Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Marka ve Marka Tescili Nedir?

0 393

Marka, bir kişi ya da işletmenin mal veya hizmet alanında kimliğini ortaya koyan bir değerdir. Bu değerin, değer olarak nitelendirilebilmesi için mevcut işletmenin mal ve hizmet anlayışında diğer firmalardan farkını ortaya koyması ile oluşabilmektedir.

Marka ve Marka Tescili Nedir?Markalaşma demek kimlik kazanmaktır ve bir kişinin kimliği nasıl ki o kişi hakkında en temel bilgileri edinebilmeyi sağlarsa, marka da işletmeler için bunu başarmaktadır. Bir işletmeye kimlik kazandırmak için markalaşma sürecinde kişi adlarından oluşturulması beklenen markanın gereklerine uygun logo, sayılar, bir ürün ortaya konulacaksa ürünün biçim ve formu, yine aynı şekilde bir markayı gördüğünüzde onu size anımsatacak spesifik sembol ve işaretleri barındıran bir yapı sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki marka zamanla insan zihnine işler ve bilinçaltında özgün bir yapılanma oluşturur. İnsan psikolojisi göz önüne alındığında da, zaman içerisinde marka algısı oturmakta, şekiller ve logolar hatta sözler marka tanınırlığını resmileştirmektedir.

Marka oluşturduktan sonra, bu markanın tescili gerekir. Bu işlem çok önemli bir adımdır. Çünkü bir markanın uzun ömürlü olması için markanın tescili hayati bir önem taşır. O halde, marka tescili, üzerinde çalışma yapılan markanın sahiplenildiğini gösteren ve bunu resmi belgeler ile güvence altına alan işlemler olarak nitelendirilebilir. Marka tescili yaptırmak hem marka sahiplerini hukuki olarak hak sahibi yapar, hem de büyüyen markanın gelirlerinin ve zaman içerisinde oluşturduğu imkanların marka sahibi olmayan kişilere karşı korunmasını da mümkün kılar.

Marka Tescili Oluşturulabilmesinin Basamakları

TPE, yani Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan marka tescili, 3 bölüm halinde yapılmaktadır ve tescilin resmileşmesi ortalama olarak 1 yıllık bir süreyi almaktadır.

Marka ve Marka Tescili Nedir?Marka tescilinde ilk aşama; araştırma ile başlar. İnceleme için bir süre gereklidir ve bu araştırmalardan sonra markanın tescilinin olup olamayacağı hakkında bir fikre ulaşılabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, tescili yapılması istenen markaya benzer durumda farklı bir marka var mıdır diye bakmaktadır. Bu işlem oldukça uzundur ve ihtimam gösterilmesi gereken bölümdür. Ortalama 6 – 9 ay içerisinde bu işlem basamağı tamamlanır. Türk Patent Enstitüsü gerekli araştırmaları yaptıktan sonra markanın tescili için bir sorun görmemişse, tescili yapılması istenen marka Resmi Marka Bülteni’nde ilana çıkar.

Marka tescilinde ikinci aşama olarak, Resmi Marka Bülteni’inde markanın ilanda kalması bulunmaktadır. Bu ilan süresi ortalama 3 aydır. Bu sürecin amacı, başvurusu yapılan ve araştırmalar sonucunda markalaşma sürecine girmesinde bir sakınca görülmeyen marka için, aslında bir araştırma süresi daha tanınması olarak da düşünülebilir. Çünkü tescillenmesi istenen markaya benzer markalar, bu süreç içerisinde tescillenmişse, bunun önüne geçilebilmesi ve kurum ve kişilere itiraz hakkı oluşturulabilmesi için marka ilanda kalır. 3 ay içerisinde itiraz olmadığı takdirde, marka tescil aşamaları resmiyete kavuşmaya başlar.

Markanın tescilinde üçüncü aşamada, itirazlar yapılmadığı Türk Patent Enstitüsü tarafından resmiyete kavuşturulan markanın kanuni süreçler de dahil olmak üzere tescil aşamasının tamamlanması yer almaktadır. Tescil için gerekli olan evraklar bu aşamada tamamlanır, tescil için gerekli olan harçlar yatırılır.

Tescili yapılan markanın başvuru tarihinden itibaren 1 yıl boyunca kesintisiz korunması sağlanır. Marka devam ettirildiği sürece, 10 ‘ar yıllık periyotlar ile marka tescili yenilenir. Bunun için yapılması gereken tek şey ise, yenileme başvurusu yapmaktır. Yenileme işleminde tescil sürecindeki işlemlere gerek yoktur.

Bir Marka Tescilinde İstenen Belgeler

1) Tescil edilmesi istenen markanın kendi duruşunu ve marka bilincini oluşturabilecek olan logosu,
2) Marka tescilinde ödenecek olan harcın banka dekontu,
3) Vekaletname,
4) Başvuru şahsa aitse kimlik fotokopisi,
5) Başvuru şirkete aitse ergi levhası fotokopisi ve şirket imza sirküleri.

Marka tescili yaptırmak, kötü niyetli kişilerin mevcut markaları kendi çıkarları adına kullanmalarının önüne geçebilmek için hukuki anlamda güçlü kılan tek işlemdir. Aksi takdirde, markanızı sizden başka kişilerin kullandığını kanıtlama imkanınız olmayacaktır. Bu nedenle, uzun vadeli bir marka süreci yaşatmak isteyen marka sahipleri, marka tescili yaptırmalı ve markalarını güvence altına almalıdır. Böylelikle, eğer ki marka sahipleri haricinde bir kişi ya da kurum tescili yapılmış bir markayı kullanma cüretini gösterirse, hukuki işlemler ile cezai işlemler uygulanması sağlanabilir. Böylelikle tazminat cezalarından piyasada bulunan ürünlerin toplatılmasına kadar, pek çok ceza ile haklar korunabilir.

Kaynakça:
sistempatent.com.tr/marka-tescil-nedir.aspx

Yazar:Gökçe Cömert

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku