Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Leylak Yağının Sağlık Açısından Faydaları

0 1.904

Leylak; Asya ve Doğu Avrupa’nın ılıman bölgelerine özgüdür. Genellikle kolay yetiştirilebilen az bakım gerektiren bitkiler arasındadır. Tüm türler arasında, dünyanın herhangi bir yerinde ılıman bölgelerde yetişebilen en popüler leylaktır. 19. yüzyıldan beri, leylak yağı çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır ve tıbbi kullanımları uzun zaman önce keşfedilmiştir. Bu yazıda leylak yağının faydaları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Erken Yaşlanmayı Önler

Leylak Yağının Sağlık Açısından FaydalarıLeylak esansiyel yağındaki antioksidanlar ve sıkılaştırıcı bileşikler, cildin görünümünü iyileştirmek ve daha genç görünmenizi ve hissetmenizi sağlamak için birlikte çalışabilir. Çizgiler, kırışıklıklar, lekeler veya diğer yaşla ilgili izler varsa, bu yağ cildi sıkılaştırmaya, elastikiyeti artırmaya ve erken yaşlanmanın birçok belirtisini önlemeye yardımcı olabilir.

Ateşi Azaltır

Geleneksel olarak bir febrifüj olarak bilinen leylak esansiyel yağı, inatçı ateşlerin kırılmasına ve enfeksiyon ve hastalıklardan muzdarip insanlar için iyileşme sürecini başlatmaya yardımcı olabilir. Febrifüjler, terlemeyi teşvik ederek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayabilir ve bağışıklık sisteminin çok ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilir.

Kaygıyı Azaltır ve Stresi Azaltır

Leylak, aromaterapide en popüler yağlardan biridir. Leylak kokulu yağ, güçlü stresi azaltma ve mutluluk duygularını artırma gücü ile bilinen bir alkol olan lila linalolundan oluşur. Çok az leylak solunması, sakinlik ve huzur duygusu uyandırmaya yardımcı olabilir. Linalool ayrıca sinir sistemine daha düşük seviyelerde kortizol üretmesi için sinyal verir ve stres hormonunun depresif ve yıpranmış hissettirmesini önleyebilir.
Leylak kokulu yağ, antibakteriyel kimyasal bileşikler sayesinde havadaki bakterileri gidermeye yardımcı olabilir. Hoş aroma havaya nüfuz ederek, çöp ve diğer suçlulardan gelen kokulu kokuları ortadan kaldırabilen taze bir kokuya neden olur. Yatmadan önce leylak kokusu yağını solumak uykusuzluk semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Hoş bitkisel kokular, geceleri uykusuzluğu tetikleyen stresi ve olumsuz düşünceleri azaltır. Gül veya lavanta yağı ile birlikte difüzörüze 1 veya 2 damla ekleyerek kokusu solunması etkiyi artıracaktır.

Parazitleri Ortadan Kaldırır

Leylak esansiyel yağı, vücudu iç parazitlerden ve bağırsak kurtlarından temizlemek için kullanılmıştır. Pek çok insan sindirime yardımcı olarak tüketilecek bir şey olarak düşünürken, leylak esansiyel yağı tüketmek tavsiye edilmez. Bu güçlü bileşikleri solumak veya cilde uygulamak, etkilerini dahili olarak teşvik etmek için yeterlidir.

Oda Kokusunu İyileştirir

Leylak Yağının Sağlık Açısından FaydalarıLeylak esansiyel yağı, bir uçucu yağ difüzöründe kullanıldığında bir odaya harika bir aroma sağlar. Ayrıca odanın havasını ve yüzeylerini temizlemeye yardımcı olan belirli anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Leylak yağı kokusu çok hoştur ve genellikle aromaterapi ve pasif sağlık tedavileri ile ilgilenen kişiler tarafından aranır.
Sindirim Sorunlarını İyileştirir
Leylak özleri, dispepsi, şişkinlik (aşırı gaz) ve ishal gibi sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Dispepsi, karnınızın üst kısmında kalıcı ve tekrarlayan bir ağrının olduğu bir durumdur. Halk hekimliği, sindirim sorunlarının giderilmesi için leylak bitkilerinin yapraklarının çiğnenmesini önermektedir.

Güneş Yanıklarından Korur

Güneşin tadını çıkarmak isterken, cilt üzerindeki zararlı etkilerinden de kaçınmak gerekir. Güneş ışınları belirli kanserlere, lekeler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerine yol açabilecek hasarı verebilir. Ancak cildi korumak için kullanılan birçok üründe başka sorunlara neden olabilecek maddeler de bulunmaktadır. Bu zararlı etkilerden korunmak bu sorunları önlemek ve cildin korunmasına yardımcı olmak birçok kozmetik üründe leylak yağı kullanılmaktadır. Çünkü leylak yağı hücre hasarını önlemek için antioksidan özelliklere sahiptir hatta foto yaşlanmadan mustarip olan hücrelerin onarımına yardımcı olabilir. Kişi erken yaşlanma belirtileri gösteriyorsa ya da kolayca yanmaya yatkınsa leylak yağını cilt rutininin bir parçası olarak kullanmalıdır. Varsa, bileşen olarak leylak yağı içeren doğal bir güneş kremi bulmaya çalışmalıdır.

Ruh Halini İyileştirir

Leylak kokusu ile çoğu kişiyi yaz günlerine götürür. Bu yüzden ruh halimi iyileştirmek için kullanmak mantıklıdır. Leylak yağındaki bileşenler, maddeler beyindeki sinir iltihabının azalmasına yol açarak iyi hissetme hormonlarının üretilmesine ve daha etkili kullanımına izin verirler. Ayrıca yüksek tansiyon ve stres hormonu kortizolün varlığı gibi diğer stres göstergelerini de azaltabilir.

Enflamasyonu Azaltır

Enflamasyon, bir şey yanlış gittiğinde, vücutta yabancı bir madde olduğunda veya bir yaralanma meydana geldiğinde vücudun doğal tepkisidir. Kızarıklık ve şişlik doğal bir durumdur, ancak bazen dışarıdan yardım almadan geçmez. Leylak yağı, bir iç kaynaktan kaynaklananlar da dahil olmak üzere, iltihapları azalttığı gösterilen bir maddeden oluşmaktadır.

Kan Basıncını Düşürür

Gün boyunca birçok farklı stres faktörüne maruz kalınır ve tabsiyon yükselebilir. Bunun yanında yüksek tansiyon genetik kaynaklı kronik bir durum bile olabilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi başka komplikasyonlara yol açabilir. Leylak esansiyel yağının kan basıncını düşürdüğü ve bazı durumlarda kalp atış hızını da düşürdüğü bulunmuştur. Kişi kendini yüksek tansiyon veya stres semptomlarından mustarip hissediyorsa, leylak yağını havaya fışkırtarak koklayabilir. Bu, özellikle iş gibi stresli durumlarla karşılaştığınız yerlerde yardımcı olabilir.
Kene ve Akarlara Karşı Koruma Sağlar
Bahçeyi veya dış mekânı seven herkes kenelerin tehlikelerini ve kontrol etmenin ne kadar zor olabileceğini bilir. Ayrıca, evlerde veya seyahatlerde, farklı akarlara maruz kalınabilir. Leylak yağının, ticari tedaviler kadar etkili olabilecek kimyasallardan oluştuğu, akarlar veya keneler etkilere maruz kaldığında bile işe yarayabileceği tespit edilmiştir. Koruma sağlayacak bir sprey yapmak için leylak yağını suyla karıştırılmalı ve akarların bulunduğu yatak odası takımları, çarşaf ve yastığa sıkılmalıdır. Ayrıca arka bahçede sprey olarak kullanılırsa veya aromatik olarak yayılırsa kenelerin bahçede yaşaması önleyebilir.

Bağırsak Kurtlarını Tedavi Eder

Leylak Yağının Sağlık Açısından Faydaları

Leylaklar Amerika’da sömürge dönemlerinde bağırsak kurtları için bir tedavi olarak ve ateşi düşürmek için kullanılmıştır. İlk yerleşimciler bu faydalar için leylak çiçekleri yerlerken, yüksek konsantrasyonlu yapısı nedeniyle leylak kokusu yağını asla ağızdan alınmamalıdır. Bunun yerine, bu sağlık yararlarından yararlanmak için leylak suyu yapılabilir. Birkaç taze leylak çiçeği ılık veya kaynayan suyla atılarak demlenmesi beklenir ve süzülür. Soğuduktan sonra içilmesi fayda sağlayacaktır. Ateşi düşürmek için ılık, ıslak bir el bezine 2 damla leylak kokusu yağı uygulanmalı ve doğrudan alına koyulmalıdır.

Hemoroidi Tedavi Eder

Hemoroitler özellikle dışkı geçerken şişen, gerilen ve ağrıyan kan damarlarıdır. Bununla birlikte, S. aramaticum’dan elde edilen özler, hemoroid tedavisinde başarılı bir şekilde yardımcı olmuştur.

Sıtmayı Tedavi Eder

Leylak yağı, antiperiodik özelliklere sahiptir. Bu, ateş ve sıtma gibi hastalıkların tekrar tekrar gelişmesini engelleme kabiliyetine sahip olduğu anlamına gelir. Sıtma gibi hastalıkların güçlü antibiyotikler verilerek tedavi edildiği bilindiğinden, bu özelliğin hala araştırılmakta olduğunu göz önünde tutmak gerekir.

Cilt Sorunlarını Tedavi Eder

Leylak esansiyel yağının birçok sağlık yararı vardır. Ayrıca kesikler, kızarıklıklar ve yanıklar gibi cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur. Yağ ayrıca güneş yanığının tedavisine de yardımcı olurken, parlak ve sağlıklı cildi teşvik eder.

Depresyonu Önler

Depresyon dünyadaki birçok insanı etkiler ve tedavisinde bitkisel yağlar kullanmak gün geçtikçe popüler olan bir konudur. Pek çok aroma terapisti hastalarını rahatlatmak ve hafif depresyondan kurtulmak için leylak esansiyel yağı kullanır. Farklı terapistlerin leylak uçucu yağını farklı şekilde kullanacağına dikkat etmek önemlidir. Bazıları odayı güzel kokusu ile ferahlatmak için kullanmayı önerirler, böylece hasta kendini rahat hisseder. Bazıları ise hastalarının solumasına izin verirler. Leylak esansiyel yağının vücudunuza zararlı bileşenler içerdiğinden asla yutulmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Leylak Yağı Riskleri ve Yan Etkileri

Leylak yağı kullanmak bir takım avantajlar sunsa da, yine de olası yan etkilerin farkında olmak gerekir. Yanlış kullanıldığında alerji veya ilgili iltihapları tetikleyebilir. İçerdiği bazı yan etkiler şu şekildedir:
Alerjiler: Bu yağ bilinen bir alerjenik maddedir. Yağı ilk kullanmaya başladığında, cildi tahriş etmeyeceğinden emin olmak için küçük bir yama testi yapmak gerekir. Bir kızarıklık veya benzer bir cilt tahrişi olup olmadığını görmek için yaklaşık bir saat beklenmesi gerekir. Topikal olarak uygularken güvenliğini sağlamak için bu yağı her zaman bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak kullanmak gerekir.
Hamilelikte: Bu yağ, yüksek konsantrasyonda güçlü bileşiklere sahip olduğundan ve güvenliği ile ilgili hiçbir veri bulunmadığından, hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Çünkü bunu yapmak riskli olabilir. Bazı hamile kadınlar yağın rahatlatıcı etkilerini sevse de, yağı kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmaları gerekir.
Cilt tahrişi ve iltihabı: Alerjik bir tepkinin yanı sıra, yağ ciltte tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir. Bu yağ asla büyük miktarlarda kullanılmamalıdır, ayrıca yağı bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek gerekir. Bu önlemler alınmazsa ciltte kızarıklık ve kaşıntı yaşayabilir veya kurdeşen gibi daha kötü bir durum yaşanabilir. Bu yağın tek başına kullanılması asla tavsiye edilmez.
Dahili olarak yutma: Bu yağın toksik etkileri olabileceğinden, hiçbir koşulda bu yağı tüketilmemelidir. Bu yağı dahili olarak tüketen kişiler mide rahatsızlığı, baş dönmesi, baş ağrısı ve kusma şikayetleri yaşamaktadırlar. Hatta sonuçlar da ölümcül olabilir. Bu yağ sadece solunmalı veya topikal olarak uygulanmalıdır. Gıdaya uygun bir yağ değildir ve asla yutulmamalıdır.

Kaynakça:
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-lilac-essential-oil/
https://www.leaf.tv/articles/what-are-the-health-benefits-of-lilac/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku