Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Modern Eğitim Anlayışı

0 4.480

Modern Eğitim AnlayışıEğitim en önemli toplumsal kurumlardan biri olmakla beraber toplumların gelişmesine katkı sağlaya en önemli unsurlardan da biridir aynı zamanda. Bireylerin gelişimini tamamlayıcı bir niteliğe sahip olan eğitim bir aşka yönüyle de toplumların gelişmişlik seviyelerine paralel olarak toplumun eğitime verdiği önemi de yansıtır.

Günümüzde eğitim anlayışı ise giderek çağa ayak uydurmakta ve geleneksel eğitim anlayışı yerini daha modern bir anlayışa dönüşmektedir. Geleneksel eğitim anlayışı ile günümüz çağdaş eğitim anlayışı arasındaki farklar ise aşağıda yer almaktadır.

Geleneksel eğitim denildiğinde genellikle sekiz yıllık eğitim modeli akla gelmekteydi. Hatta daha önceleri beş yıllık eğitim olarak da kabul edilen eğitim anlayışıdır. Oysa günümüzde çağdaş anlayış belli bir zaman ile sınırlamayıp yaşam boyu eğitim devam etmektedir. Birey gerek iş yaşamında gerekse sosyal ilişkilerinde sürekli öğrenime açık ve gelişim göstermektedir. Birey sadece akademik bilgi alan değil artık çağdaş eğitimle birlikte, bilişsel, sosyal, duygusal ve pek çok açıdan eğitimin fırsatlarından yararlanır.

Bireyler geleneksel eğitim anlayışında öğretmenin vereceği bilgiyle sınırlı olarak öğrenmeyi gerçekleştirmektedir. Oysa çağdaş eğitim anlayışında bireyin nasıl öğreneceği, problemle nasıl baş edebileceği, öğrenmede öğrencinin aktif olacağı gibi daha kalıcı bir öğrenme ön plandadır. Öğrenciye neyin öğretileceği değil nasıl öğretileceği söz konusudur.

Modern Eğitim AnlayışıSınıfta geleneksel anlayışa göre öğretmenin otoritesi ağırlıklı iken, çağdaş eğitim modelinde daha demokratik bir ortam söz konusudur.

Öğrenme sürecinde çsğdaş eğitim anlayışında ilerle ve birikim söz konusu iken geleneksel eğitim modelinde daha sabit ve keskin bir anlayış söz konusudur. Bireyler cevaplara yoğunlaşırken, çağdaş eğitim modelinde sorgulayarak akla ve mantığa dayalı açıklamalar söz konusudur.

Geleneksel eğitim anlayışında daha çok sessiz, sakin ve itaat eden öğrenci modeli ön plana çıkarılırken, çağdaş eğitim anlayışı öz güveni yüksek, sorgulayan ve araştıran bireyler yetiştirmeyi hedefler.

Modern Eğitimin Amacı Nedir?

Çağdaş eğitimin amacı temelde bireyselleşme ve toplumsallaşma sürecinin daha sağlıklı bir şekilde oluşmasını amaçlar. Birey toplumsallaşma sürecinde yaşadığı yerin norm ve değerlerini kabul ederken aynı zamanda akla uygun olmayan, geçerliliğini yitirmiş değer yargılarından uzaklaşır. Aynı zamanda kişisel gelişimini de sağlayarak akademik donanımın yanı sıra sosyal anlamda da kendi potansiyelini açığa çıkarır.

Öğrenci Kişilik Hizmetleri

Modern eğitim anlayışında aynı zamanda öğrenciye sunulan hizmet alanları; sağlık hizmetleri, sosyal yardım, rehberlik hizmetleri, sosyal ve kültürel etkinlikler, Özel eğitim ve özel yetiştirme, kayıt kabul olarak ele alınmaktadır. Sağlık hizmetlerinde Bireyin sağlık kontrollerinden başlayıp bilgilendirme, önlem alma ve takibini yapmaya kadar tüm hizmetleri kapsar. Sosyal yardım ise; öğrencinin iş bulmasını kolaylaştırıcı bilgi ve becerilerin kazandırılması, ekonomik desteğe ihtiyaç duyanlara yardımda bulunma ulaşım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Rehberlik hizmetleri ise; bireyi tanıma, bilgileri alma ve kişiye yönelik tüm PDR programları hizmeti sunar.

Özel eğitim ve özel yetiştirme ise; bireyin akademik alanda başarısını artırıcı çalışmalar yapar. Başarı durumu düşük olan öğrencilere destek programları sunar. Kayıt kabul ise; Öğrencinin derse kaydının yanı sıra diğer eğitsel alanlara da kaydının olmasını sağlar.

Sosyal ve kültürel hizmetler ise bireyin ilgileri ve yeteneği doğrultusunda kendini geliştirebileceği imkanlar sunar.

Yazar: Soner İnce

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku