Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mikroenjeksiyon Nedir?

0 373

Tüp bebek tedavisinde anneden alınan tek bir yumurta etrafına babadan seçilen spermler yerleştirilir. Yumurtayı bir spermin döllemesi beklenir ve tüp bebek yönteminden farklı olan mikroenjeksiyonda ise tek bir sperm tek bir yumurta içine enjekte edilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır. Tüp bebekte döllenmesi normal olarak beklenirken mikroenjeksiyonda ise beklemeden zorla dölleme gerçekleşir. Ayrıca mikroenjeksiyon hiç sperm üretmeyen babalar için büyük umut taşıyor. Umut taşımayan hiç sperm sayısı ve üretimi olmayan erkeklerde Mikro TESE yani testisten sağlıklı spermlerin ya da tek spermin dahi bulunup alınması tekniği sayesinde mikroenjeksiyon için oldukça yeterli olacak bir dölleme sağlamaktadır.

Mikroenjeksiyon yöntemi sperm şekli ve sayısı az ya da %95 bozuk hastalarda, antisperm-antikorlar yani erkek ya da kadında döllenmeyi önleyen bağışıklık sisteminin ürettiği antikor saldırısı olan hastalarda da kullanılıyor. Bilinen klasik tüp bebek yöntemi bebek sahibi olamayanlarda, Preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygulanacak hastalarda ve sebebi bilinmeyen kısırlıklarla karşı karşıya kalan kişilere uygulanır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile başarı oldukça yüksektir fakat etmen sebepler yumurtanın kalitesi ve spermin hareketliği yanında uzman ekibin deneyimine bağlı değişiklik gösteren döllenmeler bazı hastalarda gerçekleşememektedir. Araştırıp sebep ortadan kalktıktan sonra yine deneme şansı yüksek bir yöntemdir.Mikroenjeksiyon Nedir? Mikroenjeksiyon uygulanması ülkemizde ilk olarak 1992 senesinde uygulanmıştır. Erkek kısırlığına çaresiz kalan tıp dünyası için oldukça önemli buluşlardan biri olarak kullanılıyor. Bu teknik sayesinde umutsuz çiftlerin birçoğu bebek sahibi olmayı başarmışlardır. Tüp bebek tedavisi uygulanan ve bu yöntemle de çocuk sahibi olamayan çiftler için daha uygun olan bu teknik yüksek başarı oranlarıyla da oldukça dikkat çeken ve ilgi gören yöntemlerden biridir. Yani yöntemin ana esası spermin yumurtaya enjekte ilkesi taşımaktadır. Mikroenjeksiyonlu tüp bebek yönteminden ayıran en büyük özellikse döllenme şeklinin farklı olmasıdır.

Mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek yönteminin oranına göre daha yüksek başarı şansı vermektedir. Bu yöntem de özellikle kaliteli bir yumurta rezervi istiyor ancak bu şekilde başarı şansı yüksek görülüyor. Başarı oranı %50 %80 arasında değişiklik gösteriyor.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku