Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur ?

0 1.030

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur ?Daha dün kucağınıza atlayan, mama kokusunu duyunca çıldıran sevimli can dostunuz aniden halsizleşip kusmaya, yemek yiyecek enerjiyi bile göstermemeye başladıysa, üstüne bir de ishal olduysa kanlı ishal (parvo) hastalığı ile mücadele etmeniz gerekiyor olabilir. İnsanlara kesinlikle bulaşmayan ama köpekler arasında çok bulaşıcı ve öldürücü olan bu viral hastalığı tanımanız minik dostunuzu kurtarmanızı sağlayabilir.

Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle bilmelisiniz ki dışkıda görülen kan her zaman kanlı ishal olmayabilir. Bu hastalığın iki formu vardır. Birinci formda sindirim sistemini etkileyen hastalık; iştahsızlık, halsizlik, gün içerisinde sıkça kusma, ateşin yükselmesi ya da aşırı düşmesi, belirgin kilo kaybı ve ishal ile kendini gösterir. Bu formda dışkıda oluşan kan, hastalığın ilerlemesiyle bağırsak dokusunun zarar görmesinden kaynaklıdır. Daha nadir fakat ağır olan ikinci formda ise henüz anne karnında parvo virüs kapan yavruların kalp kasları etkilenir ve siz hastalığı fark edemeden kalp yetmezliği neticesinde ölümle sonuçlanabilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur ?Kanlı İshal Teşhisi

Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık olarak 10 gündür. Bu süreçte köpeğiniz sağlıklı ve mutlu görünür ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermez. Kuluçka süresi bitiminde parvo ya da daha bilinen adıyla kanlı ishal belirtilerini göstermeye başlayan köpeğinizi acilen bir veterinere götürerek Elisa testi yaptırmanız gerekmektedir. Dışkı örneğiyle yapılan testte virüsün varlığı kuluçka döneminde dahi saptanabilir. Ayrıca Hemogram testlerinde akyuvarların düşük sayıda olması da hastalığın varlığını gösteren etmenlerdendir.

Hangi Köpekler Kanlı İshal Tehlikesi Altında?

Bağışıklığı düşük olan 6 aylığa kadar yavru köpeklerde ve bu virüse karşı hassas olan bazı ırklarda daha çok görülmesine rağmen her yaş ve her cins köpekte bu hastalığa rastlanabilir. Özellikle Rottweiler ve Doberman Pincher cinsi köpekler hastalığa karşı daha duyarlıdır. Bu cinslerde yetişkinlik döneminde de kanlı ishale rastlanabilir.
Parvo virüs dış ortamda bulaştığı noktada aylarca varlığını sürdürebilir. Ve bu noktalara temas eden ya da ağız yoluyla etken maddeyi alan aşısız köpeklerde hastalık hızla gelişmeye başlar.

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur ?Tedavisi

Kanlı ishal hastalığı viral bir hastalık olduğu için tekil bir tedavi yöntemi yoktur. Öncelikli amaç ishal ve diğer belirtiler nedeniyle aşırı sıvı kaybetmiş köpeğin serum yoluyla sıvı ve mineral eksikliğinin giderilmesi ve virüsle savaşabilmesi için bağışıklığının kuvvetlendirilmesidir. Olası diğer enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisine de başlanır. Ayrıca kusmayı engellemek ve bağırsaklarda oluşabilecek parazitler için ilaç tedavisi uygulanır. Takviye vitaminler ile hasta köpeğin direnci artırılmaya çalışılır.Tedavinin mümkünse bir klinikte yoğun bakım şeklinde uygulanması ve 2 hafta kadar sürmesi gerekmektedir.
Erken teşhis edilebilen köpeklerde kurtulma oranı çok daha yüksektir. Bu nedenle eğer köpeğiniz yavru ve özellikle de aşısız ise kusma, ishal gibi belirtiler gördüğünüz anda veterinere giderek test yaptırmanız hayati önem taşır.

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur ?Kanlı İshalden Korunma Yöntemleri

Dostunuzu kanlı ishal virüsünden korumanızı sağlayan en önemli araç aşıdır. Yavru köpeklerin 6-8 haftadan itibaren aşılarına başlanması gerekir. Yavrunuzu aşı takvimi tamamlanıp tüm aşılarını olana kadar başka köpeklerle temas ettirmeyin. Ayrıca yine aşılar bitene kadar dışarıda dolaştırmaya çıkarmayın. Dayanıklı bir virüs olan Parvo virüs daha önce o bölgeden geçmiş hasta bir köpek nedeniyle köpeğinize bulaşabilir. Virüsü ayakkabılarınızla köpeğinizin yanına taşımanız da mümkün olduğundan hayvan dışkısı bulaşan ayakkabıları ya da kıyafetleri köpekten uzak tutmak gereklidir. Mama kapları ve bulundukları yerin temizliğine dikkat etmek de alabileceğiniz önlemlerden biri.

Köpeğiniz kanlı ishal hastalığını atlattıysa virüs bir süre daha canlı olacağından 2-3 hafta kadar dışarı çıkarmayarak başka köpeklere bulaşmasını da engelleyebilirsiniz.

Kaynakça:
http://www.petist.net/kopek-kanli-ishal-hastaligi-parvoviral-enterit/
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8626.htm

Yazar:Gülşah Bayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku