Bilgiustam
Türkiye'nin Bilgi Sitesi

Macadamia Yağının Faydaları

0 54

Macadamia fındığı, ince, tereyağı benzeri bir tada ve kremsi bir dokuya sahip fındık türüdür. Macadamia yağı veya Macadamia fıstığı yağı olarak bilinen bu fındık yağı, Avustralya Macadamia integrifolia ağacının meyvesinden veya cevizinden yağ çıkarılmasıyla üretilir. Bu yağ yemeklerde kullanımı dışında birçok kişi saç tedavisi ve cilt sağlığını iyileştirmek için kullanır. Yağ, bazı sağlık ve güzellik yararları sağlar, ancak hepsi güçlü bilimsel kanıtlarla desteklenmemektedir.
Macadamia yağı, omega 7 bakımından zengin olan yüksek konsantrasyonda palmitoleik asit içerir. Macadamia fındığı, Avustralya’ya özgüdür, ayrıca Kaliforniya ve Hawaii’nin ılıman iklimlerinde yetiştirilir. Bu fındıklar, vücudun daha etkili yağ yakmasına yardımcı olan yüksek çinko, selenyum ve yağ asitleri içeriğine sahiptir. Diğer yaygın isimleri Queensland fındığı, Maroochi fındığı, Bush fındığı, Hawaii fındığı, Bauple fındığı, Avustralya fıstığı, Pürüzsüz kabuklu Macadamia, Bush fıstığı, Bopple Fındık, Poppel Fındık, Huile de Macadamia, Macadamia Yağı, Macadamia integrifolia, Macadamia tetraphylla’dır.

Macadamia Yağının FaydalarıMacadamia Yağı İçindeki Yağlar

Macadamia fındık yağı, doymuş yağ, çoklu doymamış yağ ve tekli doymamış yağ dahil olmak üzere farklı yağ türleri içerir. Daha spesifik olarak yağın içerdiği bileşikler aşağıdaki gibidir:
• Oleik asit(yaklaşık yüzde 55-67): Oleik asit, doymuş yağlar veya rafine karbonhidratlar yerine kullanıldığında kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilen tekli doymamış bir yağdır.
• Palmitoleik asit (yaklaşık yüzde 18-25): İnsülin duyarlılığı, kolesterol metabolizması üzerinde yararlı etkileri olabilecek tekli doymamış yağ asididir
• Palmitik asit (yaklaşık yüzde 7-9): LDL kolesterolü artırabilen ve kalp sağlığını olumsuz etkileyen doymuş bir yağ asididir
• Stearik asit (yaklaşık yüzde 2-5): LDL kolesterolü düşürebilen doymuş bir yağ asididir ayrıca doymamış yağlar kadar etkili değildir
• Linoleik asit (yaklaşık yüzde 1-4) veya omega-6 yağ asitleri: Bu çoklu doymamış yağlar bazen kilo kaybıyla ilişkilendirilir, ancak kanıtlar eksiktir.
USDA verilerine göre, Macadamia yağındaki yağın çoğu tekli doymamış yağdır. Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ndeki uzmanla, mümkün olduğunda doymuş yağ yerine tekli doymamış yağ içeren yiyeceklerin seçilmesini ve kalori alımının yüzde 15-20’sini tekli doymamış yağdan tüketilmesi tavsiye etmektedir. Ayrıca bu fındık yağı tüketimiyle bir miktar çoklu doymamış yağ da tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar, bu temel yağ asitlerinin LDL (kötü) kolesterolünü düşürmeye ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Beslenme uzmanları, günlük kalori alımın yüzde 3-10’unu çoklu doymamış yağdan alınmasını tavsiye etmektedir.
Macadamia fındık yağındaki (stearik asit) doymuş yağın kalp sağlığı üzerinde yararlı bir etkisi olabilir, ancak genel olarak sağlık uzmanları, doymuş yağ alımının azaltılmasını, bunun yerine tekli ve çoklu doymamış yağları tüketilmesini önermektedir. Ayrıca bu yağda karbonhidrat veya protein yoktur.

Macadamia Yağının Sağlık Yararları

Ürünün kullananlarına göre, macadamia yağı cilde ve saça fayda sağlar, ayrıca yağı kullanan kişilere yaşlanma karşıtı avantajlar sağlayabilir. Özellikle, yağ topikal olarak bazı amaçlarla kullanılır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Yaşlanan cildi yumuşatır ve nemlendirir
• Hafif yaraları iyileştirir
• Antioksidan faydalar sağlar
• Saçları yumuşatır ve parlaklık sağlar
Bu uygulamalardan bazıları bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir, ancak Macadamia yağının kozmetik kullanımı üzerine çok az çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte, ilgili literatürün yeni bir incelemesi, Macadamia yağının yağlı asit bileşiminin kozmetik endüstrisinde potansiyele sahip olduğunu bulmuştur. Macadamia yağı, trigliserit seviyelerini azaltabilir, enerji seviyesini artırabilir, kronik hastalıkları önleyebilir, dolaşımı uyarabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kalp sağlığını, kemik sağlığını ve sindirim sürecini iyileştirebilir. Ve bunlar gibi birçok sağlığa yararları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Kalp sağlığını korur
Macadamia yağı, arterlerin tıkanma, kalp krizi, ateroskleroz ve felç olasılığını azaltmaya yardımcı olan yağ asitleri bakımından zengindir. Yüksek oleik asit içeriği, kolesterol seviyesini yeniden dengeler ve kandaki trigliserid miktarını düşürür. Omega-6 ve Omega-3 yağ asitlerinin varlığını dengelemeye yardımcı olur.
Enerji sağlar
Macadamia yağı vücuda enerji sağlar ancak aşırı kullanımı obezite ve kilo alımına neden olabileceğinden orta miktarlarda kullanılması gerekir.
Genel sağlığı dektekler
Bu yağ, apoptoz, kanser ve hücre mutasyonu gibi çeşitli kronik hastalıklarla ilişkili hücresel metabolizmanın zararlı yan ürünleri olan serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan bir antioksidan olan tokotrienollere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve ayrıca tüm sistemi temizler.
Göz sağlığını korur
Göz sağlığının iyileştirilmesi ile ilişkili olan, katarakt ve makula dejenerasyonu olasılığını önleyen antioksidanlara sahiptir. Antioksidan özelliklerinden dolayı serbest radikalleri nötralize eder.
Macadamia Yağının FaydalarıCilt sağlığını korumaya yardımcı olur
Antioksidanların cilt sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ciltte ve vücutta oksidatif stresi azaltan skualen içerir ve yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar, yaşlanma belirtileri ve iyileşme oranlarını engeller.
Cildi nemlendirir
Macadamia fındık yağı, erkekler için tıraş sonrası mükemmel bir nemlendiricidir. Cildi rahatlatmaya yardımcı olan, aynı zamanda sağlıklı ve pürüzsüz hale getirerek cildi nemlendiren antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
Saç sağlığını korur
Macadamia fındık yağı, saçların parlaklığını artırmaya yardımcı olurken saç dökülmesini azaltarak saç köklerini güçlendirir. Ayrıca dudakların sağlığını ve görünümünü iyileştirir. Bununla birlikte çatlamış dudakları iyileştirir, yara ve yaraların iltihaplanmasını azaltır.

Macadamia Yağının Geleneksel Kullanımlar

Macadamia yağının sağlık yararları yanı sıra geleneksel kullanımlarıda vardır. Bu kullanımlar aşağıdaki gibidir:
• Çatlak, yara ve çatlakları tedavi etmek için kullanılır.
• Canlandırıcı ve sakinleştiricidir.
• Aromaterapi ve masaj amaçlı kullanılabilir.
• İyileşme sürecine yardımcı olur, ayrıca iltihap ve kaşıntıyı azaltır.
• Kabızlıktan kurtulma sağlar ve sindirimi destekler.
• Saç bakımı için bu yağ ile saç ve saç derisine masaj yapılır
• Yaşlanma sürecini de yavaşlatır.
• Küçük yaraları tedavi eder ve ciltteki izleri iyileştirir.
• Güneş yanıklarına iyi gelir
• Hamilelikte oluşan çatlakları önler
Macadamia Yağının FaydalarıMacadamia yağının yararlı kullanımları haricinde alınması gereken önlemler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Kilo almaya neden olabilir.
• Bazıları alerjik reaksiyon yaşayabilir.
• Dermatit durumunda kullanılmamalıdır.
• Fındığa alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır.
• Aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.
Bununla birlikte Macadamia yağı salata yağı olarak salataları süslemek ve kızartmak amacıyla kullanılır. Ayrıca gıdalara hafif ve tereyağı tadı verir. Diğerin kullanımları arasında dudak kremi, yüz kremleri, vücut ovma ürünleri, sabunlar, losyonlar, banyo yağları ve şampuanların yapımında kullanılmaktadır. Macadamia yağını saklamanın en iyi yolu, doğrudan güneş ışığından uzak, serin bir dolapta saklanmalıdır ve bazen açıldıktan sonra soğutma tavsiye edilir. Ayrıca ürünü soğutulduğunda, kullanmadan önce oda sıcaklığına getirilmelidir ve düzgün depolandığında, yağ iki yıla kadar dayanabilmektedir.

Macadamia Yağının Pişirme İpuçları

Macadamia fındık yağı, yiyecekleri kızartmak veya ısıtmak yerine, pişirmenin sonunda kullanılmalıdır. Birçok kişi balık, kabuklu deniz ürünleri veya sebzelerin üzerinde kullanır. Macadamia fındık satıcılarına göre, kokulu yağ, narenciye aromaları, hindistancevizi ve hatta çikolata ile uyum sağlar.

Macadamia Yağının Alerjiler ve Etkileşimler

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi tarafından yayınlanan bilgilere göre, kuruyemiş ve fıstık yağları, üretim ve işleme yöntemine bağlı olarak alerjisi olan hastalar için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, fındık alerjisi olanlar, Macadamia fındık yağı kullanırken veya tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Kaynakça:
glenncorp.com/wp-content/uploads/2014/07/TDS-Macadamia-Oil-Refined-230608.pdf
indiaessentialoils.com/macadamia-oil.html

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku