Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kırmızı Adam Sendromu Nedir?

0 1.832

Kırmızı adam sendromu, vankomisin antibiyotiğine bir cevap olarak gelişen veya aşırı duyarlı olanlarda görülen bir reaksiyondur. Vankomisin, kemik, kan ve deri de dahil olmak üzere ciddi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için reçete edilir. Vankomisin alerjisi olan kişilerde veya hassas olan kişilerde enfeksiyonları tedavi etmek için bu antibiyotikler yerine yoğun bakım ünitelerinde Penisilin veya sefalosporin kullanılırlar. Kırmızı adam sendromu vankomisin verilen hastaların yaklaşık yüzde 5 ila 13’ünde görülür. Kırmızı adam sendromu ile birlikte, kişilerin vankomisin için sahip olabileceği diğer aşırı duyarlılık reaksiyonu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden anafilaksidir.

Nedenleri ve Risk Faktörleri

Vankomisin veya benzeri antibiyotiklerin infüzyonu kırmızı adam sendromuna neden olabilir. Öncesinde kırmızı adam sendromunun saf olmayan bir ortamda hazırlanan vankomisinin nedeni olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte, sendrom vakaları antibiyotiğin saflaştırılmasından sonra da devam etmiştir. Günümüzde ise vankomisinin kan hücrelerinin üretilme şeklini değiştirebileceğine inanılmaktadır. Bu, kanda daha düşük trombosit seviyesi veya beyaz kan hücresi sayısında değişiklik ile sonuçlanabilir. Kırmızı adam sendromu vankomisin veya diğer benzer antibiyotiklerin veya ilaçların infüzyonu ile ilişkilidir.
İnfüzyon, ilaçların oral yoldan ziyade bir iğne veya kateter tarafından verildiği zamandır. Genellikle bu, damar içine, yani bir vene, yani omuriliğin etrafındaki zarlara intramüsküler veya epidural yollar yoluyla da olabilir. Kırmızı adam sendromu, ilk vankomisin dozunun 1 saatten daha az hızlı infüzyonu ile ilişkilidir. Sendromun belirtileri genellikle infüzyondan kısa bir süre sonra, genellikle 4- 10 dakika içinde ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, daha uzun infüzyonlardan sonra gecikmiş reaksiyon vakaları olmuştur. Genelde, kırmızı adam sendromu vakaları zaten yaygın olanları ile başka bir hastalığı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıktığı diğer hastalıklar:
Kanser: Yaygın olarak akciğer kanserinde görülür.
HIV: Enfeksiyonun antibiyotik tedavisi üzerinde etkisi olabilir.
Graft-versus-host hastalığı: Kemik iliği nakli sonrası reaksiyondur.
• Vakaların yaklaşık yüzde 30’unda, kırmızı adam sendromunun bilinen bir nedeni yoktur.
Daha ağır kırmızı adam sendromu vakaları, 40 yaşın altındaki kişilerde ve özellikle de çocuklarda daha yaygındır.

Belirtileri

Kırmızı Adam Sendromu Nedir?Yüzde, boyunda ve üst gövdedeki döküntü, kırmızı adam sendromunun ilk belirtileridir. Tipik olarak kırmızı adam sendromunun ilk belirti ve semptomları yüz, boyun ve üst gövde üzerinde döküntü olur. Cilt kızarmış ve kaşıntılı ve yanıcı görünebilir. Bu ateş ve üşüme haline gelebilir ve kişi baş ağrısı çekip baş dönmesi veya ajite olabilir. Yüz, gözler ve dudaklar da şişebilir. Gelişmekte olan yaklaşık 6 günlük kırmızı adam sendromundan sonra, cilt ayrıca kalın ya da küçük yapraklarda ya da kalınlaşarak soyulabilir. Bu avuç içi ve ayak tabanı üzerinde daha belirgindir. Sendromu kafa derisinde ortaya çıkarsa, saç dökülmesine neden olabilir, bazı durumlarda bir kişinin tırnakları çıkıp düşebilir.
Diğer belirtiler şunlardır:
• Mide bulantısı
• Kusma
• Kurdeşen
• Bayılma
• Ağrı
• Kas spazmları ve yorgunluk
• Anormal derecede düşük kan basıncı
• Şişmiş lenf düğümleri
• Artan kalp atış hızı
• Sebepsiz kilo kaybı
• İkincil enfeksiyonlar
Kırmızı Adam Sendromu Nedir?Gelen Şiddetli vakalarda, kişilerde göğüs ağrısı ve nefes almakta zorluk olabilir. Genel olarak, kırmızı adam sendromu hayatı tehdit edici değildir, ancak kalbe yol açabileceği problemler nedeniyle kalp durması ile ilişkilendirilebilir. Nadir durumlarda, vankomisin de böbreklere ve duyma hasarına neden olur, bu nedenle sadece ciddi enfeksiyon vakalarında kullanılır.

Tedavi ve Korunma Yolları

Antihistaminikler, kırmızı adam sendromunun semptomlarını azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olabilir. Tedavi, altta yatan nedene dayanacaktır, bu nedenle doğru tanı hayati öneme sahiptir. Ağır vakalarda, hastanın izlenmesi ve durumu doktorlar tarafından yönetilmesi için hastaneye yatırılması gerekecektir. Birey vankomisin infüzyonu geçiriyorsa, derhal durdurulmalıdır. Sadece belirtiler geçtikten sonra infüzyon tekrar ve daha düşük bir oranda devam edebilir. Gerekmeyen ilaçlar durdurulur ve semptomları tedavi etmek için doğrudan cilde, antihistaminikler ve antibiyotiklere uygulanan hafif topikal steroidlerin kullanımı kullanılır. HastalıK sürecini yönetmek için bazı ipuçlarına başvurulabilir. Cildi etkilenen bölgede nemli tutarak, semptomlar hafifletilebilir ve tedavi edilebilir. Bu, ıslak örtü, ıslak örtü veya yumuşatıcı kullanılarak yapılabilir.

Hastalığı Önleme

Kırmızı Adam Sendromu Nedir?Vankomisin birine verilmeden önce antihistaminiklerin uygulanmasının, cildin kızarık ve kaşıntılı olma ihtimalini önemli ölçüde azaltabildiği bulunmuştur. Kişiye ilk vankomisin infüzyonu öncesi difenhidramin verilmesi kırmızı adam sendromunu önleyebilir. Ayrıca, infüzyonun, olumsuz etkileri en aza indirmek için mümkünse en az 60 dakika boyunca uygulanması önemlidir. Daha küçük ve daha sık vankomisin dozları vücut tarafından daha iyi tolere edilir.

Hastalığın Görünümü

Kırmızı adam sendromunun belirtileri genellikle ciddi değildir, ancak rahatsız edici olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Semptomlar, uzun vadeli yan etkileri olmadan, antihistaminikler kullanılarak yönetilebilir ve azaltılabilir. Eğer biri daha önce kırmızı adam sendromu geçirmişse, vankomisin ile tedavi edilmeden önce doktorlarına tekrar geliştirme riski daha fazla olduğu için söylemelilerdir.

Kaynakça:
semanticscholar.org
syndrome.org
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku