal kas gerginliğine neden olan bazı yaygın nedenler vardır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:
• Düşme veya araba kazası gibi göğüs kafesine doğrudan bir darbe alımı,
• Hokey gibi temas sporlarından kaynaklanan darbe alımı,
• Gövdeyi normal hareket aralığının ötesinde bükmek
• Ağırlık kaldırırken bükmek,
• Golf veya tenis gibi sporlarında kuvvetli bükme,
• Belirli yoga duruşlarından veya dans pozisyonlarından bükülme,
• Örneğin bir tavanı boyarken havaya ulaşmak
• Herhangi bir ağır nesneyi omuz yüksekliğinin üzerinde kaldırmak
• Tenis topuna vurmak gibi tekrarlayan kuvvetli hareketler
Fiziksel hareketlilikte ciddi seviyelerde yaşanan artış, bu kas gerginliğine sebep olabilir. Bu, özellikle kötü duruş sebebiyle ya da egzersiz yapılmamasından kaynaklı kasların zayıflamasıyla meydana gelmektedir. İnterkostal kas gerginliği oluşumlarında doktora gitme süresi, yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Hafif bir yaralanma, birkaç gün içinde kendiliğinden geçerken düşük düzeyde ağrı ve sertliğe neden olur.
Ağrı şiddetli, birkaç günden fazla sürdüğünde, uyku veya günlük aktiviteleri engellediğinde derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Bununla birlikte düşme veya otomobil kazası gibi travmatik bir yaralanma meydana gelmişse veya nefes almak zorsa, acil tıbbi yardım gereklidir.

İnterkostal Kas Gerginliği Belirtileri, Teşhis ve Tedavisiİnterkostal Kas Gerginliği Teşhisi

İnterkostal kas gerginliğinin teşhisi fiziksel bir muayeneyi içerir ve bunun amacı, herhangi bir hareket sınırlamasını kontrol etmek ve hassas olan alanları değerlendirmektir. Ayrıca son zamanlarda meydana gelen herhangi bir yaralanma veya sporla ilgili olay hakkında da bilgiler verilir. Muayene sonrasında kırık kaburga gibi iç yaralanmalar dışlandığı zaman, X-ışını veya MRI taraması yapılır.

İnterkostal Kas Gerginliği Tedavisi

İnterkostal kas gerginliği için köpük rulo streçleri gibi fizik tedavi tedavisi yapılır. İnterkostal kas gerginliğine neden olan yaralanma şiddetli değilse ve semptomlar hafifse, gereken tek şey evde tedavidir. Bununla birlikte evde uygulanabilecek tedavi seçenekleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Bir buz torbası veya soğuk paket ardından ısı tedavisi uygulanmalıdır. Isı tedavisi seçenekleri arasında sıcak banyo, ısıtma yastıkları veya yapışkanlı ısı sargıları bulunur.
• Kas gerginliğinin iyileşmesine zaman tanımak için tüm fiziksel aktivitelere birkaç gün boyunca ara verilmeli veya sınırlanmalıdır.
• Şişliği ve ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar alınmalıdır. Parasetamo, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz bazı ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
Ayrıca yukarıda açıklanan ev tedavilere ek olarak, başka tedavilerde uygulanır. Bu tedaviler aşağıdaki gibidir:
• Şiddetli ağrı ve spazmlar için kas gevşeticiler
• Fizik Tedavi (PT)
• Diğer tedavilerde başarısız olunduğunda ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için lidokain ve kortikosteroid enjeksiyonu,
Fizik tedavi
Fizik tedavi, bu interkostal kasların güçlendirilmesi adına esneme egzersizleri ve derin nefes egzersizlerinden oluşmaktadır. Zor veya ağrılı nefes durumlarında, sığ nefes alımlarının iyileştirilmesi için genellikle derin nefes egzersizleri uygulanır. Uzun süreli çekilen nefes darlığı zatürre gibi etkilere neden olabilir. İnterkostal kas gerginliği olan kişi, fizyoterapist veya diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının gözetiminde olmadığı sürece herhangi bir germe egzersizi yapmamalıdır. Bunun yanında ağrıyı arttırırsa veya semptomları daha da kötüleştirirse esneme derhal durdurulmalıdır.
İnterkostal Kas Gerginliği Belirtileri, Teşhis ve TedavisiHafif interkostal kas gerginliği genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Orta şiddette suşların iyileşme süreci 3 -7 hafta sürebilirken tam kas yırtılması çok daha uzun sürebilir. Genel olarak, yaşanan interkostal kas burkulmalarından çoğu 6 haftada da iyileşmektedir. Kas suşlarının önlenmesi için yorucu egzersizler yapılmadan önce ısınma ve germe hareketleri yapılmalıdır. Egzersiz yapmak veya spor yapmak söz konusu olduğunda aşırıya kaçmamak önemlidir. Kasların güçlendirilmesi bu rahatsızlığın önlenmesinde çok etkilidir.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574339/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku