Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve Eserleri

0 497

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve EserleriGustave Courbet, demokrat ve Jakoben geleneklerine bağlı bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1819’da Fransız Alplerinin yakınındaki küçük kırsal kasaba olan Ornans’da doğdu.

1839’da Steuben ve Hesse stüdyosunda eğitim almak için Paris’e taşındı. Caravaggio, Rubens gibi sanatçıların eserlerini inceleyerek kendini geliştirdi.

Courbet’in ilk başyapıtlarından biri, büyük ölçüde Lelia ve Victor Hugo’nun eserlerinden esinlendiği Odalisque idi. Bununla birlikte, edebiyat etkilerine sahip konularla sanat eserlerine olan ilgisini kaybetti. Bunun yerine, gerçekçi temalara dayanan resimler yaratmak için daha fazla ilham aldı. Böylece, sanat eserlerinin çoğu 1840’ların başlarında çeşitli rolleri yerine getirirken kendini gösterdi.

1846’da Belçika ve Hollanda’yı gezmeye başladı. Maceralarıyla, günden güne meydana gelen görüntülerin tasvir edilmesinin değerini anladı. Özel olarak Hals ve Rembrandt’ın eserlerinden esinlendi. 1840’larda, genç sanat eleştirmenlerine ve meraklılarına, özellikle de Realistlere ve Neo-Romantiğe ilham vermeye başladı.

1849’da ilk başarısını “Ornans’ta Akşam Yemeğinden Sonra” adlı eseriyle elde etti. Bu resim kendisine altın madalya kazandırdı.

Realizmin daha çok pigmentlerin kaba bir şekilde ele alınmasına odaklandığını ve günlük durumlardaki gerçekliği ve sertliği sunması gerektiğine inanıyordu.

Courbet’in en sansasyonel çalışmalarından biri, Artist’in Stüdyosu idi ve Baudelaire ve Eugene Delacroix dahil olmak üzere birçok sanatçı tarafından bir başyapıt olarak kabul edildi. Sanatçıya göre, bu şaheser yaşamını ve etrafındaki dünyayı sundu. Zenginlik, yoksulluk, sefalet ve ıstıraplar da dahil olmak üzere yaşadığı toplumda çeşitli unsurlar olduğunu açıkladı.

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve Eserleriİnsanları sıradan ortamlarda tasvir eden eserleriyle seyirciyi şaşırtan Fransız ressam Gustave Courbet, 19. yüzyılda Realist hareketin lideriydi. Sosyal meseleleri, deneysel olmayan temsil biçimini kullanarak ele alan çalışması, tartışmalıydı ve toplumsal farklılıkları silmeyi amaçlayan hakikat arayışını ortaya çıkardı. Resmîlerin yaratıcı fikirlerine meydan okuyan Klasik ve Romantik akımı reddetti. Düz çizgiler ve yumuşak formlar yerine, Courbet daha agresif fırça darbeleri ve boyalı yüzeylerin pürüzlülüğünü kullandı konuyu doğrudan yaşamdan gözlemledi. Fakir köylülerin ve kırsal burjuvazinin gündelik yaşamlarının nesnel sorunlarını ortaya koyan konumlarını ve çalışma koşullarını sorguladı.

1872’de hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kendi hayatını sembolize ettiği iddia edilen çeşitli alabalık resimleri yaptı.

Courbet, 1877’de sürgündeyken İsviçre’de La Tour de Peilz’de öldü.

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve EserleriEn önemli eserleri:

Ressamın Stüdyosu, Yaralı Adam, Buğday Elekleri, Dalga, Karda Tilki, Uyuyan, Rüzgar Gücü, Mutlu Aşıklar, Sonbaharda Orman, Rocky Nehri Vadisi, Loue Vadisi, Fırtınalı Deniz, Zindanın Kenarında, Güreşçiler, Ornans Kalesi, Marc Trapadoux Baskı Kitabını İnceliyor, Pierre Joseph Proudhon ve Çocukları, Kontes Karoly Portresi, Çiçek Sepeti, Taş İşçisi, Normandiya Sahili, Neunburger Denizi, Yangına Koşan İtfaiyeciler, Nar, Peyzaj, Çardak, Ornans Kağıt Fabrikası, Kırmızı Elma, Sainte Pelagie, Dağ Kulubü…

Kaynakça:
http://www.gustave-courbet.com

Yazar: Börte Büşra Yavuz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku