Bilgiustam
Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Leylak Yağı: Tanımı, Kullanımı ve Bileşenleri

0 18

Leylakların harika kokusu çoğu kişi tarafından çok beğenilir. Fakat güzel kokusu yanında potansiyel tıbbi kullanımlarının pek farkında olunmaz. Leylak yağı genellikle uçucu bir yağ olarak anılsa da, kelimenin tam anlamıyla uçucu bir yağ değildir. Leylak yağı, çoğu uçucu yağ gibi buharla damıtmayla ekstrakte edilemez, bu yüzden gerçekten bir ‘koku’ yağıdır. Bununla birlikte, leylak yağı hala harika kokmaktadır, vücuda ve zihne bazı faydalar sağlayabilir.

Leylak Yağı Tanımı

Leylak yağı, Syringa vulgaris bitkisinin yapraklarından elde edilir. Bu bitki güney İran (eski adıyla Pers) ve Doğu Avrupa’da bulunur. Bu kokulu yağ esas olarak bitkinin yapraklarından gelir. Yağın rengi açık mordur ve ürün hoş bir çiçek kokusu taşır. Bu yağ, tamamı Oleaceae familyasından gelen yaklaşık 25 tür bahçe çalıları ve ağaçları ile ilişkilendirilebilir. Bitki, deri benzeri bir kapsülde bulunan yeşil yapraklara ve meyvelere sahiptir. Aynı zamanda lavanta, mor, pembe, kırmızı, açık sarı ve beyaz gibi tonlarda renkli ve canlı çiçekler açmaktadır. Bitki 5 ila 15 fit yüksekliğe kadar uzayabilir.

Leylak Yağı Bileşenleri

Yağdaki ana bileşene (E) -osimen denir. Başlıca aktif bileşenler şunları içerir:

• (E) -osen
• Furanoid terpen aldehit
• Benzil metil eter
• 1,4-dimetoksibenzen
• Indole
Benzil metil eter bileşiği leylak kokusunu etkilemektedir.
Leylak Yağının Farklı Kullanım Alanları
Leylak esansiyel yağının birçok kullanım alanı vardır, en yaygın olanları temizleme uygulamaları, kozmetik kullanımlar, aromaterapi ve güçlü bir anti-parazitik maddedir.

Temizlik Uygulamaları

Leylak uçucu yağ en çok temizlik uygulamaları için kullanılır. Doğası gereği anti-parazitik, antifungal, antibakteriyel ve antiviraldir. Çocuklar, evcil hayvanlar ve çevre için sert kimyasallar içeren genel temizleyicilerden çok daha iyidir. Aynı zamanda evde yapılacak temizlikte ağartıcı kokusuna göre hoş çiçek kokulu bırakmaktadır.

Kozmetik Kullanımlar

Leylak uçucu yağ ayrıca banyo sabunu, el sabunu, şampuan ve parfüm gibi kozmetik ürünlere de eklenir. Harika kokmaktadır, cilde ve saça faydalıdır. Leylak yağı saçın köklerini güçlendirecektir, ancak daha etkileyici olan, cildi koruma yöntemlerinin sayısıdır. Saç derisine uygulandığında kepeği yok eder. Açık yaraları enfekte olmaktan korur ve genellikle morlukları, sıyrıkları ve küçük kesikleri tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca sıyrıkların iyileşmesini teşvik edecek ve iltihaplı durumlar, kızarıklıklar, güneş yanıkları ve küçük sıyrıklar gibi nedenlerle yeni sağlıklı hücre büyümesini teşvik edecektir.

Aromaterapi Olarak Kullanımı

Anksiyete, stres veya panik ataktan muzdarip olanlar, oda ve ruh halini daha huzurlu hale getirmek için bir difüzörde leylak esansiyel yağı kullanabilirler. Meditasyon yapmaya yardımcı olması olur, Tai chi veya yoga yaparken kullanılabilir. Bu uçucu yağın birkaç kokusu, yeni anılar yaratmaktan, sakin duyguları teşvik etmekten ve vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini düşürmekten sorumlu olan limbik sistem için harikalar yaratır. Dahası, uykusuzluk ve uyku yoksunluğunu tedavi ederek kronik hastalık riskinizi bile azaltabilir. Bu tür kronik sağlık koşulları arasında diyabet, obezite ve kalp hastalığı yer alır. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde sadece odanızdaki havayı değil yüzeyleri de temizleyebilir.

Parazitler İçin Kullanımı

Leylak yağının doğrudan yutulamayacağı unutulmamalıdır, çünkü çok güçlüdür ve sağlık için tehlikeli olabilir. Kullanmanın en iyi yolu, topikal olarak uygulamak veya bir difüzör aracılığıyla solumaktır. Bazı özellikleri sayesinde sindirim parazitlerinden kurtulmak için fayda sağlayabilir. Çiğ balık ve diğer riskli yiyecekleri yemenin neden olduğu bağırsak kurtları büyüklüğündeki iç parazitlerden vücudu kurtarabilir.

Leylak Yağı Kullanımı

Leylak esansiyel yağını kullanmak için yağı topikal olarak uygulamalı veya buhar olarak solunmalıdır. Yağı topikal olarak kullanmak için her zaman bir taşıyıcı yağ eklenmelidir. EO’nun etkilerini nötralize eden önerilen taşıyıcı yağlar arasında jojoba yağı, hindistancevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı ve zeytinyağı bulunur. En popüler taşıyıcı yağ hindistancevizi yağıdır ve ardından jojoba yağı gelmektedir. Bu taşıyıcı yağlardan herhangi biri, çeşitli uçucu yağ tariflerini karıştırmak için zımba olarak kullanılabilir.
Bu uçucu yağı cilde uygularken cildin temiz ve kuru olduğundan emin olunmalıdır. Stresi azaltmak için kullanıyorsanız, bir taşıyıcı yağ ile karıştırdıktan sonra difüzöre eklenebilir. Bu yağın alerjenik özellikleri olduğundan, yağa alerji olup olmadığı olmadığından emin olmak gerekir. Alerjik yanıt, kızarıklık veya nefes alma veya hapşırma ile ilgili sorunlar gibi bir cilt durumunu içerebilir. Bir taşıyıcı yağ kullanmak, uçucu yağın gücünü nötralize eder ve kullanımını daha güvenli hale getirir. Bu yüzden bu yağı kullanmak her zaman dikkatli ve bilinçli yapılmalıdır.
Neyi tedavi etmek istediğinize bağlı olarak, yağı bir difüzörde veya banyo suyunda kullanabilir. Leylak yağı bir taşıyıcı yağ ile kombine edildikten sonra pamuklu bir beze sürülerek yatak başına konulabilir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklerinden yararlanmak için yağı organik temizlik ürünleri tariflerine eklenebilir.
Leylak yağı, piyasadaki uçucu yağların çoğu kadar çeşitli değildir. Bununla birlikte, aromaterapide esas olarak stres, anksiyete ve hafif depresyon biçimleri gibi duygusal sorunlarla başa çıkmak için hala kullanılmaktadır. Leylak yağı ayrıca cilt için bir tonik olarak ve güneş yanığı ve kızarıklık gibi iltihaplı sorunları hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılır. Sıkılaştırıcı ve antioksidan özellikleri, kırışıklıkları, ince çizgileri ve sarkmaları gidermek için de faydalıdır.
Geçmişte leylaklar mide şikayetleri ve bağırsak kurtlarını tedavi etmek gibi çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılıyordu. Ancak bu günlerde çiçeğin kendisi nadiren tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır, ancak bitkiden elde edilen yağ aromaterapide kullanılmaktadır. Leylak yağı, lavanta, ylang ylang, gül, neroli, sardunya ve yasemin uçucu yağları gibi diğer bitkisel uçucu yağlarla çok iyi uyum sağlamaktadır.
Leylak yağı gerçek bir uçucu yağ olmasa da, yine de bir takım potansiyel faydalar sağlar. Esas olarak aromaterapide zihni rahatlatmaya ve stres ve kaygı duygularını gidermeye yardımcı olmak için kullanılır. Aynı zamanda cilt için genel bir tonik olarak ve iltihaplı cilt sorunları, kırışıklıklar ve sarkmaların tedavisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu yağı doğru şekilde kullandığınızdan emin olunmalı, asla yutulmamalı ve topikal olarak uygulamadan önce seyreltmeye dikkat

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26051567
https://healthyfocus.org/lilac-essential-oil-benefits/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.